10 процента от учениците - не са включени в онлайн обучението

47% от 15-годишните у нас - функционално неграмотни
15 дек 2020 23:20, Петя Славова
6

Едва 53 % от учениците на 15-годишна възраст у нас са функционално грамотни. Това показва тазгодишния мониторинг на сдружение ,"Образование България 2030".

Според психолози, функционалната грамотност се характеризира с използването на умения и познания в ключови познавателни области с помощта на анализиране, осмисляне и решаване на проблеми в различни ситуации.

Данните показват още, че за учебната 2018/2019 г. 3 % от учениците са прекъснали обучението си, а през следващата 2019/2020 г. наблюдаваме едни от най-ниските нива на записване на деца в детска градина за последното десетилетие.

През 2019 г. делът на българите между 15 и 34-годишна възраст, които нито работят, нито учат е 17,5 %. Малко над 80 на сто от наскоро завършилите образованието си млади хора във възрастова група 20-34 г. са заети на пазара на труда.

Около 10 % от учениците пък така не са включени в дистанционното обучение, което беше въведено заради извънредната епидемична обстановка, причинена от пандемията.

"Ситуацията с COVID-19 освен предизвикателство, може да се окаже и възможност пред образованието. Ако се предприемат необходимите мерки за повишаване на качеството на образованието, включително в електронна среда на обучение, коронавирусът не е проблемът, а системната неефективност на политиките", изрази мнение Златка Димитрова от сдружение "Образование България 2030" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

"През последните 5 години бяха предприети изключително много мерки за повишаване на качеството на образованието, за обхващане на повече деца в училищно и предучилищно образование. Въпреки тези усилия от страна на държавата, резултатите не се променят положително, а дори се влошават с годините", смята още тя.

"Данните показват, че учителите трудно могат да се приспособят към онлайн обучението към момента, въпреки въведената задължителната квалификация. Малка част от тях се чувстват подготвени да преподават в онлайн среда, а едва една четвърт са преминали през обучение за дистанционно преподаване", добавя Димитрова.
"Ситуацията с коронавируса ще окаже ефект върху резултатите на учениците. Важно е обаче учениците да бъдат в класната стая, особено за по-малките. Решенията за отварянето на училища трябва да се взимат на база на местната обстановка, но са необходими и по-големи усилия за подсигуряване на устройство на всяко дете, което не е включено в образователния процес в електронна среда, поради липсата на такова", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооо много сте заблудени! Хахаха, повече от 50% не влизат, а вие за 10% ми говорите
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петя, защо има тире в заглавието?...............Защота Петето е завършила онлайн начално образОваниеDD
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** , нека сме живи и здрави , стига сте търсили глупости !!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16 - щото и Петя е в 10 %
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и като резултат от горната статистика сега даскалята ще ходят да събират децата по къщите
15
5
 
4
 
! Отговори
УЖАС преди 3 години
Ами те учителите са повечето компютърно неграмотни ,как да преподават интересно и адекватно 21век ,като не могат да работят с основните компютърни програми-една презентация с вмъкнат клип и тест /за време/ не могат да направят-нали гледам какъв кошмар е преподаването на уроците на дъщеря ми-само монотонно говорене, завършващо с :"Прочетете от стр. ......до стр....."-УЖАС!!!!
14
4
 
8
 
! Отговори
Родител преди 3 години
А да не говорим ,че и учителите са 50% абсолютно неграмотни,станали са учители защото най- лесно се учи педагогичен профил ,без въобще да имат желание за това. Ходят на работа с абсолютна досада ,преподават повърхностно и мразят всички ученици- проблемът с неграмотността е двустранен. Детето ми е отличник /в 11кл/, чете книги, спортува , но това го дължи 90% на нашите усилията и часовете прекарани заедно над учебниците,ходенето по музеи и т.н. .Мрази училището и повърхностните учители.Жалко
13
1
 
6
 
! Отговори
грозната Бети преди 3 години
На Елита ...не му трябва умни и образовани българчета! освен това....съвременния ученик трябва да знае само две думи на английски:" Танк ю сър" и с поклон да приеме бакшиш...или най-много..."Насалсън комшуоллар". Това е съвременността! Хайде чиститу!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петя, защо има тире в заглавието?
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, имат пари за PLAYSTATION 5, а нямат пари за устройства да учат? Родителите им имат по 2 коли за всеки един от тях, а нямат пари за устройство на децта си? Пушат като комини на печка Перник родителите с по 12 лв на ден за цигари за двамата родители, а нямат пари за устройства?
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега с таь дистанционна идиотщина, не функционално нуграмотни, вие ще ги довършите от всякъде. Това беше, забравете за думата кадри!!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 3 години
Ъхъ- тия от Маалата...
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Частни уроци имаше и преди 40 г. Хайде да не изкривяваме фактите.
7
3
 
12
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Масовото затъпяване - факт. Новите роби са готови...
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На учителите не им пука какво ще научат децата в училище за тях по-важни са частните уроци. Преди децата си знаеха без допълнителни уроци. В частните училища се напъват за да смъкнат пари. Горката България, връща се повече от 100 г. назад във времето.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че има ученици които отварят платформата за онлайн обучение съвсем не означава че слушат това което се преподава. Масова практика е да пускат уроците и да ги оставят на заглушаване и в това време си играят на игри или слушат музика и нищо не учат
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Присъствали, неприсъствали - все са функционално неграмотни!Дали е от системата, от учителите, от ... семейната среда (не)насърчаваща ученето?Трябва да върнат "повтаряне на класа"в началния етап!!!1) Не знае, не може - да повтаря, докато научи!А не да прави статистика, 53% функционално неграмотни на 15 г., т.е. в 8-9 клас. Там вече съвсем му е изпуснат края.Не знае нищо, минава - тогава да няма и оценки, а?И, вероятно, е съсипал нервите на сума ти учители!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 10% ли? Не е ли някак много малко? Има много *** млади хора в страната, а те не обичат обучението нито присъствено, нито онлайн, нито никак.
2
3
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
А ти за функционално грамотен ли се имаш?
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И що така? Хем присъствено са учили 10 години, хем функционално неграмотни!