Наша студентка направи робот и отвя конкуренция от 8 млн. души

Роботът на Ралица сам сади зелечуци в градината
22 дек 2020 22:49,
50
Наша студентка направи робот и отвя конкуренция от 8 млн. души
Снимка: 24 часа

Третокурсничката Ралица Костадинова от Техническия университет заслужи златно ниво на наградата на херцога на Единбург с постиженията си в технологиите и програмирането. Тя и екипът й са създали робот, който сам сади зеленчуци в градината.

"Роботите няма да изместят човека. Мисля, че новият вид работна станция ще изглежда така - човек, окомплектован с роботи, които му помaгат", споделя Ралица пред "24 часа".

Призът всъщност е програма за личностно развитие под егидата на Обединеното кралство. В нея участват над 8 млн. младежи от 130 страни, които обменят знания и опит помежду си и със своите ментори. Освен това представят постиженията си в специална платформа.

Досега Ралица има сребърно и бронзово ниво на наградата. Те помагат да бъде мотивирана и да се развива в посоките, които желае – фотография и видеообработка.

Златното ниво вече дава шанс да се занимава с роботи. За да го достигне, освен с развиване на умения, тя набляга и на физическата активност и доброволчеството.

През тази година Ралица успя да спечели и стипендия от фондация "Юрген Дорман" в надпревара с конкуренти, изучаващи инженерните науки. В момента третокурсничката и колегите от университетския клуб по роботика създават машина, с която да се явят на международното състезание IRC ("Интернешънъл роботс компетишън").

Заданието, поставено пред 250-те участници от цял свят, е Robot, help us! (“Робот, помогни ни”). За разлика от повечето, които са заложили на пандемичната карта, Ралица, Емил и Станислав са решили да сътворят градинарски робот. "Идеята даде едно от момчетата, което каза, че е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето ни ще вложим информация кога се сеят определени култури и то ще напомня: днес трябва да засадите чушките или граха. Програмирали сме робота да е с възможност сам да се разхожда из градината и да засява тези култури", обяснява тя.  

Частите на градинския робот студентите вземат от лабораторията по роботика и ги сглобяват у дома. Добавят и свои собствени електронни и механични елементи. В международната надпревара те се борят за премия от 1000 долара, която най-вероятно отново ще инвестират в части за роботи.

Ралица посочва, че от малка се е запалила по инженерните науки благодарение на дядо си и баща си. Баща е електроинженер и в нейното детство често я водел по различни обекти. Момичето му помагало в работата - подавало му инструменти и слушало обяснения кое как работи. Постепенно се увлякло по техниката.

Тази страст води Ралица до Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив, докато нейните връстници предпочитат да заемат чиновете на елитните езикови училища.

Там момичето се включва активно в Ученическия парламент, в различни състезания и жадно попива всички новости в сайтовете за технологии.

Заради пандемията клубът по роботика не може да провежда седмичните си срещи, но студентите продължават дистанционно да изработват състезателни роботи.

Според Ралица причината, че малко дами навлизат в техническите специалности, се дължи на разпространеното схващане, че работата с машини и управлението им представлява тежък физически труд.

"Трябва да се мъкнат тежки части, да навиват големи болтове, което е мъжка работа. Сега вече не е така и все повече жени започват да навлизат в тези професии", отбелязва бъдещата инженерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
8
 
! Отговори
Рашо преди 3 години
Нема лошо, аз пък ще направя робот дето да ги яде зеленчуците.
25
1
 
5
 
! Отговори
L преди 3 години
Абе Сандо, аз не разбрах защо тази иска да бачка и да бере плодове, а градинарите трябва да скучаят. Нека и тя да скучае.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи си че е от техническия! Страшен орел
23
1
 
7
 
! Отговори
Градинар преди 3 години
Ехееей, Ралицеее, давай го насам ..! Дилманоо, дилберо.. !
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момичето!
21
0
 
8
 
! Отговори
Хгсь преди 3 години
Е браво! Поздеравления! Япония, Корея и тн. Вече завиждат.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СандоБи трябвало да се намери някой умник да измисли робот за бране на плодове.
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Ралица! Много успехи и късмет и за в бъдеще!
18
13
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
Когато някой си купи робот конструиран от тая непременно да ми се обадите. Ако никой не ми се обади ще приема че сте били вие :))))))) Това е фонов шум. Не е важен .Като шума на вятъра в клоните на дърветата .Има много по важни неща .Като да си направим по добър самолет от ф16 ти и само части които не можем сами да си направим да внасяме .Ето това е много по важно от тая пропаганда колко сме велики у роботиката.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имайте предвид че може да сте толкова умни че чак да ни затриете за едното браво и 5 лв за изпът, или 5млн. все тая.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Херцогът на Единбург си мечтаеше да се измисли вирус, който да изтреби 70% от човечеството... Кой го знае защо награждава за роботика,
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много умни българи, даже много умни, но херцога на Единбург ги награждава, тука са други на мода :))
14
4
 
12
 
! Отговори
**** преди 3 години
Това момиче вижда баба си в градината да сади зеленчуци,и си е помислило,че това е нейният робот.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работната станция ще изглежда така - както предлага Мъск - пращаме човек на Марс и там окомплектован с всякакви роботи си осъществява жизнените нужди, скрит в мравунякоподобен кампус.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тия програмисти почнаха да бълват роботи и проекти за всичко, съвсем скоро няма да има какво да измислят. Освен да създадат проблем, за да го решат после да не скучаят като останалите?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VЗапочни отново от първи клас.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички които казват "Браво": замислете се какво ще стане като измислят роботи за абсолютно всичко?!Да, точно така- освен инженери и програмисти, други хора няма да са необходими......
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се, че могат и без нас. Само кой ще ги яде тия зеленчуци? Супер много се радвам, че е толкова даровита, може да си направи роботче съпруг сигурно...
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занимавал съм се със земеделие в някаква степен и знам, че засаждането на растенията е трудно, енергоемко и се прави в голямата си част на ръка(дори да има машини за някои култури). Браво за идеята и реализацията и. Знаете ли колко често в болниците влизат хора над 70 които са се наранили в градината докато са се опитвали да направят нещо такова като да си засадят доматите примерно. Ако само си разграфява и засажда културите и спазва някакъв сеитбооборот ще е един прекрасен помощник за всеки.
7
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
и къде има бъдеще този капацитет в нашата икономика?въпроса е риторичен ... за съжелениеили ще замине на вънка или ще бачка за някоия западна ИТ компания. Толкоз! друг ще бере пловодвете!