По-скъпа ще е подготовката за първия учебен ден тази година

Откриването на годината в някои училища ще бъде два пъти
30 авг 2020 09:56, Анисия Иванова
41
По-скъпа ще е подготовката за първия учебен ден тази година
Снимка: БГНЕС

Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо. Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски.

Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят.

Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

Новата раница няма да е разход само за родителите на първокласници. Тя ще присъства в списъка с покупки и за по-големите.

Именно раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева.

Още по темата

"В зависимост от това дали е твърда тип кутия или е мека, повечето от моделите са с ергономичен гръб. Почти всички родители се стремят да купят най-доброто на децата”, казват продавачите.

А от 50 до 70 лева излизат само комплект тетрадки и пособия за писане като моливи и флумастри.

Една маска, издържаща поне 50 изпирания, излиза от 7 до 10 лева. А тубичка с дезинфектант - от 3 до 5 лева. Всяка тетрадка струва между 50 стотинки и левче. Децата се нуждаят и от спортен екип и обувки за часовете по физическо

Много директори вече са решили първият учебен ден на 15-ти септември да е само за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището - първокласници, петокласници и осмокласници. Така ще е в столичното 18-то училище.

„Откриването на учебната година ще започне два пъти. За малките в първи клас едното откриване е в 10 часа, следва родителска среща, изпращаме едните родители и след това влизат осмокласниците, повтаря се самата родителска среща на открито. Като на 14-ти преиграваме целия протокол на действие в училище”, обясни директорът на столичното 18-то училище Вили Стойчева пред Нова тв.

В препоръките на просветното министерство е всяко училище да определя всеки ден отговорник, който да следи спазват ли учениците мерките за безопасност.

От книжарниците очакват най-големият бум в пазаруването да е седмица преди първия училищен звънец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 20Всички тетрадки и буквари бяха с портрета на Сталин на корицата и дядо ми я късаше
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учебниците се дават до 7 клас.Връщат се в края на годината. Но понеже искахте са са присъствено, сега ще платите помагала - поне 100 тина лв, министерството е вързано с това.После ще купите скъпи раници, дрешки, маски. ...И после през октомври учениците ще минат дистанционно.А, щях да забравя, добавете пари за pcr тестове , ..Ако има и болни даскали. ..Не знам кой ще ги учи тия деца.Студенти -без заплащане и пенсионерки - от 4-5 год в пенсия и не в крак с платформите и новия материал???
37
0
 
12
 
! Отговори
Most Wanted | FBI преди 3 години
Моята теза е, че след като държавата може да плаща милиони на МИСИРКИТЕ от ПИК, НОВА и БТВ, както и на вестниците на ПЕЕВСКИ, така може да плаща и за учебниците на учениците и да облекчи домакинствата. Какво му е трудното да разпечаташ едни учебници, да заредиш училищата с тях, а после само да поддържаш количествата?Може да стане с една обществена поръчка. Ама явно няма кой да мисли за децата...Съсипвате образованието.. Това е МНОГО лошо!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 20Хванала те е страческа деменция и не помниш,но при комунизма учебниците бяха безплатни,и помощтните тетрадки,а обикновените текрадки се купуваха,но струваха жълти стотинки. Започнахме да си купуваме учебници 90-те години.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По- големите ученици имат право на стипендии за успех.
34
10
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
При комунизма нямаше безплатни учебници и тетрадки.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските поевтиняха.Вече има и по 15 ст., колкото бяха през януари
32
1
 
0
 
! Отговори
ДО 30 преди 3 години
Сравненито е за Тази Година , Тоест от Миналата Година .Явно много са ти Бръмбарите в Главата .
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАК пък нещо не поевтиня за 30 и повече години....
30
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На език какъв в заглавието словоредът е?По-скъпо спрямо какво?
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоЗа банани и тоалетна хартия и за да могат да бегат на запад да чистят улиците и да берат ягоди.
28
9
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
При демокрацията умните и кадърните родители успяват в живота и забогатяват, правят бизнес и получават високи доходи и парите им стигат за всичко, само простите и некадърните които ги е мързяло и не са положили усилия да забогатеят не им стигат парите и бачкат за умните и кадърните.
27
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Предлагам всички родители, на които им е скъпо, да подскача под припева 'кой не скача е червен'. Тъпо, нали? Е защо го направихте преди 30 години тогава
26
5
 
6
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
На който му е скъпо, да не купува. Цената се определя от пазара, ако никой не купува значи цената е висока и търговеца сваля цената. Щом цената на пада, значи това е правилната цена.
25
7
 
1
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Аз съм на 8 хилки при демокрацията. За мен не е скъпо.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде оставете на родителите да решат кое и колко ще е по-скъпо. Нали?
23
4
 
5
 
! Отговори
Демократ Европеец преди 3 години
Приятели, насилствената принуда за носене на маски не е нарушение на демократичните права на гражданите. Напротив приятели, чрез насилствената принуда за носене на маски при демокрацията се гарантира ефективно правото на всеки гражданин да носи маска, а който откаже да изпълнява демократична мярка значи е против демокрацията и полицията и силовите органи трябва да вземат съответните мерки, защото демокрацията е най-висшето благо дадено на човека, приятели!
22
6
 
3
 
! Отговори
При капитализма преди 3 години
е нормално да има кризи на няколко години, много хора да остават на улицата, цените да се увеличават и фирми да фалират. Това не може да се избегне, всеки може да остане без работа и без пари и на улицата, а цените на стоките скачат от инфлацията. Но никой не е измислил по добре система, капитализмът с демокрацията са най-добрата система.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой няма ли да започне инициатива българските родители да съдят държавата.Щом искат задължителни маски, да ги осигурят.
20
3
 
14
 
! Отговори
Учебника на КГБ преди 3 години
Всеки нов учебник струва майка си и баща си. Карат горките бедни българи да се ръсят СТОТИЦИ ЛЕВОВЕ за учебници. Нещо, което трябва да е БЕЗПЛАТНО. Трябва ни една печатница за учебници в МОН. Да печата и да дава учебници БЕЗПЛАТНО!Не може за мисирките от ПИК и НОВА да отпускат СТОТИЦИ МИЛИОНИ финансиране, а децата да си плащат такива скъпи пособия!ОСТАВКА!