БСП vs МОН: Качеството на образованието пада заради бездействие

Нямало анализ на резултатите от онлайн обучението
41
БСП vs МОН: Качеството на образованието пада заради бездействие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В първия учебен ден БСП поздрави учениците, учителите и родителите и разкритикува просветното министерство.

Социалистите припомнят в декларация, че  тази година ще е по-различна – ще говорим за маски, шлемове, дезинфектанти, терморамки, епидемиологични мерки, присъствено обучение, електронно обучение, дистанционно обучение, физическа дистанция, социална дистанция.

Още по темата

„Това е основната лексика, с която започва новата 2020-2021 учебна година. Такъв тип откриване на учебна година се случва за пръв път в образователната система на България и света. Различен е и първият учебен ден - контролирано и в ограничен състав на присъстващите.  Това ще бъде втора поред учебна година на изпитания за образователната ни система. Убедени сме, че българските учители ще се справят – така, както го направиха и през миналата учебна година“, отбелязва в декларацията си левицата.   

Според БСП обаче трудът на учителите и усилията им не бива да замъгляват проблемите в образованието ни, които ясно проличаха по време на извънредната обстановка.

„След месеци на анкети, разговори, въпроси, отговори, срещи, МОН отговори с инструкции, протоколи за действие, указания, които прехвърлиха отговорността към ръководствата на училищата и учителите. Въпреки  предложенията ни, не бяха решени въпросите за единна електронна платформа, за отпускане на целеви средства за заплащане труда на учителите и за  консумативи по време на епидемията, за осигуряване на необходимите технически устройства на всеки учител и ученик, за поемане на разходите за интернет и много други. Училищата бяха оставени да се справят сами със съществуващите бюджети. Нещо повече – и до момента няма анализ в МОН за резултатите от обучението в условията на извънредна обстановка“, критикуват социалистите.

Според тях в резултат на това качеството на образованието у нас се влошава.

„Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно в условията на извънредна обстановка и пряко рефлектираха в задълбочаващи се социални различия. Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства и тези в неравностойно положение, което категорично задълбочи неравенствата в образователната система. Ясно пролича близо четиригодишното бездействие на МОН по отношение на дистанционното обучение – форма, която е регламентирана в сега действащия ЗПУО, но по която нямаше никаква практическа организация“, пише в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Другари - аркадаши преди 3 години
Най-добре Карадая да бъде министър на О-Образованието!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Като гледам общото ниво на (не)образоване, даже и 7 клас е излишен!Най добре да си разговаряме със знаци, както преди 2-3000 г.България вече губи и връзката с Африка, след като видях Нигерия!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО БСП,може и с ДПС,не щем повече измамници,крадци и убийци!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реформите в средното училище винаги са били на принципа ще изместим един чин от едната стая в другата.И на това се вика реформа.Реформа е когато направиш нещо ново от старото .Например да учиш само до 7 клас.Кому са нужни тези класове след 7?Напълно ненужно губене на време.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И гърбавият ***, който отново е пуснал тук амнайсет коментара, в които обсъжда глупостите, поръчани му от шефа, да се скрие, защото темата за образованието и дефицитите му е много, много сериозна и няма нужда жот поредните му словесни ***.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...и до момента няма анализ в МОН за резултатите от обучението в условията на извънредна обстановка, критикуват социалистите."Това е абсолютно вярно. И няма да позволим повече ДО, докато не се направи пълно и професионално проучване относно реалните последици от дистанционното обучение по области, общини и училища. Защото на някой не му е удобно да го направи. Защото е наясно какви дефицити ще лъснат от това.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До U2Ти на 10 години ли си?Как старите номенклатурчици закърмени със комунистичеката идея и притежаващи пари в Швейцария и др. държави ще позволят подобно нещо.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 81 минаха на 53 процента гласували за Нинова.Някой може ли да си представи как ще си играят с цифрите,ако тези трябваше да организират национални избори ?Или пък тяхното президентче-все тая.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2006 или 2007 най-големият учителски протест хиляди на улицата учители не учехме седмица.Питайте Такева БСП и ДПС бяха на власт нещо такова ще се заформи ако дойдат пак.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самата идея инженер лекар физик химик математик и тн да участ история на БКП комунизма и тн е млоумна.
26
1
 
12
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До зяпачБСП трябва да се закрие и да се създаде истинска социалистическа партия.За доброто на България!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако образованието през Соца беше толко добро що тогава същия бе толкова изостанал във вска сфера.Дрън Дрън глупости добре че вече няма много деца и млади д се връзват на тия глупости.Ето нещо полезно от нислата рждаемост а именно по-малко глпаци.
24
3
 
11
 
! Отговори
зяпач преди 3 години
Мазниците от БСП пак се опитват да си направят евтин пиар.Но са прекалено елементарни и никой не ги взима насерьозно.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Запад още 80-те се е учело проектиране на коюпютър тов днеска само някъде в някой университети и специалности го има и се смята за страхотно иновативно.Половината софтуер по бг университети е пиратски.Смех
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодар ПравешкиГлупости,никога не сме учили политика в училище или БКП глупости през соца,това сте го учили по-старите генерации!Ние не учихме такива неща през соца.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме БСП да управлява,с ДПС.А защо Пеевски е прехвърлил всичко на Домусчиев?
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха учех повремето на БСП 90-те.По скапано образование и в Сиера Леоне сигурно не е имало.
19
3
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Смо не приказвай как Техничиския университет бил на световно ниво.Дипломата от Техническия никъде не се признаваше на Запад.Трябвааше да държиш допълнителни изпити.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема оправьяне с тия. Събрали са ги всите със сачми в главите.И таква ще си умрат.
17
8
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Само БСП знае и може да осигури качествено образование!!!Защото имат традиции!Сутрин - проверка!Това червило, грим, дънки, дълги коси, маникюр.. НЕ!По история на България 3 войни в рамките на 5 урока и после 45 урока - антифашиска съпротива на българския народ!!КПСС - БКП!Вечна дружба!!