Около 1500 студенти по право не знаят кога ще се дипломират

Студентските съвети искат присъствено или хибридно начало на втория семестър
9 дек 2020 16:40, Анисия Иванова
19
Около 1500 студенти по право не знаят кога ще се дипломират
Снимка: БГНЕС

Забавя се дипломирането на студентите по право, защото техните държавни изпити по регламент могат да се провеждат само присъствено. Това каза Станимир Бояджиев, заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети.

Младите юристи е трябвало да завършат преди седмица-две. В настоящата обстановка това ще се забави с месец или два, смята Бояджиев. Той уточни, че в повечето юридически факултети няма и насрочени дати. Това засяга около 1500 дипломанти.

Това може да се уреди като изключение в ограничителната заповед на здравния министър, подобно на изключението за медицинските специалности, посочи той.

"При спазване на дистанция и разреждане на потоците няма да има никакви проблеми за реализирането и провеждането на тези изпити“, коментира Бояджиев пред БНР.

Семестриалните и държавните изпити да се провеждат присъствено, вторият семестър да започне стандартно – за това настояват от Националното представителство на студентските съвети.

"Излязохме с тази позиция, след като за пореден път анализирахме ситуацията през изминалите седмици с колегите от висшите училища, проведохме общи събрания в електронна среда, дискутирахме, изложихме всички мотиви. Дойде моментът да представим тези наши предложения“, обясни той.

Висшите училища по изкуства и техническите университети, където обучението е почти изцяло практическо, изпитват трудности вече почти година, изтъкна Станимир Бояджиев. Той определи хибридния модел, с който започна настоящата учебна година, като адекватен, заради живия елемент в упражненията. Така по думите му не се ощетява обучението на студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Филан Кишията преди 3 години
Лъжци с дипломи...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко наивници пишат тук.Електронни изпити предлагат.А как ще пуснеш рушветче на изпита онлайн?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме си адвокатиХаджи Генов и Манолова.Като им гледаме подготовката, виждаме че студентите ще имат голяма полза да учат повече преди да се дипломират.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заповядайте като доброволци в ковидотделенията, млади хора.Рискът за нас да заболеете тежко е нищожен.Така и животът ви ще се нормализира по- бързо.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Упражнения в западните университети НЯМА. Тая глупост я има само в България. Като искаш се упражнявай 24 часа в къщи.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За изкуствата и ТУ пък е много смешно как не можели да учат като те правят всичко на компютър вече. Един видео канал и всички лекции са там.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електронен изпит както е с листовките. Влизаш в залата с 10 компютъра и решаваш теста. Имаш 1 час и ти се падат 50 въпроса с по 1 точка за правилен, а за грешен минус 1 точка и ако си учил и отговориш за 40 точки, минаваш с тройка или нагоре за 6 трябват 48-49 точки. След 1 час залата се дезинфекцира и влизат други 10 човека . Така за 1 ден ще се изпитат всички в 3 изпитни зали примерно. ИТ следи камерата за да не се преписва.
11
3
 
1
 
! Отговори
Висшист преди 3 години
Нека всеки желаещ да учи очно или да се явява очно на изпит, вкл. да иска да се организира очно връчване на дипломи, да даде доброволно дежурство в болница по негов избор. Разбира се, дежурството да бъде в отделението за Ковид 19.Противоречи на здравата логика да се иска в този момент каквито и да са групови действия или бездействия, още повече за юристи.Поздравления на всички студенти, на техните родители и познати, които са ги подкрепяли през славните години на следването!
10
1
 
7
 
! Отговори
От дек на дек !? преди 3 години
Докато куцо и сакато през прозорците получават дипломи за виШу по право,още сто години занапред ще има и фабрики за каскети.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и поправителна сесия, така или иначе, след нея ще си получат дипломите.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво ...но не се подавайте на корупция
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм от тях.:)
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това юристите са прекалено много. Иначе дипломантите-юристи, които нямат връзки и същевременно имат спорната чест да са нормални хора, адекватни, интелигентн, с ценности и без наклонности за навеждане и целуване на задни части, могат да разчитат, че в близките години ще си намерят работа само в кол център или заведение за бързо хранене. Конкуренцията е огромна, професията - зле платена, ако не си от избраните, а работата е скучна и неблагодарна. Завършилите ще се питат "защо ми беше?".
5
3
 
9
 
! Отговори
Не е загуба. преди 3 години
Такива и без това не ни трябват! Поредните търтеи. Земята ни пустее, не не произвеждаме нищо, няма индустриални производства. Няма кой да работи. Няма нито инженери, нито работници. Всичко е мързел и некадърник. Всеки търси някаква службичка близка до властта и еврофондовете. 70% от икономиката ни е услуги и търговия. Няма реални производства. Всички искат да са на хранилката. А познайте с тая "стратегия" кога ще станем богата държава? Точно никога.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещи роби на корумпираната система, а тарикатите сред тях може и да се нагласят на сладка работа.
3
2
 
2
 
! Отговори
Korean soup преди 3 години
По правописа ти съдя, че не пишеш от собствен опит, а ти го е казала една позната, която е чула, че нейна братовчедка е чела някога за нещо такова във Фейса.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато махнете мафията ГЕРБ от властта, чак тогава можете да завършвате право.
1
3
 
15
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
От тези 1500 парчета около 20 човека ще станат хора, защото имат потекло и роднинска обословеност. Другото ще са сервитьорки, продавачки, гастарбайтери. Дано поне някой земеделец да стане от юристите