Цели 71% от учителите искат да преподават дистанционно

671 са заразените с коронавирус преподаватели в училищата
75
Цели 71% от учителите искат да преподават дистанционно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от днес. Това показват данните от проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Още по темата

Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини, смятат от синдиката.

Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и, че именно там са инкубаторите на заразата от коронавирус.

Според синдикалистите обаче тона не е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит.

Именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В горе цитирания брой учители, не влизат и тези, които са болни от други болести. Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единствения изход.

По отношение на начален етап 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът 56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Натоварването на българските учители поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта.

Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До АнонименАми и аз по цял ден съм на работа и се срещам с *** като ВАС, защото такава ми е работата. Предлагам да си стоя удома и да ви пази дистанционно. КАКВО ЩЕ КАЖЕШ БЕ??? Изказа Ви говори за възпитанието Ви.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като искате да им намалят заплатите с 30-40 %, тогава и те ще намалят работата с толкова. Вместо 5 часа бел, ще имат само 3 , примерно. С толкова и учебното съдържание. А за хоум офисите нищо не казвате? Има ли значение дали са само по *** или смокинги? И със смокинги да са, пак нямаше да сте доволни. Така е , когато сивата пяна излезе отгоре. Добре бе, оставете ги на борсата. Децата ви ще изтъпеят още повече.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накарайте МОН да се вразуми!
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама що за Синдикат сте бе, учителите *** на поразия!?
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзА какво ще кажеш за учителката от Опака, която почина, била е вдовица и оставя пълно сираче на 12 години? КАЖИ ***???
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синдикат, днес има 9-и учител, умрял ...
62
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До малииииииииКогато си самотен родител нямаш опция да не работиш, нямаш такава и да отделиш пари. Може би Вие ще нахраните моите и ще ни платите сметките? Ще си стоя удома с най-голямо удоволствие.
61
1
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Ало Подкрепа, вие не сте ли наясно, че или училищата затворени на ДО ики всички затворени?Искаме да минем тънко, както винаги, хем агнето цяло....Половинчатите работи не свършват добре.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!И най-често и учителите са РОДИТЕЛИ!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОХВсъщност учителите са тези, които плащат най-яките данъци - нищо не може да се скрие!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До какво става?Ами да напълнят училищата с *** до - фили тогава!
57
0
 
6
 
! Отговори
ОХ преди 3 години
КАК ДА ВИ НАБИЯ В ТИКВИТЕ, ЧЕ И УЧИТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ,Т.Е. ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ОТРОЧЕТАТА ВИ!!!
56
13
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Даскалите искат просто да мързелуват вкъщи, а Правителството ще открадне парите, икономисани от отопление и други училищни разходи.Да се спрат заплатите на учители, които "се страхуват" да преподават - и без това става въпрос или за психичноболни *** или за неморални скатавки. Да се спрат заплатите и на докторите, които "се страхуват" по същата причина. Или най-малкото да им се намалят с 30-40%, защото вече нямат пътни разходи и разходи за облекло - може да работят от къщи по ***.
55
1
 
3
 
! Отговори
какво става? преди 3 години
На коментари да се възстанови от вируса болен учител и на коментара, че охраната не трябва да е от воайори - толкова много минуси има.Менгеле ряпа да яде!
54
1
 
6
 
! Отговори
малииииииии преди 3 години
До питанкатаМожеш да отделиш 200-300 лева на месец за домашен учител, щом искаш да работиш.Или не е важно за детето, а също и за близките ви, които могат да се заразят?
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20% се дават само за тези деца, които са подали заявления и се обучават дистанционно още от 15 септ.Аз имам цял клас под карантина и 12 клас, които са дистанционно и още 3 класа в среден курс.Спокойно, НЯМА да ми дадат тия проценти!
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37 и 38 .Голяма злоба! А сте учили присъствено, но , явно, е било напразно. Да, имаме 3 месеца ваканция, но я ползваме само тогава. Ако през уч.година ти се наложи нещо - вземаш неплатен. По време на карантината съм проверявала по 7-10 часа домашни, подготвях извънредно и ученици за матура -това не ти се плаща. Нашият директор не ни плати и лекторските и 2ри час на класа-към 550 лв.са. Сега трябва да купя нов лаптоп , защото и телефонът ми се"прецака" - разговори, домашни, вайбър и тн.
51
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите не искат да работят, лекарите не искат да работят, браво Бойко, създаде рая на земята.
50
0
 
13
 
! Отговори
маверик преди 3 години
Аз не съм учител но подкрепям дистанционното обучение,все пак здравето е приоритет за всеки човек,а до 37 и 38 може да завършите педагогика вместо да завиждате.
49
7
 
2
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Дистанционното обучение не се случва без родител вкъщи. Кой ще работи и от къде ще дойдат парите за преживяване? Колко работодатели ще се съгласят някой служител да си остане вкъщи за неопределен период, защото детето или децата учат дистанционно. Вратата се затваря от външната страна и после в тая криза не се намира нова работа. Ще го преживеят ли семействата в България?