Минималната студентска стипендия става 85 лева

Правителството отпуска 6 млн. лв. на ВУЗ-овете
9
Минималната студентска стипендия става 85 лева
Снимка: БГНЕС

Минималната студентска стипендия се увеличава от 70 на 85 лева, а максималната от 150 на 180 лева, реши правителството. Мярката ще влезе в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година.

Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да полагат повече усилия за постигане на по-високи резултати в учебния процес и подобряване на качеството на обучението, както и доближаването му до очакванията на работодателите.

Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища. За българските и чуждестранни докторанти те се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти (без средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) - съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след виеше образование.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите. Това ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния размер на тези стипендии.

С друго правителствено постановление е одобрен допълнителен трансфер в размер на 392 490 лв. чрез бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Средствата ще послужат за провеждане на изследване от страна на Института за изследване на населението и човека към БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: образованиестипендии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като студент през 70-те години имах стипендия от 60, 70 и 80 лева и това при онези цени. Размерът й зависеше от успеха и кой курс си.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тез пари не мож стимулира никой да се старае повече и да получи по-добро образование. Най много да си събере багжчето и дим да го няма.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са много пари. Цели 80 лева и още 5. Почти 90, направо кажи ги 100. Аз да имах 100 лева, щях да си купя нови очила, че на тия диоптъра малък.
6
1
 
3
 
! Отговори
Ааа преди 3 години
По мое време студентската стипендия беше 35% от МРЗ. Това към 1995та
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па тия пари са изпиват за една вечер даге. Голям стимулант нема що.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве да питам що в тубата тез дет имат най много гледания намат вишу ит натвиз ? Не че съ съмнявам че тези като вземат вишу ще станат от по виша раса ,ама по кадърни от доказано кадърните не мой да станат. Щото акъла не вирее по кетапите. Точно обратното кетапите режат мозъци и натрапват стериотипно мислене .Ама в бг са важни само кетапите а не постиженията .
3
5
 
7
 
! Отговори
Да почерпите, ей! преди 3 години
85 лева са това! Не, че и тях заслужавате.Ако ставаше *** за зеле от вас, нямаше да сте в България на 19 годинки. Значи ви хранят родителите, за да стоите у нас и да ги гледате на стари години. Или да поемете веригата дюкяни. Пардон, "семейния бизнес".
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уау! То един изпит не можеш си платиш с тези 85 леа
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i sichki tv govoritelki da sa bremenni pone...kakto i sichki deputatki...:-)))