Онлайн средата не е подходяща за инженерното обучение

Ректорът на ТУ-София: Необходима е творческа обстановка
3 фев 2021 10:54, Ния Христова
20
 
От утре учениците се завръщат в училище, но студентите остават на онлайн обучение. Техническият университет в София е едно от най-големите висши училища в страната.
 
"Инженерното обучение не е подходящо да бъде извършвано изцяло в електронна среда. При нас голяма част от обучението се провежда в лабораторна база. Необходима е творческа обстановка, работим с много апаратура. Всичко това предполага присъствено обучение. Не може да не отчетем и опасността - здравето е най-важно", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR ректорът на ТУ-София проф. дн инж. Иван Кралов.
 
Той посочи, че наличието на студенти в лабораториите и веднага след това онлайн обучение създава проблеми. Според него стиковането не е възможно стиковането.
 
"Имаме проблеми с чуждестранните студенти, голяма част са затруднени да дойдат за присъствено обучение. Надяваме се най-скоро да се върнем към присъствено обучение - това го желаят студентите и голяма част от преподавателите", подчерта ректорът на Техническия университет.
 
От думите му стана ясно още, че очакват да преминат на присъствен режим през пролетта, но това е под условие.
 
"Техническите предизвикателства до голяма степен са преодолени. Въпросът е, че желаем нашите възпитаници да придобият умения, които стават на място. Ще бъдат компенсирани със засилено присъствено обучение и удължени сесии. Голяма част от тях са дошли да станат истински специалисти и тази мотивация ще даде резултат да се върнат в лабораториите и залите", заяви ректорът.
 
Според него оценките от последната сесия съответстват на тези от предходните години. Има леко завишение, но не е ясно дали някои студенти използват нерегламентирани методи.
 
"Няма да се върнем към някогашното класическо присъствено обучение. Ще има онлайн обучение, което ще ни позволи да намалим присъствените часове. Ще се фокусираме върху уменията да изграждаме създатели", проф. Кралов.
 
В следващите дни в ТУ-София ще бъде създаден мобилен пункт за ваксиниране. Около 700 човека - 45% от преподавателите и служителите, са се записали за ваксиниране.
 
Университетът разполага със 145 хигиенисти, които се грижат за дезинфекцията - те също са включени в списъците за ваксиниране. Провеждат се и тестове за коронавирус сред преподаватели и персонал, които са за сметка на висшето учебно заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
4
 
! Отговори
Кон преди 3 години
Наздраве, колега! :) Не съм съгласен с процентите. Миналата година ми се събират 2 пъти по три дена на място, за тази - сигурно пак толкова ще ми трябват макс. Просто в съвременните високи технологии, човешката ръка няма място, само ума му. Освен това, в ТУ нямат почти никакви смислени лаборатории (с техника от това десетилетие), така че не мисля, че някой изпуска кой знае какво. ПП По-добре студентите с парите за транспорт и общежитие да си купят по един осцилоскоп, мултицет, 3д принтер и т.н.
15
3
 
4
 
! Отговори
до Кон преди 3 години
Ще дойдеш на моята :)50% казах присъствено. Останалото може отвсякъде в днешно време.Но инженер да си стои изцяло у дома и да се получават нещата, няма как.*П.С. Също съм инженер автоматика и програмирам завод в германия :)
14
2
 
0
 
! Отговори
Кон преди 3 години
Да седя и да пиша на коляно в завода в Германия ли (аз съм в БГ). Работя 90% от...все тая къде и в останалото време интензивно на място, ама е по-скоро, за да получа обратна връзка за направеното - както каза да го пусна за сефте и да видя, че работи (след хилядите синтетични тестове). Същия процес се повтаря и с другите "видове" колеги. Не казвам, че може 100% дистанционно да се работи/учи, ама отричането на новата реалност (от десетилетие поне) не отива на хора с претенции за иноватори.
13
1
 
2
 
! Отговори
до Кон преди 3 години
PLC-та дистанционно ли програмираш? Първоначално запускане дистанционно ли правиш?Ами ако машината не тръгне като хората а ти си у вас на дивана? На техника ли звъниш? Ами ако и той е на дивана :о
12
3
 
1
 
! Отговори
Инж. Кон преди 3 години
Аз съм завършил автоматика и активно работя с куп други инженери - електронни, механични, машинни, компютърни и т.н. И мога да кажа, че всички до един ползват апаратура....само дето тя е някъде си, а те са си в тях (напр.). Исключителна рядкост е съвременна машина дето да трябва инж. да я "пипа" (ежедневно). Не бъркайте инж. с техник. Това за предпазителя ми напомня вица за съквартирантите - "Брат, ти нали си завършил ТУ, ще станеш ли да светнеш лампата, че ти е по специалността".
11
1
 
3
 
! Отговори
до IT преди 3 години
Драги IT,Инженерите които могат дистанционно да обслужват изброените заводи са точно IT-та които си имат дистанционен достъп. Останалите инженери, механици, електричари няма как да вдигнат падналия предпазител онлайн :)
10
3
 
3
 
! Отговори
Прав е преди 3 години
Проф.Кралов е много прав. Инженерното обучение ИЗИСКВА поне 50% присъствено лабораторно обучение. Няма как един инженер да научи как работи и как се работи с даден инструмент,прибор, машина без да се докосне до нея.
9
2
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Отдавна карам такава кола. И не знаех че ТУ произвежда медици...
8
2
 
2
 
! Отговори
IT преди 3 години
до 10Bmw, Mercedes, Audi отдавна ги правят хора които не са на едно място, викат им дистрибутирани екипи да си знаеш
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ТУ произвежда стругари трябва да са на място за практиката ако произвежда инженери не е нужно. А дори за стругарите 90% от обучението им в ТУ може спокойно да е дистанционно и само практиката да е присъствена. Другаде ги стяга чепика с дистанционното. Преподавателска некомпетентност и мързел...
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам? Аз ти пожелавам да караш кола, която е проектирана и произведена от обучени инженери дистанционно и да те лекува лекар, който също е обучен така.
5
2
 
3
 
! Отговори
Инж. Кон преди 3 години
И да, и не. Има определени пречки от онлайн работата, но реално, в истинския бизнес, в проектите за милиони, повечето лаборатории далеч не са такива, в които физически си набутан. Надявам се не бърка това да запояваш или въртиш струга с инженерна дейност....това отдавна е на ниво техникум.Просто мисленето му е остаряло и като си се запънал, че "не става", няма и да седне да потърси начин.
4
4
 
6
 
! Отговори
Математика преди 3 години
Абе тоя нормален ли е!? Творческа обстановка със изкукали даскали и соц оборудване от 60-те?Във всеки факултет има по 2-*** луди да го знаете.Акот отворите учебника там ще ви дадат задача да откриете къде по веригата ще даде грешка на мултицет който го няма даже в музея.Да не говорим китайските за 12 лв които са по-точни от аналоговото чудо.Аз даже имам учебник и справочник коя радиолампа-пентод,хексод,тетрод,триод,тиратрони,изправители кои стават да ги ползваш....и това 2014г!
3
4
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
Промишлените роботи са продукт на мехатронната наука и изискват инженери с интердисциплинарна кфалификация - механика на машините промишлена електроника микропроцесорни системи и програмиране. Това обучение не може да бъде онлайн - В ТОЗИ СМИСЪЛ РЕКТОРЪТ НА ТУ - СОФИЯ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ. АМИ КЪДЕ СА РЕКТОРИТЕ НА ДРУГИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТИ ЗАЩА МЪЛЧАТ И НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОФ. КРАЛОВ!? !?!?!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кое "инвенерно"? Ако е за софтуерно, не точно.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв срам!! Най-добрите университети в чужбина предлагат на инженерните си студенти напълно роботизирани лабораторий от разстояние защото с това ще работят и в реалните фирми а този сигурно си представя инженерите с поялниците в творческа обстановка...Защо не се опитате да направите обучението от разстояние ефективно а си търсите оправдания за некадърността??