Вълчев обеща: Няма да има нулева учебна година!

Краен вариант - удължаване, обяви министърът на образованието
14 ное 2020 12:00, Петя Славова
117
Вълчев обеща: Няма да има нулева учебна година!
Снимка: БГНЕС

Нулева е вероятността за нулева година. В най-лошия вариант може да има удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция, каза образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. По думите му има резерв през лятото, но все още не обсъждан вариант учениците да учат и юли. Вълчев посочи, че тази година учителите имат и повече време, тъй като няма има загуби, поради грипни ваканции или екскурзии.Не се обсъждало и удължаване на коледната ваканцията, подчерта министърът.

Още по темата

15 170 деца и 2401 педагози пък са поставени под карантина. "Тревожни са общите числа, това, което се случва в образователната функция, е резултат от общата ситуацията. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи",  заяви Вълчев.

В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% (137 училища) учат дистанционно след разрешение на просветният министър. Нито едно от школата не е онлайн в резултат на заповедта на здравния министър, според която при 15% ученици със симптоми школата в червената зона могат да минат онлайн. "Този вариант е по-добър от общото решение на здравния министър за цялостно затваряне, тъй като има 1300 училища, в които няма нито един случай на коронавирус", посочи Вълчев. Той даде за пример училището Лозен, което е искало да учи присъствено, защото няма нито един случай.

Според просветният министър до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение. "Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно.За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направи пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици. Не можем да си позволим да затворим образователна система за 6 месеца, както и децата вкъщи.", коментира той. При децата от начален етап било най-наложително да учат в класните стаи, тъй като те не трябва да се застояват продължително пред екраните вкъщи, а и с тях трябва да бъде родител.

"Ситуацията е трудна за всички и няма лесни решения. Подкрепям всяко едно решение на училищата да преминават временно на обучение в електронна среда. Там, където не е направено, ще търсим гъвкави решения. Неможем да си позволим да затворим едни деца за шест месеца. Следващата седмица ще обсъдим и задължителното носене на маски в клас.", каза министърът и допълни, че е "за" това да става при ученици над 4-и клас.

По отношение на предстоящото външно оценяване на седмокласниците просветният министър обясни, че има възможност за провеждане на още един изпит, ако голям брой ученици не могат да се включат в него. Проблемът при този вариант била липсата на равнопоставеност между двата теста. "Към днешна дата се въздържаме от такова решение, но сме готови. Може да има възможност и за признаване на оценки от вътрешното оценяване", обясни Вълчев. Той допълни, че няма проблем да отпадне част от  материал, но това ще се реши до края на април.

Просветният министър обясни още, че въпросът дали учениците от 1-и до 4-и клас трябва да повтарят е поставян най-често от учителите и голяма част от тях смятали, че трябва да има такава възможност. Следващата 2021 -а е минал един цял цикъл от прилагането на новия закон и ще може да се направи оценка на това.", каза Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези със заповедите не живеят реално в България.Техният свят е някъде далече от обикновените хора,било то пенсионери,ученици,или работещи.
84
1
 
19
 
! Отговори
истината преди 3 години
Вълчев обеща: Детето ви ще ви зарази !
83
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СъветникМоже би искате това чудо да продължи до второто пришествие? Като няма възможност да спрем епидемията, понеже нито сме достатъчно дисциплинирани, нито като цяло вярваме в опасността, нито можем да си позволим пълно затваряне, по-добре да си го изкараме лека-полека вируса. Какво очаквате да се случи, ако се затвори всичко? Ваксина ли чакате? Вие може и да чакате, но значителен процент от населението няма да се ваксинира. И така и ще си останете затворени цял живот, треперейки.
82
1
 
6
 
! Отговори
ще кажа нещо ужасно преди 3 години
Мигленчето взе да ми лиспва....
81
0
 
10
 
! Отговори
възпитаник на ВИНС преди 3 години
Влизаш Излизаш за Нищо не Ставаш.Учих счет и финанси - едното може да го прави всеки компютър автоматично, другото бяха общи приказки и алабализми.
80
2
 
17
 
! Отговори
Съветник преди 3 години
Преди повече от месец ви предупредих, че както сте я подкарали с присъственото обучение, ще предизвикате здравна криза в Бъглария, а съседите ни ще затворят границите си с нас.И сега какво - след като познах, да гледам как някакви бюрократчета се инатят, само защото не искат да си признаят, че са сбъркали?
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образователен процес, та дрънка ( замествания от колеги, психолози, ресурсни учители до откат). Явно предпочитате накъсан образователен процес - тоест, учениците да не учат материала си, а просто да са на училище, на занималня. Ама нали всички са компетентни.... Нарушеното общуване с връстниците и дългите часове пред компютъра са малкото зло, повярвайте ми.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите питат министъра, той пък чака директорите да кажат. Те обаче трябва да попитат учителите на педагогически съвет, учителите трябва да попитат обществения съвет и родителите, после да кажат на директора, той да попита министъра, министърът да попита Вожда, който се скри и ще трябва РЗИ да вземе решение... Ама те пък чакат шефа да каже..,И така до края на света, т.е. докато вирусът не почука и на вашата врата. А кой ще е останал жив, ще видим. To be continued...
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замисляли ли сте се каква щета е за децата, като домъкнат вируса от училище и си заразят родителите, бабите и дядовците? И ако някой от тези близки хора на детето почине? Това каква травма ще е за детето Вълчев дали изобщо е помислил. Въпроса не опира до учителите само.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалността е, че тези мекотели се страхуват, че мерките, които взимат всъщност показват колко неадекватни са били през тези 8 месеца, в които можеха да се подготвят за есенната COVID вълна.Страхът им стига до там - идват избори и ако народът излее гнева си на тях, след изборите секват обществените поръчки, подкупите, нагласените еврофондове, спира далаверата, от която живеят.
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 30 години работя в ДГ. Такъв неадекватен министър на образованието не е имало.Само една Меглена Кунева почки като него беш неадекватна.Вълчев пуска учителите на България курбан.В детсите градини работят хиляди учители.Може да направите справка за възрастта им в НСИ. На 60 и повече год са точно 2717 учители.От 55 до 59г са 3305,от 50 до 54 са 2806, от 45 до 49г са 2455, от 40 до 44г са 2824 и т.н.Няма учители за резерв.Ще се откажат още хора в близките седмици.Тогава ще види кон боб яде ли.
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев изобщо не предприема адекватни мерки за учителите в детските градини.Вълчев много добре знае, че 40% от учителите в ДГ са от 3 до 4 години пред пенсия.Какво чака?Възрастните ми колеги да се изпоразболеят и да вади списъка с резервните учители (така ви лъже, че имало резервни учители)?Няма резервни учители.Две пенсионерки работеха до преди месец.Напуснаха защото децата са малки и контакта с децата е очив очи.Учителите в ДГ помагат във всяка дейност на децата.Не му пука за учителите.
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Вълчев, в детските градини учителите не сме ли хора или нас кучета ни яли?По над 26 деца посещават ежедневно.Децата кихат, кашлят и в някои от дните спада посещаемостта до 22 деца Тази година при мен са първа група.Това са деца родени 2017г.Много от тях сега навършват 3г., други ще ги навършат декември месец.Г-н Вълчев, всяко едно дете се обслужва от пом.възпитател и понеже децата са много помагаме при обуване и събуване, храним децата с лъжичка защото не могат сами сами.За нас не мислите.
72
0
 
11
 
! Отговори
да преди 3 години
До АнонименВсеки да си държи малкия кашличко вкъщи
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да рискуваш здравето си заради съмнителното твърдение, че кой знай колко повече ще научи малкият кашличко в час в сравнение с дома си и то без пари е абсолютна щета!
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заместват тези, които в този момент нямат часове. В интерес на истината първо търсят специалисти по предмета, но при десетина отсъстващи учители в час влиза кой да е - ресурсни, логопед, фелдшер/медицинската сестра на училището. Така в тези часове се провежда т.нар. гражданско възпитание от неспецалистите - най-важно е учениците да са прибрани в класната стая, за да не пречат на останалите и родителите да си мислят, че учат.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година има грипна ваканция 2 седмици и без ковид.Ако дадат ваканция сега повече от 2 седмици - тогава да удължават учебната година.Кой знай какво научват 80% от учниците в час, че ще им удължаваме присъствието там.Не се излагайте, Вълчев - осигуренюте на тия, котио нищо не вдяват в клас практики, дейности, пътувания, проекти... така ще научат повече отколкото за години в клас
68
1
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Другара Вълчев - Даскалоубиец
67
0
 
10
 
! Отговори
никаква файда преди 3 години
45% учат дистанционно, но 55% си я карат постарому и вируса си циркулира.Интересно, тези, които са принудени да рабояютят присъствено няма л ида вземат по-големи зпалати от онези, които си работят на сигурно от дома?Всеки работил септември-ноември трявба да получи добавка над заплатата си заради здравния риск и стреса!
66
6
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Даскальето се кефиа на парсата от ***, щедро раздавани им в последният им мандат...Гласувая за тех под строй.. *** са дали няма курбан станат, за амбициите им...