Има натиск от родители и учители, няма правилно решение

Според Асен Александров няма опасност от нулева учебна година
12 ное 2020 09:23, Красимир Ангелов
18

Училищата могат да преминат към дистанционно обучение при 15% отсъстващи деца или при висока заболеваемост в областта. В София от днес учениците от 6 до 12 клас ще учат дистанционно. По-малките ще продължат да посещават часовете на този етап. В същото време едно от столичните училища започна да преподава онлайн.

Още по темата
"Има известно объркване, бих посъветвал колегите да изпълняват нареждането на МОН. Не е работа на учителите и директорите да разсъждават каква е заболеваемостта. По-добре да се решава на ниво населено място. Нулева е опасността за нулева учебна година", каза директорът на 51-о СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров в студиото на "България сутрин".

По думите му при родителите има голямо разделение на мнението, но особено голям е процентът на тези, които искат присъствено обучение, особено в начален етап.

"80% от учителите искат дистанционно обучение, 70% от родителите искат присъствено - няма правилно решение. При родителите на по-малките ученици е много силен икономическият мотив. В нашето училище 17% от учителите в момента са заболели. Има липса на кадри и недостиг на преподаватели. Сред учениците много малък е процентът на тези, които са изплашени", отбеляза Асен Александров.

Според него много от учителите работят дори болни от вкъщи дистанционно, без това да е тяхно задължение. Той призова родителите да имат разбиране и подкрепа към преподавателите.

"Голямо е напрежението, от една страна има натиск от учителите, от друга - от родителите. Проблемът е политико-икономико-психологически. Не виждам решение, което да удовлетвори голяма част от хората. Във всички сектори има свиване, защо да не очакваме и свиване в образованието. Ние сме в период на криза и оцеляване", подчерта директорът на 51-о СУ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че в СУ "Елисавета Багряна" с някои от учителите работят присъствено, с други - дистанционно.

"Много разнообразни са училищата, инструкциите няма да работят. В Сатовча например, има училище с 15-20 ученици, там могат да осигурят на всяко дете класна стая. По-скоро ще преминем ние на това, което препоръчват - хибриден модел. Една седмица онлайн, една седмица присъствено. Взехме решение учениците след 4 клас да са с маски в класната стая", разясни Асен Александров.


18
Още от Образование
Родители в патова ситуация - децата у дома, а обезщетение за кого?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
яшка циганчето преди 2 седмици
Учители срещу Родители,ами Учителите не са ли Родители? Абе затваряйте цялата държава и това е.Хайде сега слагайте минуси
16
1
 
5
 
! Отговори
аре стига преди 2 седмици
До Анонимен 13
Никой няма да ти държи детето затворено, просто ще учи от вкъщи. После пак е свободно да излиза, но без да заразява вече учителите си и без да обменя вируси с още 500 деца. През ваканциите става ли им нещо с психичното здраве, затлъстяха ли!?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен
Гимназистите особено онези в 12-ти клас правят всичко друго,но и не учат!Поне 80% от тях ходят по частни уроци или се подготвят за кандидатстудентските изпити и за матурите.Посещават училище или измислят всякакви други номера,с единствена цел по-висока диплома и им е през онази работа да вземат да научат нещо.
За останалите наистина е сложно,но защо точно 15 %,а не 16 или 14,едва ли някой може да каже?!
14
1
 
4
 
! Отговори
Проблемът преди 2 седмици
..."Проблемът е политико-икономико-психологически."
Здравен?
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не може да държите децата затворени и изолирани, ще полудеят. Ако ги затваряте месец, после месец на училище. Ако учителите ги е страх, ами прожектирате ги на дъската, но децата трябва да са с деца. И на фона на това миткащи бабички на всякъде. Затворете старците, не младите. Младите го изкарват лесно и правят имунитет. Затворете тези, които са стари и болни.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам в какви училища учат децата ви, но в нормалните беше пусната анкета. И да, против ДО бяхме повечето. И тези дето обясняват, че искаме да си метнем децата някъде явно не мислят. Точно пък гимназистите се оправят сами и нямат нужда от “бавачки”. От това има нужда малките, затова и техните родители драпат да натирят гимназистите, стискайки палци това да е достатъчно и на тях да им се размине. Само че, точно гимназистите, пак се събират в градинки и кафета и все едно не сте направили нищо.
11
1
 
8
 
! Отговори
Изнервена преди 2 седмици
Ясно е, че няма как децата да учат с маски! Безмислено и вредно, а и нито един родител не би се съгласил. Защо се повтарят едни и същи безсмислици всеки ден?
10
2
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 2 седмици
Ами вместо да даваме милиарди за нарисувани самолетчета, трябва да осигурят доход на родителите, които ще останат при малките деца. А големите - дистанционно. Нищо няма да стане на чаветата като постоят пред компа, после ще си се размотават по улиците.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цяло лято нямаше един с акъла си да подготви системата за онлайн обученив.Заровили сте главите си като щрауси.МОН,РУО,директори,всички са за съд и затвор!Срам ме е от вас.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ИМА НАТИСК ОТ ДИРЕКТОРИ И ПРЕМИЕР УЧЕНИЦИТЕ ДА СЕ ДЪРЖАТ В РИСКОВА СРЕДА.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Наблюдателен

Между другото, той е един от малкото адекватни директори и учители.
6
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 седмици
Престанете да го каните и лансирате тоя постоянно,сякаш е единственият корифей на образованието в Бъкгария,аман от тоя и неговите скодоумни изказвания!
5
4
 
22
 
! Отговори
Този преди 2 седмици
при положение че преди година излезе негова гола снимка и се разпространи по социалните мрежи като барут,как има съвеста да излезе в национален ефир
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е как ще се стигнат тез 15 процента, като децата нямат кой знае кво симптоми (слава Богу), но в същото време разнасят вируса. Изолация, дистанция пък учениците по 20-30 в стая.
Като се върне детето все едно си бил контактен с 60 човека
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
началният курс да си учат ,а всичко останало да минава на дистанционно докато не се измисли ваксина и не се ваксинира населението...а това не се знае дали ще е скоро...Върнат ли се учениците дори и да се редува дистанционно с присъствено ,проблема няма да се реши...Въобще нагласата трябва да е дистанционно обучение,въпреки недостатъците си,защото животът е най-важен...и да чакаме ваксината...трябва да се научим да живеем с ограничения и да си организираме живота по този начин...
2
6
 
21
 
! Отговори
Родител преди 2 седмици
Аз също като повечето родители не са ме питали .Как да учат децата ми,дистанционно или присъствено?Аз като родител искам Гимназиалния випуск да си продължи онлайн.Господа от МОН не пишете от името на нас родителите
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мен като родител никой не ме е питал. Аз съм за дистанционно обучение на учениците в гимназиален етап.