По-високи стипендии за студенти и докторанти иска Вълчев

Идеята е още през втория семестър на учебната година да се увеличат
10
По-високи стипендии за студенти и докторанти иска Вълчев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Скок на стипендиите на българските студенти, на докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предлага министър Красимир Вълчев.

С проекта на Постановление  на МС, което е публикувано за обществено обсъждане, се предлага актуализиране размера на минималната и максималната месечна стипендия за българските студенти, като минималната се увеличава от 70 на 85 лева, а максималната от 150 на 180 лева.

Още по темата
Мярката ще влезе в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година.

Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да полагат повече усилия за постигане на по-високи резултати в учебния процес и подобряване на качеството на обучението, както и доближаването му до очакванията на работодателите, пише в мотивите.

Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища, като  за българските и чуждестранни докторанти те се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и  утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти (без средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) – съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след висше образование.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния размер на тези стипендии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Ей Американос преди 3 години
Другия път като ви удари ураган заради подкрепата ви за тоя гаден нацист да го кръстите Гордън - гарантирам пета степен ... То тайфуни с нежни имена не става някак си ... Тоя дето ще ви довърши трябва да е с мъжко име ....
8
0
 
0
 
! Отговори
То и друго: преди 3 години
Брилянтният квантов физик Гордън Фриймън поставен сред непредвидени последствия има своята така да се каже тъмна страна и то доста тежко въоръжена.Нали знаете, че се измъкнах от Блек Меса само с една щанга и след мене все едно беше минал ураган. Какво пак се опитвате да направите ... ?
7
1
 
0
 
! Отговори
Dr.Jekill and MrHide преди 3 години
Аз си спомням тая книга и доколкото си спомням Мr. Hide e прототипа на Хълк така че внимавайте много като се опитвате да биете господин Хайд, че после тоалетната.
6
1
 
0
 
! Отговори
Значииии 4 преди 3 години
Значи единия е методичен, хронологичен, аналитичен, хладнокръвен, студенокръвен детайлен, историк използващ точно принципите на лявото полукълбо, другият е емоционален, пространствен, всеобхващащ, мечтател по-скоро, визуализиращ с думи. Пак ви казвам много точно го сбърках. Сега това, че некви как да кажа неправилни сексуално-ориентационни избори са взели и двамата си е техен личен проблем. Ама де да знам Пруст може и в тая сфера да е бил по-прав!
5
1
 
0
 
! Отговори
Значиии 3 преди 3 години
И Микеланджело съзнателно и нарочно сбърка Давид.Е как е сбъркан-ми е така е сбъркан-главата и ръцете много по-големи от естественото, че са монументални и са далече от зрителя и използва дистанцията за да изглеждат точно така както трябва да са.Единият е исторически прагматик ерген,другия е фантазьор романтичен меланхолик хомосексуалист.Сега единия да каже това и другия да каже това пак става интересно съчетание. Едва ли не какво ли би било Марсел Пруст да погледне през очите на Уайлд и обратно
4
1
 
0
 
! Отговори
Значииии 2 преди 3 години
Сега не знам дали знаете, ама единственото голямо произведение на Марсел Пруст е "Фараон" в което той описва класическата структура на феодалното робовладелско общество в Египет и практиките на фараоните и т.н. Оскар Уайлд пък известен със своята нестандартна сексуална ориентация , много деликатно съм напсувал съвременните фараони и пирамиди ама друго е номера - да се чудиш как точно тоя майтап прави наръчника изключително приложим ... Не, че Пруст е излъгал напротив той е и египтолог. Друго е .
3
1
 
0
 
! Отговори
Значиииии .... преди 3 години
Ако е за ония наръчник е написан ама нарочно сбъркано, НАРОЧНО - в дипломната работа дето всичко е научно написано няма такова нещо, обаче само човек дето може да разбере защо умишлено съм написал "Истинското откритие е не да видиш нови земи, а да видиш през нови очи" Умишлено съм го сбъркал и съм написал автора, че е Оскар Уайлд, а всъщност е Марсел Пруст. То има няколко лафа в наръчника да не вярваш на очите си,а да мислиш критично. И отделно, че Пруст е написал описанието на старата парадигма
2
0
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
А не иска ли ритник
1
1
 
4
 
! Отговори
Снежанка преди 3 години
Ако е слушкал през годината, да напише писмо до дядо мраз.