Въпреки пандемията, интересът за образование в чужбина не намалява

Заради Brexit има отлив от Великобритания, но кои остават актуалните дестинации?
9 фев 2021 18:38, Петя Славова
7
Въпреки пандемията, интересът за образование в  чужбина не намалява
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията промени  естествения ход на голяма част от отраслите, засегна и образованието, но въпреки това интересът на кандидат-студентите към  университетите в чужбина не намалява. Това обясни пред Dnes.bg Таня Тодорова от консултанска агенция "Едланта".

"Единствената промяна е свързана с онлайн обучението – обяснява специалистът, но допълва, че университетите вече са добре подготвени. "Това не е нещо ново за тях. Аз също съм завършила в чужбина и от опит знам, че е съвсем нормално да се провеждат лекции и упражнения онлайн в комфорта на дома, с чаша чай." По думите й, към момента в повечето университети обучението е хибридно - онлайн и присъствено.

Според Таня Тодорова не се наблюдава отлив от студенти, желаещи да кандидатстват в чужбина. "Имаме много мотивирани млади хора, които искат да продължат образованието си и знаят, че тази пандемия е нещо временно, затова не се отказват от мечтите си. Важно е да са добре запознати, (което е и нашата роля като консултанти), тъй като има много информация в интернет и понякога  е изключително лесно човек да се загуби в нея.", обяснява тя.

От гледна точка на специалностите, остават актуални онези, които до този момент са били най-търсени като: инженерните специалности, компютърните науките, психологията, медицината, правото. Освен тях, интерес има и към нови специалности, които стават все по-популярни.

Сред тях е Биомедицинско инженерство - комбинация между инженерна специалност и медицина. Кандидатите трябва да са добре подготвени по биология, физика, химия и математика. „Тя съчетава инженерни специалности със знания по медицина и е много хубаво младите хора да знаят какво точно представлява преди да кандидатстват. – отбелязва Таня Тодорова и допълва, че тази специалност се занимава и с произвеждането на 3D органи, тъканно инженерство, както и роботизирани системи с приложение в медицината.

Друга специалност, която предизвиква интерес е Космическо право. „То е особено подходящо като магистратура след завършена бакалавърска програма по Право. Интересът към тази специалност се засилва покрай факта, че  се конструират все повече  космически станции и има повече отпадъци, които някой трябва да регулира. Тук идва мястото на Космическото право, което е част от международното, като въздушно-транспортното и се занимава с Космоса.”, отбелязва образователният експерт, допълвайки, че също така се очаква в бъдеще от летищата да не се излита само до друга държава, а и до Космоса и това отново ще бъде регулирано от  хората завършили Космическо право, както и от еколозите, които ще решават какво да се случва с всички космически отпадъци. 

По думите на образователния експерт,  интересът към новите специалности е естествен, тъй младите хора се опитват да живеят по-балансирано и се интересуват от проблемите на околната среда. В много страни все по-често можете да видите сгради и спирки на обществения транспорт покрити с трева, за да се пречиства въздуха – елементарно, но ефикасно решение, за което са се погрижили хора, учили например Устойчиво развитие и Екология.

"Те се опитват да подобрят света и да спасят доколкото е възможно околната среда.", отбелязва Таня Тодорова и уточнява, че специалисти в тези сфери се търсят и ще бъдат актуални в бъдеще, което означава, че и хората, които го завършат ще усетят възможността да си намерят работно място.

Според специалиста, все повече работодатели изискват от кандидатите да притежават т.нар.  "меки" умения – гъвкавост, комуникативност, ефективност, лидерство.

Освен това, няма как да не са актуални и технологичните специалности, свързани с изкуствения интелект като част от компютърните науки. Към тях в днешно време също има голям интерес.

Според Таня Тодорова, кандидат-студентите, които продължат образованието си в чужбина имат реална възможност да навлязат сериозно в професията, която са избрали, тъй като в много чуждестранни университети се работи по различни проекти в реално съществуващи фирми.  Учащите имат възможност да виждат как се случват нещата. По този начин те могат да създадат връзки с компании в съответните сфери и да си намерят по-лесно работа като завършат, а и голяма част от програмите са с включен задължителен стаж.

"За кандидатите ни е важно да учат не само теория, но да добият и професионални умения, а в чужбина много се работи по реални проекти.", отбеляза Таня Тодорова. Тя обясни, че днешните кандидат-студенти държат да са добре информирани преди да направят своя избор, като учениците могат да направят кариерно консултиране на по-ранен етап – още в 10-и и 11-и клас.

По думите й, сега се отчита отлив от Великобритания заради  Brexit и по-високите такси, но дестинации, които са особено актуални за българските кандидат-студенти  са Германия, Австрия, Дания, както и Япония, където се предлагат инженерни специалности изцяло на английски език.  Холандия също продължава да е привлекателна дестинация.

"Разработваме и нови държави като Ирландия и Чехия, като в последната вече имат много добри програми на английски език.", допълва тя и финално обяснява, че съвременните деца са мотивирани и искат да работят за по-добро и хармонизирано бъдеще, да постигат целите и мечтите си.  без пандемията да е пречка за това. За тях пандемията е само временно и преодолимо предизвикателство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
живота е кратък преди 3 години
Университетските преподаватели тук са белязани от соца.Човек не може да научи нищо полезно за да произвежда качествено.Естествено е да се стреми към по-доброто.Аз направих така и се радвам на по-добрия си избор.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука какво да научиш, като се преиздават едни и същи учебници от 40-50години?Другите пък "новаторски" университети бълват простотии за пари.В Англия ключови специалности бяха кетъринг и музейно дело. Иначе всеки втори ставаше МВА.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ксто гледат кскво е тук явно че няма да намалява интересът за чужбина по лесно е обаче да вземете тук кетап и после бегай
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изучавай ти висша математика в "..комфорта на дома и с чаша чай в ръка". Пък да те видя тогава. Работя във ВУЗ и виждам как куп студенти напускат,защото не разбират и няма кой да им обясни. И не ми твърдете че това е само в БГ...Иначе е ясно, че всеки иска да избяга от тая ***!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2....психология.......Това е доста добре платена професия! Изучава се само от хора с акъл и затова българите там са малко!:)))))))))))
2
3
 
8
 
! Отговори
Повечето преди 3 години
изучават специалности, с които след това не могат да си намерят работа или намират нископлатена - социология, политология, психология и др. подобни. Високоплатените ги обират местните. Абе и на тази мода ще й мине времето.
1
2
 
4
 
! Отговори
светнат преди 3 години
Никой млад човек не иска да остава в ***.Образованието в чужбина е добър старт.