Анкета: Цялата образователна система да мине към онлайн обучение

79,4% от анкетираните педагогически специалисти са настоявали за това
11 ное 2020 15:25, Анисия Иванова
53
Анкета: Цялата образователна система да мине към онлайн обучение
Снимка: БГНЕС

Над 70% от родителите искат присъствено обучение сега, но какви са възможностите на образователните институции и какво мислят и чувстват българските учители? Синдикат "Образование“ попита учители и директори: "Смятате ли, че в така създалата се пандемична обстановка образователните институции трябва да работят в редовна форма или трябва да преминат в електронно обучение от разстояние?"

79,4% от анкетираните педагогически специалисти – учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76,8% смятат, че училищната среда е опасна за работа. Досега респондентите са 4270 учители и директори.

Аргументите за това са много: В момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори. Много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици. Много от работещите учители и директори заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално.

Още по темата

При изследването се установи, че в 10% от образователните институции нямат щат за медицинско лице, но още 25% също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като последните се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

При тази ситуация все по логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние. Такова решение ще бъде за пазене живота, здравето и оцеляването на българските учители и директори.

От синдикат "Образование" допълват, че ситуацията е сложна, специфична и различна за всяко училище и детска градина, също и за всяка община и област в България. Националният отраслов съвет не взе централно решение, като предприе диференцирания подход и остави всяко училище и всяка детска градина да предприема локални решения.

Разбира се присъственото обучение е и ще си остане най-ефективната, и при редовна обществена и здравно-епидемиологична ситуация в страната, това е единствената възможна алтернатива.

Но от месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване в образователната система, е по-скоро аварийно. В момента имаме затворена здравна система, лични лекари, които лекуват дистанционно и образователни институции, които работят. При превключване към дистанционен режим, при болни, отсъстващи учители и учители, които са под карантина, има изискване да се съгласува с родителите и техните организации преминаването в дистанционна организация. Това според българските учители не е ефективна и справедлива мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
Надявам се преди 3 години
Учителите поне да излязат да спрат масовите убийства на суджука, който мислел за бъдещето на народа. Къде беше 11 г та ни докара до последна дупка в Европа и най-висока смъртност в света. Ако още се ослушват, ще почнем по 200 на ден да докарваме и ще бием космическите рекорди. Те между другото вече са заложени в 4400 заразени днес.
25
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На некадърните калинки присъственото обучение им пречи... И какво ще стане когато затворят училищата а епидемията продължи още дълги месеци след това? М? Кои ще бъдат нарочени за следващите "инкубатори" убийци??
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да се премине онлайн нали пак някой трябва да замества болните учители. Кой ще преподава онлайн на децата. А тези учители надали са се заразили в училище, най-вероятно е извън него. Защото няма как да има 1-2 учители заразени от училище.
23
5
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
малките на 7 години не могат да се справят сами трябва единият родител да си останев къщи а как ще стане това не стига че са 4 часов работен ден сега и да не ходят наработа много е сложна ситуацията
22
5
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
Да бе тъпчo, нали това казвам... Образователната система и без това е " сЪфнала", онлайн обучението съвсем ще я довърши.
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна трябваше да затворят напълно училищната. В момента това е най-големия инкубатор на зараза и основна причина да стигнем до тук.Най-важни са животите на хората. Нищо не налага да се излага живота на учители и персонал на риск, НИЩО. Това са убийства. Както за хората в системата, така и за тези които ще се заразяват заради престъпното присъствено обучение в инкубаторите наречени училища.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обучението он лайн не е равностойно, особенно за най-малките, но без специалисти учители по отделните предмети е просто про форма...
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 20 Анонименкакто виждаме ти като си бил офлайн, бая си се научил...точно тия няколко месеца онлайн са ни проблема на образователната системаако не бяха те, сал гении вадим, съфтим и връзваме
18
13
 
6
 
! Отговори
Тодорично Тарамбукев преди 3 години
Какво онлайн обучение, какви пет лева, бре некадърници. Децата ни и без това са в лапите на некадърна, в до голяма степен, обучителна система, сега като ги оставим и у дома ще станат ОЩЕ по-умни и кадърни. И после ще се чудим какво да ги правим. Нема такъв зомбиран народ като нашия. Нема и такива улави даскали. Вчера една при мен на молбата за ....... написа че работи "в сВерата на образованието" - начален учител!!! *** народ, тъппппа система!
17
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн обучението ще създаде още повече функционално неграмотни индивиди! Тези, които в някакво недалечно бъдеще, буквално ще трябва да изработят пенсиите на чугунените тикви от синдикат "Образование"...
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде, че измрехме бедокато се анкетирате
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Ясно,даскал *** и с комплекси..
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн обучението не е само за да предпази учителите, то е и с цел да предпази и хиляди други хора, да ограничи разпространението , както и да предпази родителите на тези деца, който ако се разболеят няма да могат да работят поне две седмици.Специално в Столицата пътникопотока и смесването в градският транспорт е огромен именно заради учениците.
13
2
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Не завиждай :) Аз съм от свободните професии, които ви бъркат в здравето, че вземат много пари, но вие нямате акъл да работите. Живот! Кой за каквото и КАКТО е учил
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Гледам, че правиш същото, да не си даскал случайно?
11
4
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Дали и работодателят ти мисли същото, когато киснеш в този форум и пишеш? Да ти намали 50% заплатата?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училище или занималня имат предвид?Защото децата ми постоянно имат свободни часове.
9
2
 
5
 
! Отговори
Закривай!! преди 3 години
Училища, Болници, Държавата - ЗАКРИВАЙ!!!Бойко Българоyбиец ви погреба!Не народ а мъpша!
8
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм, но ако учителите взимат не повече от 50% от заплатата си. Интересно дали тогава ще разсъждават по този начин. Не ги е страх, с чисто и просто ги мързи. Гледам как върви онлайн обучението на сина ми, половината учители не влизат в час, а тези които се водят болни изобщо не са се появили за тези две седмици. Pornografiqta е пълна!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм майка на две деца. Никой не ме е анкетирал, не познавам и други родители, които да са.