Вълчев: Ръкопис на компютър не се учи, има дефицити след онлайн уроците

Малките ученици не могат без подкрепа, няма риск от нулева година
20 фев 2021 09:24,
56
Вълчев: Ръкопис на компютър не се учи, има дефицити след онлайн уроците
Снимка: БГНЕС

Има дефицити в знанията на учениците заради дистанционното обучение, но няма риск от нулева година. Това коментира в интервю за "24 часа" министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Дефицитите са различни при всяко дете в зависимост от възрастта, мотивацията му за самостоятелно учене, подкрепата на родителите, достъпа до електронно обучение. Педагогическата работа през екрана не e толкова ефективна, колкото при жив контакт. Реалната класна стая е среда, в която учениците се социализират и взаимно се провокират да учат", обясни Вълчев.

Още по темата

По думите му при електронно обучение се наблюдава много по-бърз спад в мотивацията за учене. Над 15% са децата от семейства, в които липсва достатъчна отговорност на родителите към образованието им. "Малките ученици не могат без подкрепа от родителя, нямат изградени навици за самостоятелно учене, а базови умения като ръкопис не могат да се изградят на компютър", обясни още той.

"Тази вероятно е най-трудната учебна година от гледна точка на компенсирането на дефицити, но положителният факт е, че до момента съхранихме в много голяма степен присъственото обучение за учениците от 1-4-и клас и децата в детските градини и при тях нямаме по-големи дефицити от предходни години. Учениците в начален етап до момента са учили средно повече дни, отколкото предишни години. 313 училища с концентрация на ученици с ниски резултати избраха да учат през юни вместо през декември", допълни образователният министър.

"Пандемията беше неочаквано предизвикателство за всички. Преходът към дистанционно обучение се случи буквално за ден благодарение на учителите и родителите. Неочакваната ситуация показа, че системата на училищно образование е читава и реактивна и че като общество можем да разчитаме на учителите. Разбира се, нищо не се случва от нулата за ден. Да се обучиш и изградиш като учител и да създадеш професионална култура като директор, изисква многогодишна работа",
 
Вълчев добави, че не възнамерява да предлага на Народното събрание отменяне на външното оценяване след 4-и и 10-и клас.

"Външното оценяване, както и вътрешното (текущото) оценяване е част от процеса на образование и ако епидемичната ситуация позволява, то трябва да бъде проведено. Нямаме основание да очакваме, че през юни тя ще бъде по-лоша от сега. Тази година е още по-важно да се оценят пропуските и дефицитите при обучението в електронна среда", обясни още той.

По думите му всяка година последните теми от съответния клас са изключени от изпита, но учениците трябва да се готвят по всички теми. "Дори и да има редуциране на теми, няма да загубят от това, че са учили повече. Образованието е усилие, което животът възнаграждава", каза Вълчев.

На въпрос ше се учи ли през лятото и следващата учебна година ще започне ли на 15 септември, министърът отговори, че началото на учебната година е фиксирано в Закона за предучилищното и училищното образование и не възнамерява да предлага промяна.

"А удължаване на учебната година вече направихме. През юли и август е много топло. Училищата не са настроени за охлаждане на класните стаи. А и не смятаме, че имаме изоставане, което да налага допълнително удължаване", допълни той.

Относно поисканото проучване на нагласите на родителите за  безплатни антигенни тестове на децата им министър Вълчев коментира, че това е една възможност за безплатен тест и за по-добро управление на кризата. "Целта не е да затворим повече ученици и училища, а да ги оставим отворени за повече време. Факт е, че редовното тестване позволява по-добро управление. Проблемът е, че тестът дава моментна снимка. Не може да си позволим да тестваме всички ежедневно, защото няма да ни стигне целият държавен бюджет за това. Но тестването в училище е възможност повече деца да останат на присъствено обучение", обясни той.

"В последните 4 г. учителските заплати нараснаха от 90 до над 120 процента от средната заплата за страната. В следващите години е необходимо да инвестираме в учители и да повишаваме привлекателността на учителската професия, като поддържаме учителските заплати поне 125% от средните за страната. Днес младите хора живеят във време на разширяващи се възможности за реализация и включването в преподавателската и учителската професия намалява. Така е в целия свят. Затова е важно заплащането на учителите и преподавателите да надвишава средното за страната като своеобразна "премия" за включване в професията", допълни Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
Референдум за локдун с изборите от априлНарода да си каже дали иска да живее нормално или ще се опитва да живее вечноАз съм за нормалното
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, прибери си версиите!
17
9
 
10
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 3 години
Да пишеш ръкописно все по отчетливо ще става отживелица. Живота се развива, технологиите също. Някой неща остават като историческа екзотика, неминумо е. Колко платки съм чертал на ръка, че ецване, че калайдисване на писти ... бе, мърлява работа. И ето, има няма 30 години кой ли седне да чертае платка на ръка. Някога пионери са проектирали балони с горещ въздух и са рискували живота си, днес мятаме колички на Марс, че и плутониеви батерии. Еволюция :)
16
2
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Че то грипа изобщо не пренебрежимо заболяване. И да, сериозно смъртоносен е.
15
6
 
0
 
! Отговори
евала преди 3 години
Тук е прав, така е.
14
8
 
7
 
! Отговори
!@#$ преди 3 години
Не, че нещо, ама силно се съмнявам след 50 години да има някой, който да пише на ръка. Освен някой ексцентрици. Има си очарование и романтика, но в момента се замислих, че когато се налага да попълвам документи с ръкописен текст, някак не ми е комфортно. От повече от 10 години вероятно един-два пъти годишно се е налагало да си напиша имената ръкописно.
13
0
 
9
 
! Отговори
1-4 КЛАС преди 3 години
Е НА УЧИХА ПРИСЪСТВЕНО САМО 3 СЕДМИЦИ.НО ДОТУК НЯМА И 1 ДЕН ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. КАТО ВСЯКА ЗИМА.КАКВО РЕВЕШ БРЕ!!!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЯ НИКОГА НЕ КАЗВА КАКВОТО ТРЯБВА.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво им е да пишат на ръка? Аз не съм хващал химикал сигурно от едно 15 години....
10
0
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ако извадите от програмата още произведения на български автори,не е далеч моментът,когато децата ще започнат да се катерят по дърветата, в търсене на банани.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ще кажеш за 10 000 души починали дефицит, а ? Според Лансет отворените училища допринасят до 60% от пандемията. Млади хора са ходели на война по 3-4 години и след това станаха доктори, адвокати, инженери. Всички дефицити се възстановяват. Човеешкият живот НИКОГА!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев ние студентите кога че учим ,всички отварят ,за какво плащаме тия такси за онлайн ли )
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата е заръчал на тоя олигофренд да отвори училищата, за да се вдигне рязко заболеваемосста за изборите и да има ниска избирателна активност. Целта е да гласуват само чиновници, милиционери и скандинавци.
6
0
 
23
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Тоя индивид да не са му преподавали навремето онлайн та е такива дефицити...или просто е бегал от час
5
2
 
9
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
Както ме убеждаваше една мноо умна жена,днешните деца биле мноо умни защото имали компютърни умения.Безценно умно поколение расте,щастлифт живот ни чака!
4
2
 
13
 
! Отговори
Антидаскал преди 3 години
Образователната схема е...зубри там някакви ненужни глупости ,изплюй ги и ги забрави след ден..даже ако може и препиши за по лесно
3
8
 
13
 
! Отговори
Кумчо вълчев преди 3 години
Очевидно образУвателният министър не е чувал за писане със стило върху тъчпад или тъчскрийн.
2
3
 
22
 
! Отговори
? преди 3 години
Оставка ***!Поредния от който да ме е срам.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думи немам.

Спонсорирани публикации