Омбудсманът поиска редуциране на материала в матурите за VII и XII клас

Диана Ковачева отново настоя за отмяната им за IV и X клас
28 мар 2021 14:16, Елка Василева
34
Омбудсманът поиска редуциране на материала в матурите за VII и XII клас
Снимка: архив, БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от Националното външно оценяване за учениците от VII клас, както и за Държавните зрелостни изпити на учениците от XII клас.

Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министър Вълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала в изпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква яснота, което допълнително внася напрежение сред децата и родителите им.  

В препоръката си доц. Ковачева отново настоява и за това МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от IV и X клас.

Още по темата

Поводът за поредната препоръка на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.

Те посочват, че от 95 дни през изминалата учебна година учениците от VI клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 година присъственото обучение на учениците от VII клас от началото на учебната година е едва 33 дни към м. март 2021 г., като подобна е ситуацията и с учениците от XII клас.

„Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“, подчертава Диана Ковачева.

Омбудсманът акцентира в препоръката си, че към институцията на омбудсмана всеки ден продължават да постъпват жалби от ученици, родители и представители на граждански и родителски организации, които искат отмяна на матурите през тази учебна година след завършването на IV и X клас. Те се аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания и умения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и няма как да компенсират пропуснатото учебно съдържание. Обръщат внимание, че и към момента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка.  

„Бих искала отново да подчертая, че като национален омбудсман съм запозната с трудностите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на обучението от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да замени пълноценно присъственото обучение и да осигури необходимото високо качество на образование“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
7
 
! Отговори
Интересни времена преди 3 години
Направо да разтягаме зелената маса и да раздаваме свидетелствата и дипломите...
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая беше по-добра от теб, а Мая попринцип е много лошщ човек ...
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПовтаряй си ти годините...
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да им анулираме учебната година. Щом не са усвоили материала за да се явят на матури, значи спокойно могат да повторят годината, за да усвоят материала, нали така! Те изобщо не учиха тази година. Това дистанционно е пълен провал.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно ,миналата учебна година децата бяха 6-ти и 11-ти клас..на този випуск 12-ти клас опростиха материал , ами другите да не би да бяха на лекции в Сорбоната ??Ще е честно да отпаднат миналогодишни неща от 6-ти и 11-ти клас,за тази година не мога да кажа, Министерството би трябвало да има информация какво се е взело като хората и какво не
4
1
 
6
 
! Отговори
Роля преди 3 години
До Анонимен 1Тя играе ролята на арменския поп.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи какво ще работят. Трябва има турски или английски за заводите в НАТО и ЕС или за прислужници, а български се оказа ненужен. ГЕРБ трябва да актуализират програмата си според "пазара" на труда за бг роби. Освен това ще внасят и работна ръка чужденци и бг език е ненужен. Математика също не се иска за прислужници.
2
2
 
7
 
! Отговори
Ами не е шега преди 3 години
Мисля да пиша до Омбудсмана на Република България за терора налаган от Пернишката секта и затварянето на "очите" на БГ институциите за терора в България срещу неудобни!
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая позьорка що не се скрие. Полза никаква няма от нея и длъжности като нейната