Цели 71% от учителите искат да преподават дистанционно

671 са заразените с коронавирус преподаватели в училищата
75
Цели 71% от учителите искат да преподават дистанционно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от днес. Това показват данните от проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Още по темата

Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини, смятат от синдиката.

Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и, че именно там са инкубаторите на заразата от коронавирус.

Според синдикалистите обаче тона не е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит.

Именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В горе цитирания брой учители, не влизат и тези, които са болни от други болести. Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единствения изход.

По отношение на начален етап 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът 56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Натоварването на българските учители поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта.

Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители.


75
Още от Образование
Гимназистите от червените зони на онлайн обучение и след 11 ноември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
До Анонимен

Ами и аз по цял ден съм на работа и се срещам с *** като ВАС, защото такава ми е работата. Предлагам да си стоя удома и да ви пази дистанционно. КАКВО ЩЕ КАЖЕШ БЕ??? Изказа Ви говори за възпитанието Ви.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като искате да им намалят заплатите с 30-40 %, тогава и те ще намалят работата с толкова. Вместо 5 часа бел, ще имат само 3 , примерно. С толкова и учебното съдържание. А за хоум офисите нищо не казвате? Има ли значение дали са само по гащи или смокинги? И със смокинги да са, пак нямаше да сте доволни. Така е , когато сивата пяна излезе отгоре. Добре бе, оставете ги на борсата. Децата ви ще изтъпеят още повече.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Накарайте МОН да се вразуми!
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама що за Синдикат сте бе, учителите мрат на поразия!?
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Аз
А какво ще кажеш за учителката от Опака, която почина, била е вдовица и оставя пълно сираче на 12 години? КАЖИ МА???
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Синдикат, днес има 9-и учител, умрял ...
64
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
До малииииииии

Когато си самотен родител нямаш опция да не работиш, нямаш такава и да отделиш пари. Може би Вие ще нахраните моите и ще ни платите сметките? Ще си стоя удома с най-голямо удоволствие.
63
1
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 седмици
Ало Подкрепа, вие не сте ли наясно, че или училищата затворени на ДО ики всички затворени?
Искаме да минем тънко, както винаги, хем агнето цяло....
Половинчатите работи не свършват добре.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АМИ , ПРАВИЛНО!

И най-често и учителите са РОДИТЕЛИ!
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ОХ
Всъщност учителите са тези, които плащат най-яките данъци - нищо не може да се скрие!
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До какво става?

Ами да напълнят училищата с пе до - фили тогава!
59
0
 
6
 
! Отговори
ОХ преди 3 седмици
КАК ДА ВИ НАБИЯ В ТИКВИТЕ, ЧЕ И УЧИТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ,
Т.Е. ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ОТРОЧЕТАТА ВИ!!!
58
13
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Даскалите искат просто да мързелуват вкъщи, а Правителството ще открадне парите, икономисани от отопление и други училищни разходи.

Да се спрат заплатите на учители, които "се страхуват" да преподават - и без това става въпрос или за психичноболни *** или за неморални скатавки.

Да се спрат заплатите и на докторите, които "се страхуват" по същата причина.

Или най-малкото да им се намалят с 30-40%, защото вече нямат пътни разходи и разходи за облекло - може да работят от къщи по гащи.
57
1
 
3
 
! Отговори
какво става? преди 3 седмици
На коментари да се възстанови от вируса болен учител

и на коментара, че охраната не трябва да е от воайори - толкова много минуси има.

Менгеле ряпа да яде!
56
1
 
6
 
! Отговори
малииииииии преди 3 седмици
До питанката

Можеш да отделиш 200-300 лева на месец за домашен учител, щом искаш да работиш.
Или не е важно за детето, а също и за близките ви, които могат да се заразят?
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
20% се дават само за тези деца, които са подали заявления и се обучават дистанционно още от 15 септ.Аз имам цял клас под карантина и 12 клас, които са дистанционно и още 3 класа в среден курс.Спокойно, НЯМА да ми дадат тия проценти!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 37 и 38 .
Голяма злоба! А сте учили присъствено, но , явно, е било напразно. Да, имаме 3 месеца ваканция, но я ползваме само тогава. Ако през уч.година ти се наложи нещо - вземаш неплатен. По време на карантината съм проверявала по 7-10 часа домашни, подготвях извънредно и ученици за матура -това не ти се плаща. Нашият директор не ни плати и лекторските и 2ри час на класа-към 550 лв.са. Сега трябва да купя нов лаптоп , защото и телефонът ми се"прецака" - разговори, домашни, вайбър и тн.
53
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Учителите не искат да работят, лекарите не искат да работят, браво Бойко, създаде рая на земята.
52
0
 
13
 
! Отговори
маверик преди 3 седмици
Аз не съм учител но подкрепям дистанционното обучение,все пак здравето е приоритет за всеки човек,а до 37 и 38 може да завършите педагогика вместо да завиждате.
51
7
 
2
 
! Отговори
питанката преди 3 седмици
Дистанционното обучение не се случва без родител вкъщи. Кой ще работи и от къде ще дойдат парите за преживяване? Колко работодатели ще се съгласят някой служител да си остане вкъщи за неопределен период, защото детето или децата учат дистанционно. Вратата се затваря от външната страна и после в тая криза не се намира нова работа. Ще го преживеят ли семействата в България?