Въпреки пандемията ще има матури за 4 и 10 клас, как се отразяват оценките?

На сайта на МОН е публикувана информация как ще изглеждат
33
Въпреки пандемията ще има матури за 4 и 10 клас, как се отразяват оценките?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Външното оценяване след 4-и и 10-и клас е задължително по закон, така че от гледна точка на това то няма да отпадне“, коментира пред БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Министърът на образованието Красимир Вълчев също заяви преди дни, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4-и и 10-и клас, независимо че омбудсманът поиска това да стане тази година, заради пандемичната обстановка и дистанционното обучение.

Още по темата
"Националното външно оценяване важи за 4-и, 7-и и 10-и клас според нормативната уредба – то е задължително за тези класове. Ако ученик не се яви, трябва да представи бележка за уважителни причини, защо се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от 10-и клас. Националното външно оценяване не спира ученик от продължаване в по-горните класове – тоест, който не се е явил на външно ученик, продължава напред в училище според успеха, който има до този момент“, каза тя.

По думите на Евгения Костадинова оценките от външното оценяване за 10-и клас се отразяват в удостоверението за завършен първи гимназиален етап – те не балообразуват дипломата за средно образование – дипломата за средно образование отчита успеха от 11-и и 12-и клас.

"То е важно защото дава информация за пропуските и напредъка на конкретния ученик, оценката му не е дадена от преподаващия му учител, а е уловила базовите му умения, придобити в целия етап – така че външното оценяване е важно и за ученика, и за родителя. Външното оценяване дава и информация за качеството на образователната ни система – на национално и регионално равнище, също и дали е адекватно обучението за съответната възрастова група. За 10-и клас външното оценяване е също много важно, за една част от учениците, които учат в обединени училища и въз основа на резултатите от това оценяване сменят училището си", каза още експертът.

Още през август месец на сайта на МОН е публикувана информация как ще изглеждат външните оценявания и кои ключови резултати от обучението ще бъдат измервани на изпитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако детето е в 4, 7, или 10 клас и не се яви на препитването, което е "задължително", без уважителна причина, каква е санкцията? Никаква!Който се съмнява в обективността на оценяването, който иска да постъпи в елитно училище, да подава заявление и да се явява на изпити. Все ще се събере група, която ще даде представителна извадка и за тенденциите в образованието.Тези изпити са чиста загуба на време и ресурс, че и излишен тормоз за родители и деца. И Частните уроци ще са си действаща схема.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че с външно оценяване,се проверява как върви неграмотността и незнанието,с бързи темпове или се задържа нивото на посредствеността сред младото и подрастващо поколение,толкова нужни за властта.Умно човечество ,захитряло след цикличните столетки,няма да позволи случващото се.Но уви, посредствеността винаги е войнстваща,дори за това ,да тестват и ваксинират с незнайно какво децата си!
12
4
 
19
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Преди няколко години уважителна причина беше почивка на семейството в Испания в началото на юни за един от моите ученици! СЕГА този ученик е студент. КОМУ са необходими тези матури? И защо трябва да отпада материал? Нали при входното ниво следващата учебна година този материал се приема за взет?
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
maliiii....i bg muturi li ste ima v bulgaristana?....i tva za kolko lev na bg trudov chas v rbg za ujkim bir bashka parche bulgaristan prufesinaliz? ;-)naprimer kolko para lev struva edin chaz nadnik na bir bulgar chetnik da stoi divan chapraz napred portata na viceprezden iliiotovka?! ;-))))posle sha pita za mitiata ;-)))
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До един животЛипсата на образование също съсипва живота...
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си намери медицинска бележка и не се яви на изпита за 10-ти клас , продължава заедно с тези ,които са държали изпита ..толкова е "Изпипан" Закона..за тарикатите - окей , за старателните- тормоз ..Министърът да обясни каква е разликата между явил се и неявил се , с извинителна бележка, ...НИКАКВА..а тези ,които не се явят на изпита ще повтарят ли????ф Няма как - "наши" и ваши нищо ,че босът им пее как се бори срещу ко..му..ни..з..***
8
6
 
11
 
! Отговори
един живот преди 3 години
Какво значат едни матури пред един погубен човешки живот?
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и присъствените лекции са задължителни по закон, котато са те приели редовно в университет и си си ПЛАТИЛ ЗА ТОВА, но вие ги отменихте. Изпитните сесии са задължителни по закон и са присъствени, но и те се провеждат онлайн.От потока на сина ми студенти, които на предишните сесии изкарваха 5 и 6 сега са или скъсани или с тройки ичетворки на изпитите.Съсипахте я тая държава, няма болест, която е в състояние да нанесе толкова вреда, както човека и неговата глупост.Отвратена съм.
6
5
 
24
 
! Отговори
търговец преди 3 години
Относно "матурите" в средното образование:Мили хора, падам си нервак и като ми писне от някоя работа, напускам и си намирам бързо друга.Знайте, че съм минавал много тежки интервюта и тестове в много компании, но никой никога не ме е питал колко имаше по математика в четвърти клас или колко имаше по български в десети клас.Работодателите се интересуват от съвсем други неща, които за съжаление не се учат в средното образование...
5
2
 
21
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе беше то каквото беше...Образованието приключи 2000та.След това забуксува, а сега вече си го теглят нарочно назад.*** народ - слаба държава!А един приятел дето е У Флорида вика "При нас май ни ги направиха обратното Слаба държава - *** народ..."Все пак никой не иска електорат, който задава въпроси и не си продава гласа за 50лв.Иначе "Върви народе Възродени" и "Напред науката е Слънце".
4
2
 
11
 
! Отговори
стругар с матура преди 3 години
А бе като изръмжи амер.посланик и бързо-бързо всички виолетови ще са отличници!
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия мутри. Мутри вън, изправи се бе!
2
4
 
8
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
За каква пандемия става въпрос?!
1
5
 
23
 
! Отговори
родител преди 3 години
Класната на моето дете третокласник...обича да се черпи и най-вече да я черпят. Обича да я ласкаят и да и се подмазват. В резултат пише нереално завишени оценки на деца с родители черпавци и подмазвачи и нереално занижени на деца на родители, които се държат неутрално. И в резултат, догодина ще стане голяма "драма" на външното оценяване. За съжаление този частен пример не е прецедент !