ЕК: Отварянето на училищата няма да доведе до скок на заразени с COVID-19

Предаването на вируса между учениците било рядкост
Обновена: 30 авг 2020 08:26 | 30 авг 2020 08:17, Анисия Иванова
40
ЕК: Отварянето на училищата няма да доведе до скок на заразени с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Отварянето на училищата не се очаква да доведе до голям скок в случаите на коронавирус, заяви в интервю европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис, цитирана от БТА.

"Проучванията в няколко страни от ЕС показаха, че предаването (на вируса) от дете на дете в училищата е рядкост и отварянето на училищата не води до значително увеличение на инфекциите", каза тя пред италианския вестник "Стампа", съобщи ДПА.

"Според данните, с които разполагаме, ако се прилагат добри санитарни мерки, като това между учениците да има разстояние или те да са разделени на групи, малко вероятно е училищата да се окажат по-голям източник на инфекции, отколкото други места. Именно на това се надяваме и ние", добави Кириакидис.

По думите ѝ първата ваксина срещу вируса може да бъде достъпна в края на тази или началото на следващата година. Тя обаче подчерта, че е "рисковано" да се прогнозира с точност.

Миналата седмица Агенцията по обществено здраве на Англия публикува изследване, според което от над 1 милион деца, които през юни са посещавали предучилищна подготовка или начално училище в Англия, едва 70 са били засегнати от коронавирусни епидемични взривове.

"В случаите, в които деца са се заразявали с вируса, това най-вероятно е ставало у дома, обикновено от родител. При половината от епидемичните взривове няма нито един засегнат ученик, а предаването между ученици е голяма рядкост", констатира здравната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителската анкета е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА, както и анкетата на учителите, и как така и в двете измислени анкети точно по 82%се оказа че искат това, което искат сатанистите?! Хвърлиха всички на кучетата, който оцелее, оцелее, включително и най-милото ни -ДЕЦАТА. Това не е ли фашизъм господа, или пардон май го наричат "неолиберализъм"?Не забравяйте, че скоро ще давате отчет пред Господ за делата си, жалки слуги на сатаната. За 30-те сребърника продавате майките си и децата си безумци....
38
0
 
4
 
! Отговори
Intel Inside преди 3 години
До 30: Вие си пускайте децата, ако искате на училище, пък защо не и на занималня, за по-удобно, съответната кифла да ги учи. Аз мога да си позволя да избегна това и децата ми са участници в национални състезания. Нямам нужда от училище, за да научат нещо.
37
0
 
12
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Сега четох статия че повечето от децата са голям разпространител на вируса казват го американски вирусолози, макар голяма част от тях да го карат с леки симптоми
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Много разумно предложение, но...Никой не иска .
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли съвсем ясно , че за децата опасност няма. Те са само преносители. Да видим на кого ще го занесат! В училище на учителите от които 50% са между 50 и 60 години. В тази възраст смъртността е 7-10%. Една част от застарелите учители имат по 2-3 хронични заболявания: затлъстяване, хипертония, диабет, рак, имунодефицити. Като се върнат в къщи, там са баби и дядовци или болнавите им родители. Все някой ще умре. Министъра за това мисли ли? НЕ! Я ги пускайте на училище, в колона по един. АМИН
34
0
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Като няма що слагате маски на тия невинни душички децата ??? Анатема! Геена огнена да изгори ГЕРБ и герберастите!!!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашистите на власт се чудят как да извъртят нещата, така че хем да не вбесят съвсем народа, хем да продължават да го водят като *** и да му налагат ограничения. Лекарството е: на полицаите палките вдупарите и фашистите по уличните лампи.
32
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Никой не може да ви накара насила да си правите тестове, никой няма право без ваше разрешение да ви бърка фносъ, вгьзъ и по другите дупки.
31
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Г-н Гененералът д.ф.н. инж. Боко Борисов да каже, той най-ного разбира от сичко!
30
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Отдавна го казах: ще съберат деца и учители в училищата и за 2 месеца ще се превърнат в развъдник на COVID, и като започне една олелия, едни PCR тестове през 3 дни(които познай кой ще си ги плаща), едни карантина от по 14 дни неплатен отпуск, и накрая........ извинявайте, не трябваше да отваряме училищата, ама българска работа.
29
9
 
3
 
! Отговори
До inside преди 3 години
Като си толкова велик(а) учи си го сам, няма проблем. Ама като ти чета мъдрите изказвания нямаш нужда и на лекар да ходиш, можеш сам да си напишеш рецептата за психични отклонения. Явно няма никой INSIDE.
28
0
 
18
 
! Отговори
някой си... преди 3 години
Аз моите деца ниама да ги пусна на 15.09 нито на у4или6те нито пък на детска градина.И без коронавирус е така 4е 1 седмица са ок а после 2 седмици кихат,ка6лят и т.н а и ние край тях.Така 4е и министъра на културата и този на здравеопазването да имат много здраве от арменския поп та да пратят 4ак и на Бойко от това здраве.Ако искат да ми спират и детските и с 2 думи да си еб.ват майката
27
1
 
22
 
! Отговори
До Татко преди 3 години
Даксалица не съм, но на първо място е здравето на децата, после и физическото ни оцеляване, което няма как да се случи плащайки всяка седмица за тестове.
26
0
 
16
 
! Отговори
Inside преди 3 години
Да не стане пак актуален лафът "Скоро Сички ще Омрем"?
25
2
 
17
 
! Отговори
Inside преди 3 години
По-добре вкъщи да го уча вкъщи аз, отколкото неграмотната учителка с вид на професионална к-рва, с диплома отпреди две години.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в същото време крайно конспиративно настроени родители призовават за бунт на маските и се организират да си пуснат децата на 15 септември без маски... Тези май никой не ги е включил в сметката, а? ...Значи каквото е започнало да става с поредицата глупави решения ще стане бързо.....
23
10
 
3
 
! Отговори
Татко преди 3 години
До МайкаЩом смяташ, че си велика даскалица, не го пускай майко!
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото може би реално работещо решение ще бъде занятия на открито за малките, докато времето го позволява. После двусменен режим за децата до 4 клас за да се освободи сграден фонд и да се намалят учениците в клас да са максимум 10-12. Над 5 клас дистанционно.
21
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повишената хигиена ще бъде чистачката да бърше целият етаж с една кофа вместо, както досега да минава по два етажа.
20
18
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Децата не са застрашени. За учителите е опасно, защото са възрастни. Ако те носят маски и се спазват добри санитарни мерки, няма да има проблем.