Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзНапротив, дори не успявам да ги видя, защото естеството на работата ми е свързана с вашата безопасност. И съм там, на работа, защото това ми е работата. Във всяка сфера има възрастни хора.
8
10
 
39
 
! Отговори
Бате Пешко от Шабла преди 3 години
Абе да ви обера лайката на родителите... пълни егоисти, само и само някой друг да е виновен за посредствеността на децата им. Голям проблем че учили онлайн
7
10
 
45
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Явно, на тези родители не им пука за живота и здравето на учителите!!!Учениците, масово не носят маски в училище. В момента основния източник на затазата са точно те!!! Може да заразяват учители, но може да заразяват и родителите си!
6
12
 
12
 
! Отговори
Още ли вярвате? преди 3 години
Коронавирусът може да доведе до шизофрения, Алцхаймер, Паркинсон - dnes bgКожни проблеми може да са предвестник на коронавируса - offnewsКоронавирусът вече влиза и през очите - nova bgКоронавирусът уврежда черния дроб - 24часаКовид-19 води до затъпяване, предизвиква и делириум - bgonair
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведение и МОЛ-ове работят, родителите ходят на работа, но децата стоят удома???
4
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест - не искат тийнейджърите в къщи, защото не искат да учат, а искат да се мотаят с приятели навън.
3
12
 
59
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ей туй да не си търпиш собствените деца, че и дори цената да са човешки животи, не е работа....
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
1
13
 
60
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Няма проблем. Да си изберат хора, които да им преподават :D Възрастните учители не искат да си рискуват живота. Колко нахално от тяхна страна....