В очакване на Европейската нощ на учените

Иво Илиев с подробности в "България сутрин"
19 ное 2020 14:36, Петя Славова
2

Осем дни остават до кулминацията на Европейската нощ на учените, която ще се проведе паралелно в 25 населени места в България и стотици в Европа.

"Между 27 и 29 ноември ще се проведе традиционно Европейската нощ на учените. Много учени се събират, за да представят интересни теми, с които да възбудят любопитството на хора от всички възрасти", посочи младият учен Иво Илиев, който е магистър по теоретична физика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант в същия университет.

По думите му в ефира на "България сутрин", не е никак лесно науката да бъде представена достъпно и разбираемо за всички поколения. Резултатите трябвало да бъдат представени по начин, който да убеди публиката, че трудът  на учените е смислен.

"Много колеги от сферата на фармацията и медицината ще говорят за вирусите, не е задължително само за Ковид - какви са им минусите, каква им е ползата за природата. Всичко ще е онлайн. Това има плюсове за такова събитие. От компютъра си човек може да гледа лекции от над 20 наши партньори и 35 допълнително присъединени", сподели още той

Иво Илиев отчете пред Bulgaria ON AIR липсата на социализация като голям минус.

Суперкомпютър се очаква да заработи у нас през пролетта на 2021 г., а според младия учен този компютър е вид инфраструктура, която позволява да извършваме изчисления с голяма скорост.

"По-голямата част от науката се финансира от обществото. Обществото спасява света, не точно самата наука. Финансирането на фундаментални изследвания винаги е помагало в историята на човечеството да се предотвратят кризи", каза още Иво Илиев.

 


2
Още от Образование
Директор на училище: Децата са по-отговорни от възрастните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
едно време му викахме "полови конференции"...
1
0
 
3
 
! Отговори
През тази нощ преди 1 седмица
скрийте някъде под ключ "учЕните" от БАН, за да не ни излагат пред света.
Въпреки че у нас висшите училища се нароиха до патологична бройка, в не едно и две от тях има известен брой млади хора, които могат да ни представят достойно навсякъде. Не казвам, че няма такива и сред по-възрастните, но по правило кадърният специалист не се е чувствал много уютно у нас през последните 75 години, особено пък в научните среди, където колеше и бесеше партийното бюро и покровителстваните от него връзкари.