Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система
20 окт 2020 18:30, Анисия Иванова
50
Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

Не се предвижда цялостно затваряне на училища, потвърди просветният министър Красимир Вълчев:

“Както и досега отделни паралелки ще се карантинират, там, където областта е в червено, ще предложим локални мерки, означава затварянето на повече класове или пък на едно училище. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, но като цяло няма де се вземат по-рестриктивни мерки – трябва да се спазват сегашните“.

"Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище изглежда, че е най-тревожна ситуацията. Затова от училището взеха решение и аз одобрих от 5-и до 12-ти клас учениците временно да се обучават в електронна среда", заяви министър Вълчев.

Той също така съобщи, че "няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки.

Министър Вълчев каза още, че в училището в Търговище психолози консултират учениците, които са в голям шок след смъртта на учителка.

"В резултат на смъртния случай има психоза при учителите и при част от родителите, но се надявам до седмица да утихне", коментира Вълчев в Пловдив преди конференция за дигиталното обучение при най-малките.

Според образователния министър от началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците. Той уточни, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми.

"Към момента 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система, или 99,2 процента от системата учи присъствено", обобщи министър Вълчев, цитиран от БНР..

Той посочи, че засега нямаме прогноза за затваряне на училище в София, но отбеляза, че ситуацията е динамична.

В областите, които са в червената зона за разпространението на коронавируса, ще бъде задължително родителските срещи и заседанията на обществените съвети към училищата да се организират в електронна среда, съобщи образователният министър и допълни, че за останалите училища тази мярка ще е препоръчителна.
Многодневните екскурзии в областите в червено по отношение на коронавируса ще бъдат забранени, съобщи още Красимир Вълчев. Засега не се предвижда ограничаване на еднодневните екскурзии.

Просветният министър допълни, че 2 ноември ще е неучебен ден за всички училища. Така учениците ще почиват 4 дни - от 30 октомври до 2 ноември включително през т.нар. "есенна ваканция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, защо си против?
28
1
 
5
 
! Отговори
Мушмурок 27 преди 3 години
До 54321Защо си против?
27
30
 
5
 
! Отговори
54321 преди 3 години
Аз съм против ДО! Искам децата ми да са присъствено на училище! Който даскал го е страх, да напусне системата с много отпуски (56-57). И да отиде продавач в магазина. Те не боледуват от К19!
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"София е пламнала тоя за клъстери говори"Пламнало на някого между ушите, че е нацвъкал 10 коментара по същество едно и също.
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"София е пламнала, но Вълчев продължава да тика......."===================София е ПЛАМНАЛА?! ... при 200-300 положителни теста на ден на 2 000 000 души население? Това нула цяло нула, нула, нула колко е?Аз като ходя по улици, паркове, офиси, магазини никъде не виждам нищо "ПЛАМНАЛО", ама на някои май мозъците им са пламнали от постоянното медийно и всякакво ковид-облъчване.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпник. г
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи учениците по 30 парчета в задушна класна стая не са разпространители и може без маска, въпреки че 80% от учителите са в рисковата група. Там ситуацията е контролирана, въпреки че най-гъсто населеният град у нас гори. Според него били малки клъстери, но никой не тества нито деца, нито учители, но същите тежи ученици щом излезнат навън в парка на чист въздух и слънце трябва да слагат маска, защото били разпространители.
22
3
 
14
 
! Отговори
Бацо преди 3 години
Абе *** ***. Не ти знам квалификацията, ама пълна калинка по отношение на елементарни противоепидемични мерки. Абе шмульо слечайте скочиха след като тръгнаха децата на учили в средата на септември, а нарастнаха още повее след като тръгнаха да щъкат и студентите от октомври. Това са фактите бе калинко Борисова!
21
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е пламнала, но Вълчев продължава да тика децата присъствено в училищата, нищо че те са основният разпространител в момента и могат да заразят родителите си, които се грижат за тях. Като се разболеят и родителите, кой ще се грижи за тези деца? Борисов? Вълчев? Ангелов?
20
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците от горните класове и студентите спокойно могат да учат онлайн. Не си играйте със здравето на децата, учителите и родителите!
19
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте учебните заведения! Престанете да си правите експерименти с нашите деца! В университети и училища мерките са комични. Хигиенистките мажат с една бърсалка и коридора и тоалетните. Течният *** е разреден с вода.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагуш и арогантен държавен чиновник на хранилка още от времето на Симеон. Легенди се носят за корумпираността и схеми те му в МОН. Главният виновник за състоянието на образованието у нас, не му стигнаха рушвети и комисиони сега и на децата посегна. Нали трябва и той да напълни гардероба, не само шефа му чекмеджетата.
17
1
 
16
 
! Отговори
Не му повдигайте преди 3 години
самочувствието, като му казвате, че изглежда умен. От този по-голяма калинка няма. И счетоводител не става от него.
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само седмица след началото на учебната година Чехия премина психологическата граница от 1000 нови случая за ден. Това стана на 8 септември. Последваха десетина дни, в които броят на заразените дневно се движеше малко под и над хиляда. На 17 септември числата отново подскочиха 3125 нови случаи на COVID-19 само за ден. На 21 септември министърът на здравеопазването Адам Войтех подаде оставка. Той каза, че иска да освободи място за някой, който може да направи повече.Последвай примера му!
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е пламнала тоя за клъстери говори.
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега чакаче Такева, Кастрева или Стаматов да се изтпълзвт и да кажат как училищата са най-контролираната среда. Нагъчкани по 25-30 деца 6 часа дневно, после в градски транспорт пак нагъчкани в пикови часове. Хигиенистката забърсва с една кофа целият етаж, но на хартия имат 4 пъти дневно дезинфекция на всички повърхности.
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи цените държавни чиновници избрани от нас да управляват заседават онлайн и ако им се наложи да пътуват скачат в мерцедеса и живота е розов, но децата бъдещето на страната и опора за родителите си на старини наблъскани по 30 парчета в тесни и задушни класни стаи а след това и още час в нередовният градски транспорт.
12
2
 
23
 
! Отговори
Нулева година преди 3 години
Или онлайн обучение.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, нали родителите трябва да пълнят кафетата, до като лапетатат са на даскало.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно каква игра играете, че не пускате децата.... Никой не ви вярва вече, че го правите за наше добро, обаче да се подигравате с най-милото ми ... Днес е поредния ден, в който сина ми се върна и обясни как ще убият госпожата и те ще са виновни ......