От всяка възраст може да започне обучението по програмиране

Необходим е колкото талант, толкова и работа
5 фев 2021 23:55, Анисия Иванова
78
От всяка възраст може да започне обучението по програмиране
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли човек способността да разсъждава алгоритмично, да рабира формалния език и да го използва, той може да започне обучение по програмиране от всяка възраст. Колкото по-рано започне обаче, толкова по-напред ще стигне. Това заяви проф. Красимир Манев, преподавател по информатика, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Манев отбеляза, че децата, с които започва да работи, са около четвърти-пети клас.

“За човек, който се интересува и има съответната математическа нагласа, е възможно да започне да учи език за програмиране, с който работят професионалисти, още от четвърти клас”, даде за пример професорът.

По думите на госта обучението на деца с визуални редактори може да започне още от първи клас.

“Има частни школи, които записват хора във всяка възраст. Може човек да се запише по-късно и вероятно някои хора успяват”. Манев разказа за свои възпитаници, които работят в големи технологични гиганти, включително Google и Microsoft. Той посочи, че трудът има водеща роля.

"Необходим е колкото талант, толкова и работа", убеден е гостъ.

Реномето на българските програмисти в световен мащаб е много високо и ние трябва да продължим да работим, за да е такова, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки имащ желание може сам да се научи . Има в интернет много уроци, примери и т. н. особено богато съдържание може да се намери в Яндекс за всички програмни среди дори можеш да си сглобиш нещо от многобройните промери с повече усърдие
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да 46Доста стаж в copy/paste ли?
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлиМи то точно там е проблема. Че има такива като теб, които се чудят на чий гръб да си ичкарат парите и дават некомпетентни оценки.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да 46Само че какчестовото им какво е отделен въпрос.
39
4
 
6
 
! Отговори
Cancel преди 3 години
Без материала по алгебра и геометрия и поне основни познания по устройство на компютъра, няма как да стане. Сглобяването на готови модули не е програмиране.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48 Има, но не в България.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47 пецатаПеца, има програмисти и програмисти. Уважавам тези програмисти които създават програми а не тези дето пишат определен код в фирми. От първите няма в българия.
36
0
 
21
 
! Отговори
пецата преди 3 години
програмистите в създаването на код са нещо като зидарите в строителството, напрежението и труда е аналогичен, само че в единия случай натоварването е физическо а в другия е умствено програмистите също са разделени на различни класове и структури в това което се занимават, в ит индустрията знаенето на 1-2 програмни езика вече не е нищо, по важното е умението за решаване на проблеми и тези които се занимават с решаването на проблеми са си надарени с умствените възможности, това не се учи
35
3
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 години
Аз като програмист с доста стаж, имам колеги които са се преквалифицирали от архитекти, счетоводители, лекари към ИТ.Така че да, не е късно!
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е до талант. Има възраст и тя до 30 някъде. Говоря за професия, като по изключение голямо желание може и по-късно. Аз съм малко над 40 и виждам разликата вече от преди, така че възрастта се отразява.
33
2
 
5
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Не ставаме рано сутрин, а си лягаме късно, не всички сме в една часова зона. Много труд и учене се казва зубрене, принципно сме на едно мнение за по-голямата част от програмистите :).
32
2
 
5
 
! Отговори
Плеймейт преди 3 години
Ау колко програмисти стават рано в събота! Браво! Аз живея с един! Брат ми е ! Учи от 5 клас математика като луд! Завърши Софийския програмиране! Всичко с години труд и много учене! Не неможе всеки да стане програмист! А да английският му е по- добър от на повечето българския! И ощееее много други неща! Успех с програмирането!
31
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Не виждам никакъв проблем с какъвто и език да сте започнали. Е, желателно да не е толкова модулен като скрач. По принцип би трябвало, ако станете професионалисти да можете бързо да се ориентирате в какъвто и да е език.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 90-те в училищата въвеждаха езика "ИНФО". Команди от Basic без редове, със структура на Pascal и всичко това на български. На въпроса ми към преподавателката ми "Къде се използва това?", отговорът й беше: "такава е програмата от министерството". Това било да се научим да мислим логически! Пишеш на лист ск0пени програми и сам си ги проверяваш! Умно, нали? Толкова за българския управленски гений.А имаше шефове на компании за софтуер, на които им е отказвано да водят курсове в училища.
29
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Е, как за нищо да не стават хората без талант, аз тогава кого ще консултирам :)
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейй *** на всичките много ще ви прези ако децата придобият обща култува и развият аналитично мислене. Голям проблем е да им се даде възможност да разберат програмирането харесва ли им или не.Точно машините сеят и жънат. Машините жънат и правят хляб. Тия машини имат нужда от интелигентни хора да ги управляват и поддържат. Това, че България е по-изостанала не значи, че това не е бъдещето. Ама не, айде да си седим прости и тесногръди и никой да не става програмист, щото трябва да се мрънка.
27
3
 
12
 
! Отговори
До Ели преди 3 години
Пълни глупости. Ако нямаш талант и отношение за нищо не ставаш.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Защото е безкрайно безсмислен труд да се поддържа такова нещо. Така или иначе всички работим на английски.
25
9
 
6
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Не трябва да имаш талант за да бъдеш доста добър програмист. То си е въпрос на зубрене.
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като българските програмисти са на такова високо ниво, защо няма сайтове на български за програмиране, за машинно обучение и изкуствен интелект.