Вълчев: Следващата седмица става ясно дали ще се носят маски и в час

Очаква се януари и февруари да има 2-3 седмици изцяло онлайн обучение
Обновена: 12 ное 2020 09:06 | 12 ное 2020 08:55, Петя Славова
62
Вълчев: Следващата седмица става ясно дали ще се носят маски и в час
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След поредния ден с много новозаразени с коронавирус, остава въпроса присъствено или не да продължат учебните занимания в училище.

Още по темата

"Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително". Това заяви пред Нова тв министърът на образoванието и науката Красимир Вълчев.

"В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час", каза още той.

"Факт е, че имаме много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите", посочи Вълчев.

"Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев.

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то. "Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност се уврежда", коментира образователният министър.

"През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и грипните вируси, тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда", предположи Красимир Вълчев.


62
Още от Образование
Родители в патова ситуация - децата у дома, а обезщетение за кого?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
2
 
! Отговори
МИСЛИ БЕ! преди 2 седмици
АКО В ЕДНО СЕМЕЙСТВО ЕДИНИЯТ РОДИТЕЛ Е УЧИТЕЛ, А ДВЕТЕ МУ ДЕЦА УЧАТ В РАЗЛИЧНИ ОТ НЕГОВОТО УЧИЛИЩЕ, ТО САМО ЕДИНИЯТ ОТ ТЯХ ДА ПИПНЕ ВИРУСА - ЛЕЛЕ!
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
do 52 А ако един учител трябва да е 6 часа с маска , какво се случва ? Да не мислите , че на него не му е тежко . Щом ще се учи присъствено двете страни на процеса трябва да са равнопоставени. И ученици и учители с маски . Иначе всеки учител , би осъдил държавата , че не му е защитила здравето. В магазин и в автобус всички носят маски , така че не ми говорете , колко претенциозни са учителите , хората ,които в момента са вашите безплатни бавачки .
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 54

В КАФЕНЕТО СА ОТИШЛИ ПО ...ЖЕЛАНИЕ!
55
3
 
5
 
! Отговори
Kiki преди 2 седмици
Аз съм за маските,но прекаленото им носене може да докара бактериална пневмония ! А представете си малките ученици как ги носят....
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къв умник ,в кафето по шест човека на маса без маска ,а в час с маски)
53
2
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 2 седмици
В интерес на истината в замърсените градове покрай пандемията е паднал рязко броят на респираторните заболявания, породени от мръсен въздух, именно заради носенето на маски. Но да се носи маска на закрито, ако е нисък клас, е неприятно. Има маски, които вкарват свеж филтриран въздух- аз съм с такава и е страхотна. Въпросът е, че не всеки знае от къде да я купи. Не е скъпа иначе, по цял ден държи батерията й.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако едно дете трябва да седи с маска цял ден, което е мъчение, нито може да мисли, нито да се съсредоточи, тъй като няма да достига достатъчно кислород до мозъка, по-добре да учи дистанционно, поне ще може да диша свободно вкъщи на компютъра.
51
2
 
9
 
! Отговори
до 44 преди 2 седмици
Ей такива коментари на плоскоземци най-обичам. Била измама пандемията, щял големият революционер плоскоземец да приключи измамата и да омете правителството за ден. Драги ми смехурко, с това мислене ти е ясен социалният статус. Ти не смееш увеличение на заплатата си да поискаш и робуваш всеки ден за жълти стотинки, тръгнал метежи да прави. Пълна смешка. Най-големият проблем любителя на плоската Земя и измамата КОВИД е носенето на маска и спазването на мерките. Иначе по всички други въпроси спи...
50
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ СОЦИАЛИЗМА
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 46

Ами всъщност май ти. Развитието на пандемията е такова, заради конкретни действия и бездействия и беше съвсем лесно предвидимо!
48
4
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 2 седмици
Това се решава според развитието на пандемията, те ли са прости или ти !
47
4
 
2
 
! Отговори
По-добре ще е преди 2 седмици
Маските да са задължителни само при движение в класната стая и извън нея, а на чиновете да се махат.
46
3
 
7
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 2 седмици
Вълчев: Следващата седмица става ясно дали ще се носят маски и в час
*
Мутри прoсти. Как да се учи трябваше да го решите преди 15 септември и единственото разумно решение беше дистанционно обучение от вкъщи без маски. Сега какво парвите? Чакате да позатихне епиденията, за да сложат учениците маски ли?
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Следващата седмицата да стане ясно - че всички ще са си в къщи, поне за 2 седмици - да се ограничи до минимум заразата - сред ученици, родители и работещите по училищата.
44
17
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Всички деца в училище и без маска. Пандемията е измама. Обикновения грип го прекръстиха на ковид. Не подценявайте народа щото можем да ви приключим за една вечер заедно с еничарите които ви пазят.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Недоразумението Вълчев с нищо добро няма да бъде запомнен в системата на образованието
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредния компроментиран министър в това правителство
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки директор и дори учител сам да решавал, ти да видиш. Тези тикви на Баце за нищо не искат да носят отговорност. Страх ги е от недоволство.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не се ли научихте, че на БалКаните децата няма да пипате, защото взимаме сопите?
Това не ви е Норвегия или Швеция.
Кажете на интернационалните си господари, че не става. Обяснете им, че тук номера минава до време.
39
7
 
19
 
! Отговори
Хъ? преди 2 седмици
Поредното доказателство, че господинът е неадекватен е факта, че се изказа за дистанционно обучение през ... февруари. Ококорен, самозабравил се министре, началото на ноември сме и умират учители. Готов ли сте да ви тежат на съвестта, ако имате такава? А смъртта на деца? Той направил план за дистанционно през .. февруари. Боже, боже..