Протест срещу събаряне на 100-годишно училище във Варна

На негово място ще има езикова гимназия
4 мар 2021 21:37, Петя Славова
10

Във Варна протестираха срещу събарянето на основно училище "Свети Иван Рислки", съобщава Bulgaria ON AIR. Бивши преподаватели и настоящи възпитаници се събраха пред сградата на Общината, за да изразят недоволството си от предложението.

Община Варна планира на мястото на сегашното училище да построи сграда за V езикова гимназия, която в момента дели терен с друго училище. Протестиращите обаче са недоволни от предложението.

"Това училище има голяма история, направили сме много за него, направили са много за него и заслужава да съществува", каза Тенка Темелкова.

"Най – лесно е да разрушиш нещо, което е стогодишно и на негово място да изградиш нещо незнайно какво", категорична е Теодора Стоичкова.

Неда Доганова е ученичка в десети клас в "Иван Рилски". Според нея е неправилно да се събаря едно училище за сметка на друго.

"Смятам, че е глупаво да изпращаш учениците в други квартални училища, защото не всеки родител има възможност преди работа да води детето си по другите квартали", коментира тя.

В училището, което тази година навършва 100 години, учат предимно деца от малцинствата. В момента се обучават 240 ученици, като паралелките намаляват през годините. От общинската администрация заявиха, че персоналът и учениците ще се прехвърлят в други съседни училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия и Англия сградите са им по на 200 300 години и са без проблеми.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1989 г. яко се строеше, след това - яка разруха.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
динамита веднага на тия съборетини, да не са миланската катедрала да ги пазиме 1000 години, егати простотиите сигурно са на гредоред тия изгнили дъски ще паднеш от 5-тия етаж у мазето. ако пазиме всяка 100 годишна барака трябва да живееме в ретро парад от 19 век, то няма да има място за модерни сгради от 21 век,а не такива мухлясали ***.
7
0
 
1
 
! Отговори
По същия преди 3 години
Начин може да се говори и за 13 ОУ в София. То е с над 100 годишна история. На мястото на 13 ОУ В София е съществувало на същото място училище. Няма да забравя някъде 1968, 1969 се честваше 90 годишнината на училището. Но новите общинари, които не са расли в София даже и незнаят за това. 13 ОУ е с над 140 годишна история и там са преподавали страхотни учители.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е начално до 8 клас училище и не е вярно че е 200 ученика. 420 ученика има и си е точно на мястото. никсква гимназия няма да местят. Има инвеститорски интерес към двира на училището това е.
5
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
алоо от де ги изкопа теьи хиляди ученици бе. Жилищен комплекс пич това е идеята. 300 апартамента на възлив булевард
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гербаджийска простотия коя ли вече
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правят номера със събарянето на бургаския блок, за да изгонят обитателите и учениците.За хубавото място чакат децата на лекари, съдии, бизнесмени, милионери. Грехота е да се дава на други.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви шведи у България учат бе.Това съм го пропуснал. Ами сигурно е международен обмен на опит, шведите имат модерни сгради,страната им е хем модерна,хем старомодна, сигурно затова искат да запазят тази съборетина.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръководството на двете училища съгласни, общината съгласна. Има няма 200 деца учат в това училище което е на възлов булевард където ще учат хиляди гимназисти. Оправдано е да се направи нова сграда за хиляди ученици за сметка на 200 деца които могат да ходят в съседно училище което също е със шведи и бързо ще свъкнат !