Учете "Африканистика" и "Ядрена енергетика" без такса

Кои специалности стават защитени и за тях плаща бюджетът?
21
Учете "Африканистика" и "Ядрена енергетика" без такса
Снимка: БГНЕС

"Африканистика", "Класическа филология" и "Ядрена техника и ядрена енергетика", които се изучават в Софийския университет "Св. Климент Охридски", влизат в списъка на защитените специалности.

Те са освободени от такси за обучение.

Правителството реши такива да бъдат също "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост" и "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост" в Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Защитени стават още специалностите "Топло- и ядрена енергетика" и "Ядрена енергетика" в Техническия университет - София, "Металургия" в Химико-технологичния и металургичен университет - София, "Корабостроене и морска техника" в Техническия университет - Варна, както и "Технология на дървесината и мебелите" в Лесотехническия университет - София.

Професионалното направление "Здравни грижи“ се добавя в Списъка на приоритетните професионални направления, реши още правителството.

По този начин обучението на първокурсниците през академичната 2020/2021 г. в тях ще бъде за сметка на държавния бюджет. Освобождаването от такси става поетапно, като всяка академична година ще влиза по още един курс на обучение от съответната защитена специалност или професионално направление.

През юни от заплащане бяха освободени първокурсниците от 8 професионални направления и 8 защитени специалности. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани специалисти.

За покриване на разходите за обучение за първия семестър на 2020/2021 г., МОН ще предостави 37 145 лева за сметка на предвидените разходи в бюджета за 2020 г. За 2021 г. средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БулгаропитекусА тези, които са прочели и имат преки наблюдения какво е нивото на обучаваните там и колко са бомбастично-неизпълними учебните планове, може ли да се обаждат, или не? Напълно измислена специалност. Изгодна за академичното израстване на определени преподаватели. Но затова пък за смислените няма пари.
18
2
 
7
 
! Отговори
panelen chovek преди 3 години
Смисъл от образованието в БГ няма. По-добре навън да се вземе.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3-та СВ е пред портите
16
0
 
0
 
! Отговори
kauboy преди 3 години
tam v kakvo plashtat v evroli ? za edin priatel pitam ;
15
3
 
5
 
! Отговори
20 см преди 3 години
Българките да учат африканистика, че като гледам коментарите на комплексирания материал тука, другаде ще трябва да си търсят късмета.
14
3
 
7
 
! Отговори
Извънземния преди 3 години
Ще уча Марсианистика
13
0
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Ха, ще метат, ама някой друг път. Местата са заети и трудно ще се уредят.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прогнозите са след 70-80 години населението на планетата да е 80% азиатци и африканци. Бялата раса ще сме малцинство. Поне китайски или корейски ако учите, няма да сбъркате.
11
2
 
9
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 3 години
Африканистика преподават лектори от Африка направо на улицата. Ако не разбираш, може и бой да ядеш. И не е безплатно.
10
5
 
5
 
! Отговори
Булгаропитекус преди 3 години
Коментиращите по-долу прочетохте ли изобщо какво съдържа учебния план на Африканистика-та?Или е така капацитети по всичко дай да коментираме
9
0
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Те по европата вече учат и африканистика и арабистика, ако искат да се разбират с гостите си. Остава и нашенците да одят там да си практикуват знанията.
8
2
 
21
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 години
И след като завършите африканистика,директно отивате да метете улиците на София.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те младите вече искат да са инфлуенсъри, какви са тея ядрени енергетиги и др? Дайте нещо по-адекватно, като "Ранна история на чалга културата в България", "Зарахдане на пластичната хирургия", "Основи на мафията в БГ и индустриален рекет" - тогава гледай, какво става!
6
1
 
12
 
! Отговори
Да, .... преди 3 години
Да, напълно съм съгласен, че на България й трябват специалисти в областта на африканските езици и цивилизации.А там се говорят над 2500 езика, като повечето са писмени.Обучението ще бъде интересно, но продължително с посещение в доста екзотични страни.Направете справка и вижте в колко африкански държави България има акредитирани посолства. Това, че ние имаме посолства в скандинавските страни, какво ни грее, при условие, че от там има само ... внос.А специалисти по близкия и далечен изток .?
5
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Иван 2 Ще бъдат посланици на добра воля. Така добри ли е ? Я вижте Чуков какъв арабист е.
4
5
 
5
 
! Отговори
gf преди 3 години
Файда да ги учиш сложните специалности на български, ще се заробиш да работиш в тая *** само. Ученето само на Английски, други езици само ако държавата не е неадекватна. Българите нямаме много шанс за успехи за жалост.
3
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
И след това остават минимум години да работят в БГ, докъто си и дължат вложените пари. Никой не е длъжен да издържа *** и пульо.
2
2
 
24
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Съветинтересно какво ли ще работят със специалност "Африканистика"
1
3
 
16
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
До тук добре.Само че след завършване на специалностите, специалистите да работят у нас определен брой години. Иначе е безсмислено.