Учителите с коронавирус били с леки симптоми

Заразени са 144 педагози и 142 ученици към момента
22
Учителите с коронавирус били с леки симптоми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

144 учители и 142 ученици са заразени с коронавирус към момента в страната. Това е много нисък процент, коментира заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в Русе.

По думите й 63 паралелки с ученици в страната са под карантина. На фона на 33 000 - 34 000 паралелки това също е изключително нисък процент.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че учителите с положителен тест за COVID-19 са с леки симптоми, предаде БТА.

"Избирателно се обаждам във всички общини на такива колеги и питам как се чувстват", обясни Такева.

Синдикатът има фонд "Не си сам в COVID-19", средствата в който са събрани от членски внос. Целта е да бъде подпомогнат еднократно с не по-малко от 150 лева заразен учител, на когото му се наложи да бъде приет в болница.

Такева информира още, че са договорени при актуализацията на бюджета до края на годината 20 млн. лева допълнително за образование, като голяма част от средствата ще отидат за закупуване на машини за пречистване на въздуха в класните стаи. Целта е да се създаде по-благоприятна среда.

Допълнителни средства ще бъдат насочени към учебните заведения и за подобряване на училищната среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
Има смъртен случай на учител в Търговище. И още 24 с корона вирус.
19
1
 
7
 
! Отговори
Майка преди 3 години
За съжаление как никой от големите специалисти и експерти по министерствата не предположи, че учениците може да са с добър имунитет, но са най-добрия преносител на вируса за своите родители, баби и дядовци. Или започвам да си мисля, че основна цел в цялата ситуация на всички тези експерти е да спасим учебната година. А цената, уважаеми господа, а цената?...
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официалната статистика е пълен фарс. В класове има близо половината деца, които са болни от нещо - хрема, кашлица, температура, но всички се снишават и никой, никого не тества. Мръсотия, дезинфекцията е мираж, а маските са непозната дума в коридорите, всички са един върху друг и никой не ги контролира. Нещата така яко ще изгърмят до две-три седмици, че и Господ няма да ни помогне. Това е положението!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До wwТо пък присъственото щото едни гении създава, едно чудо, направо сме цъфнали и вързали като ни гледаш държавата! Или викаш, то тия нашите политици все дистанционно са учили, а?
16
12
 
5
 
! Отговори
ww преди 3 години
От ковид истерици да не смее да се изкашля ,или пръдне човек! :))) Махайте маските на децата, че с това дистанционно ще излезе бая лош матриал!
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от стъкмени статистики! Като са решили да си правят експерименти поне да си кажат честно! В училище всички са болни, ама никой не се тества! А тая: "аа, изключително нисък процент, бла, бла"! Да ходи в някое училище да ги види как са пък тогава да приказва!
14
6
 
25
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
От тези 144 болни учители поне 30% са рискови.Те как ли се чувстват.Интересно,много ми е интересно,защо вече 2 месеца никой не обелва и дума за рисковите учители и да предложи някакви мерки за опазване на тяхното здраве и живот.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде това, защо пишете че даскалиците са с леки симптоми, та това е най смъртоносната болест която човечеството е изпитвало :)))
12
13
 
8
 
! Отговори
Ева Мария Кондиркева преди 3 години
Моите деца вече пет месеца са обезвредени. Едно е в мазето, другото е на тавана и едно в килера на балкона и всичките са здрави и учат он лайн.
11
18
 
4
 
! Отговори
офф преди 3 години
Българското племе вирус го не плаши! От Цветница чакаме Яко да мрем и никой не спазва мерки и, ....болниците празни!Стига с тая истерия!
10
2
 
23
 
! Отговори
Ученика преди 3 години
Във френската имахме болен учител. Нито ни тестваха, нито ни пуснаха на дистанционо.
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че, Швеция имат добър здравен модел и система и са предприели този подход не значи, че той може да се приложи - автоматично навсякъде - необходими са определени условия, на който за съжаление ние не отговаряме.Пример: В училищата в Швеция класовете в момента са по 10-15 деца със съответното дистанция и перфектни дезинфекционни мерки а у нас 25-30, една хигиенистка забърсва с една кофа целият етаж, учениците от горните класове тъпчат по два пъти на ден в нередовен градски транспорт.
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се вземат незабавни мерки, след 2-3 седмици положението ще е изтървано. Болните нарастват постоянно, а тестове масово не се правят. За информация половината ученици са болни, но никой не ги тества и понеже "средата е контролирана". Вие г-жо, кога последно влизахте в някое училище, по възможност голямо столично такова? Или не смеете? Децата не са курбан.
7
8
 
5
 
! Отговори
доктор Гербаджийски преди 3 години
Спрете вече с това образование, не ни е нужно и е вредно за нас.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма болни учители и деца, защото никой не ги тества. Повечето хора нямат възможност за платени тестове.След седмица вече, като опрат до болница ще се разбере, но ще е късно.
5
8
 
3
 
! Отговори
доктор Околийски преди 3 години
За пореден път обяснявам че най-вредното нещо в момента са децата. Тези зли заразоносителе трябва да бъдат иигнорирани от СЗО.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такева защо не се поразходи малко до някое столично училище, но с градски транспорт в пиков час а се обажда само по телефона. Да види как се спазват мерките и препоръките ори 30 деца в клас и с по една хигиенистка на етаж.
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е очаквано. Все пак средата е с противоепидемиологични мерки. Отделно учителите са отговорни хора. Не така стоят нещата обаче в някой трудови колективи, където огнище се проявява, едва когато някой влезе в болница, или развие тежка симптоматка. И после всеки втори се оказва заразен.По села и паланки възрастни роднини се самолекуват до последно, и после крият за контакт с младите, щото като ги карантинират, ще им развалят я планове, я финансови загуби ще им причинят. Саможертвата на роднини
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Училището е най-контролираната среда"?? Що за бездушен некадърник и лъжец трябва да си, за да твърдиш това, вместо да признаят, че правят експеримент със здравето и живота на децата, учителите, родителите! Нима смятат хората за стадо овце, които не знаят какво се случва в училищата? Мерките са само на хартия!! Има болни, но никой не прави тестове!
1
15
 
2
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Пиатйти Тиквата и Майтапчийски що ни са умрял яку, ама ЯКУ!!