Красимир Вълчев окончателно: Учебната година започва присъствено

Класовете може да се разделят, обясни министърът
Обновена: 17 авг 2020 11:36 | 17 авг 2020 10:05, Петя Славова
58
Красимир Вълчев окончателно: Учебната година започва присъствено
Снимка: БГНЕС

"Решението новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно. Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено.

Следващата година ще е трудна за всички ни. Но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално". Това коментира пред Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев. Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения. 

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава във варианта на обучение в електронна среда.

Още по темата

Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение, уточни министърът.

Министър Вълчев коментира, че в един клас няма как да бъдат разделени децата и да бъдат накарани да носят по цял ден маски, но могат да бъдат разделени класовете, по примера на детските градини, които са отворени още от май месец.

"Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда", обясни министърът и добави, че деца с компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите.

"С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство", заключи той.

По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

Кирил Вълчев коментира и ситуацията с протестите в страната. Според него, премиерът е предложил мерки, които отговарят на исканията на протестиращите, но за да се случат е необходима нова Конституция.

"Надявам се с тези предложения да се потуши гражданското недоволство, въпреки че те са първоначални. Те трябва да бъдат обсъдени.", обясни министърът и допълни, че голяма част от хората искат предвидимост в тези времена.

"Като правителство не можем да се месим в законодателната власт. Факт е, че в тези протести се смесиха желанието на младите да живеят по-добре, но няма как да направим по-добро общество, ако се настройваме едни срещу други, размахваме юмруци и издигаме бесилки. Виждаме и надничащи политически интереси, както премиерът ги нарече – политически шмекери, зад които прозират интереси от Дубай. ГЕРБ залага на съзидателното начало и ще продължава да го прави",  заяви още Вълчев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начи по детските площадки, моловете, игрищата, басейните и пр. места децата може да се събират, а на училище не могат да ходят... Гледам от месеци към бабите са прикачени внуци от всякакъв калибър пък никой още не е паднал да умре на тротоара...Психотиците с маски на 35 градуса няма да коментирам.
47
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще помоля психовците да се затворят вкъщи с маски и ръкавици, да се запасят с тоалетна хартия и дезинфектанти и да запазят психотичните си кошмари само за себе си.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си играеш на министър е едно,а да си играеш със здравето на хиляди деца е друго!Учителите ги подкупихте с увеличение да си мълчат .Тук родителите трябва да имат право да избират как ще учи детето им в условия на пандемия,а училищата да са подготвени да посрещнат и присъствено и дистанционни.Това показва,че за тези месеци не сте свършили никаква работа и да не ви е пълно излагането пускате децата.Срам!
45
2
 
11
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Родители,не мълчете, пишете, протестирайте срещу решението на Министър Вълчев за присъствено обучение на децата ни.Ето вдига заплатите на учителите за да не протестират,че ще работят в опасни за здравето и живота условия, защото някои дори не искат да се върнат на работа.А нас кой ни попита дали искаме децата ни да учат в такава опасна среда ?
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако дете пренесе заразата вкъщи и някой от семейството почине,Вълчев ли ще го отгледа?И кой психолог после ще обясни на детето,че не то е виновно ,а господата управляващи,които са го задължили да ходи по време на епидемия!?
43
1
 
9
 
! Отговори
7 преди 3 години
Дали и как ще стартира учебната година не трябва ли да се обяви от министъра на здравеопазването в началото на септември въз основа на данните за пандемията в България и света.Много държави започват дистанционно,други дават право родителите да решат.Само тук ли ни командва всеки както си иска?
42
1
 
14
 
! Отговори
Павлова преди 3 години
Струва ми се, че министърът иска да започнат децата присъствено, защото трябва да се съберат парите за помагалата, които са между 70-100лв. на дете, след това ще продължат дистанционно. Нали издателствата трябва да си вземат парите, а някой друг комисионните. Ако започнат онлайн ще ползват електронни учебници. Здравето на децата и нашето не е важно, парите са водещи.
41
0
 
8
 
! Отговори
Да да преди 3 години
До ДО не работиРазбирам, че вие не разбирате технологиите и, че вашето дете е най-вероятно компютърен инвалид. Това не прави останалите 90-95% от децата такива. Тука става въпрос за ИЗБОР. В момента тази шайка мафиоти отнема правото на избор от над 75% от родители и учениците, които съм сигурен, че имат мнение по въпроса и едва ли е същото като това на министро-престъпниците. И искам да ви кажа, че грешите!!! След това обяваване ще има много родители на площада, протстиращи :)
40
1
 
11
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 3 години
Защо да нямаме право на избор и родители,и учители?Щом на други места може като в ОАЕ,значи и тук може.Въпрос на стиковка.Но някой трябва да направи организация,а не да си чопли носа.Правото на живот е свещено право на всеки човек.Откъде на къде ще ни задължават в тази пандемия да сме жертвени агнета и да сме като овце на заколение2
39
0
 
4
 
! Отговори
Ученик преди 3 години
Тоа само на мен ли ми се струва че е холограма?
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом така си решил ОСТАВКА!!!
37
1
 
15
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Господин Вълчев,с това "окончателно" решение за присъствено обучение, скъсахте най-нежната струна в нашите сърца,а именно обичта към децата ни.Мислете, мислете, господин Министър,има и други начини на обучение!
36
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Кой мислите ще плати PCR тестовете на всичките членове на семейството, а след това 14 дни карантина на родителите какъв отпуск мислете ще бъде и за чия сметка, тогава ще спрете да плачите от онлайн обучението, макар че то за нас учителите не е никак по лесно от присъственното.
35
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Като учител ще ви кажа следното:което дете ИСКА да учи може да го прави и онлайн, което не иска може да си спи на чина или да си джитка телефона. Стотици хидяди китайци, корейци и японци учат английски онлайн по 7,8 години без проблем. Ще започнем присъственно ще се натръшкат деца и родители(за учителите на никой не му пука) и след това пак ще отчита е грешки. By the way ако например при присъственно обучение дете от 4 членно семейство се разболее,
34
0
 
23
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Господин, Министър, хигиена,за каквото говорите,не може да се спазва при толкова деца на едно място.Ще се образуват много нови огнища на Ковид и тогава ще съжалявате за решението си,ако разбира се имате това чувство.Има още малко време,преосмислите как ще е най-безопасно за тези невинни деца и техните близки и разрешете смесено обучение,както в други страни.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В щатите са дистанционно.Даже и в Турция един месец ще са така, а после-ще зависи.
32
0
 
17
 
! Отговори
да си ходи преди 3 години
ОСТАВКАВреме е да си ходи и да спре да обикаля медии и издания и да дразни хората с налудничевите си идеи и експерименти!
31
0
 
20
 
! Отговори
7 преди 3 години
Тук никой незачита мнението на гражданите,на родителите.Естествено,че родителя тряжва да вземе решение дали да пусне детето си или не,а министъра трябва да подготви училищата за смесено обучение-който иска присъствено,който иска дистанционно.И всеки родител си поема отговорностите!Неможе да ни задължат,при положение,че няма лекарство за вируса.
30
0
 
17
 
! Отговори
факт преди 3 години
Дистанционно учене е по ефективно през миналата година няма нито един ученик останал на поправителен и повтарящ годината
29
0
 
18
 
! Отговори
Родител преди 3 години
ОАЕ стартират учебната година със смесено обучение.Родителят решава да присъства детето или да бъде на дистанционно обучение.Господин Вълчев, защо не се допитахте до нас, родителите, как искаме да учат нашите деца,а си ги решавате сами толкова важни въпроси?И все пак,ако не си пуснем децата, полицията ли ще ги извежда от вкъщи, както при соца?