Маските в училище разделиха учители и родители

Носенето на маски за 5-12 клас трябва да е задължително
17 ное 2020 19:20, Нели Христова
104
Маските в училище разделиха учители и родители
Снимка: БГНЕС

Масова подкрепа сред учителите и директорите и неодобрение сред родителите и учениците среща идеята за задължително носене на маски в час от 5 до 12 клас. Това показва национално-представителна анкета, проведена в над 220 общини на страната, цитирана от БНР.

Анкетата е проведена от две организации на училищните директори- Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование.

Мнозинството от учителите и училищните директори смятат, че носенето на маски в клас за учениците от 5 до 12 клас трябва да бъде задължително и че това би направило училищната и външната среда по-безопасни, като на абсолютно противоположна позиция по темата са родителите и учениците, показват резултатите от анкетното проучване.

Според данните учителите, директорите , родителите и учениците не одобряват задължителното носене на маски сред най-малките ученици от 1 до 4 клас. И в четирите групи анкетирани преобладава нагласата за носене на маски в районите с най-голямо заразяване с Covid-19, като например София, Пловдив, Варна, Бургас, Търговище, както и тенденцията за по-голямо одобрение на тази мярка с нарастването на възрастта на учениците.

Във връзка с резултатите от анкетното проучване, психологическата нагласа сред учителите и големия брой Covid заразени сред тях, двете организации на училищните директори у нас- Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование, препоръчват носенето на маски да бъде задължително в клас за учениците от 5 до 12 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
до79 преди 3 години
сега има леко болни, след 3 седмици ще има леко у.мрели
84
0
 
2
 
! Отговори
ЖороПърви преди 3 години
Ура- ще гледаме "Маскираният певец"!
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахРазглезени и егоистични и мързеливи гимназисти и даскалици.........
82
2
 
4
 
! Отговори
хахах преди 3 години
разглезени и егоистични *** мрънкат за още по-разглезените си и егоистични отрочета :))) Цирк.
81
3
 
4
 
! Отговори
бг нация преди 3 години
Това е най-мрънкащата нация на Земята. Страната на мрънкачите. Мрънка се за всичко и на никой нищо не му е угодни, все им се нарушават правата. С това мислене далеч няма да стигнете.
80
3
 
2
 
! Отговори
ей, родителчета преди 3 години
ама на вас май никак не ви изнася, а? Еми не става така. Компромиси правят всички. Не може само по вашия акъл да се водят всички. Не могло ДО, не могло маски... Е вие кво искате? Ай, сиктер, егоисти.
79
3
 
6
 
! Отговори
тормоз преди 3 години
Не тормозете децата с тия маски! Вече във всяка фирма има леко болни, с тест ,или без тест!
78
5
 
3
 
! Отговори
до73 преди 3 години
и как се доказа че не са преносители децата, че не разбрах? Достатъчно хора вече се заразиха от децата си, които го донесаха от училище и ДГ. Това го видяхме на живо. Осталото са желания и вярвания в твоята глава, а не доказателства.
77
1
 
2
 
! Отговори
Бивш Ученик преди 3 години
Мерки ли - хаха. Да има деца които ще ги спазват. Но достатъчно много от тях не го правят - не могат, не искат, или си разменят маските щото е яко. То на някои възрастни не можеш им обясни за какво става въпрос пък камо ли на някои деца. Няма как да работи това с децата.
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маски за всички в училище или дистанционно обучение. По принцип по-разумното решение е дистанционното обучение, защото маските все пак са частична защита.
75
2
 
17
 
! Отговори
ПИЗА преди 3 години
В нашата ситуация учителите са обречени,на никого не му пука за тях.Трябват незабавни и решителни мерки за прекъсването на заразата.Това не се случва в затворените класни стаи,без проветрение през зимния сезон да се опазиш е БЕЗНАДЕЖНО ,по -добре да се учи лятото.Всяка година цялото семейство сме болни от сезонния грип и не можем да се опазим,а сега положението е неконтролируемо.
74
4
 
25
 
! Отговори
ПИЗА преди 3 години
Заразата е масова,децата не спазват никакви мерки,а общите тоалетни са ужасни.Единственото разумно решение е да се мине на дистанционно обучение за всички.Ако детето има по-малък брат или сестра на училище какъв е смисъла то да е в къщи?
73
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви е срам да вменявате вина на децата, че заразявали?! Доказа се, че децата не са преносители и маските не помагат, само вредят. Всички мерки са политкоректни. Мислете малко логично. А и нали от първия чин до дъската и учителското бюро има 2-3м! Искате да направите децата си астматици ли? Обичайте децата си, защото няма кой друг! Министър или даскали?! Да ви светна-даскалите мразят хлапетата и родителите им по куп причини. Имам роднини и съм го видял.
72
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, тия анкети бяха за лятото.И като се проследят нагласите, да се минава онлайн.Не са само маските. Къде са им дезифектантите.Докога ще се търпят в градския транспорт?Ако са на дистанционно обучение, може и от провинцията при бабите си да учат, ако искат.
71
6
 
10
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Какво искаш. Да няма мерки,ли?Какво казваш.70% ще го преболедуват, а останалите ще умрат. Така ли.А от тези 30% едни 40% ще са инвалидизирани.
70
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компромисно решение:Всички по домовете и без маски пред компютъра.
69
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tъпoто е, че принуждават учителите да си жертват живота само заради единия инат на Вълчев, като в същото време има вариант да са онлайн и да не си жертват живота! В това няма никакъв смисъл!
68
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление, каквито и мерки да се взимат, заразата ще продължи. Мерките само отлагат във времето неизбежното, а именно докато не преболедуват минимум 70% от хората, нищо не може да спре инфекцията.Това го знае всеки лекар! Всъщност, ковида няма да изчезне съвсем, периодично ще има случаи. Децата много трудно ще стоят цял ден с маски.
67
0
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
идеално тъкмо ще го спра от училище така или иначе няма да му трябва заради това което се задава...
66
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя само с маска. Не с ония бутафорните, които пазят само устата. Слагам маската от къщи- пътувам с тролей, изкарвам всички часове , прибирам се и чак тогава я махам. Понякога я сменям на 3 часа. Средно ми се пада да стоя с маска между 5 -7 часа. Свалям я за минути - да пия вода или да хапна някой залък. Преподавам чужд език. Свикнах с нея. Имам и очила и това е по- големия проблем. Дори и да е с клипс, трябва да се постави под очилата, за да не се потят. Но се свиква. Има и ученици с маски