Много добър 5 е средната оценка от НВО след 4 клас

Близо 9 хил. ученици са с по две отлични оценки
36
Много добър 5 е средната оценка от НВО след 4 клас
Снимка: БГНЕС

Много добър 5 е средната оценка на националното външно оценяване след IV клас. Тя важи както за изпита по български език и литература, така и за изпита по математика. Средният брой точки по двата предмета е съответно 37,25 и 31,57 от максимум 50.

На изпитите се явиха 98% от четвъртокласниците. С две отлични оценки са 8919 ученици, а с две слаби - 2393, предаде Нова тв.

През тази учебна година националното външно оценяване в IV клас се проведе в нов формат. Целта е да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в новите учебни програми при равнопоставеност на учениците на национално равнище. Изпитът по български език и литература включваше диктовка от аудиофайл, директно попълване на отговорите върху лист за отговори. Оценяването се проведе анонимно в електронна среда. Участваха оценители от цялата страна. Всичко това прави несъпоставими резултатите от 2021 г. с предходните години.

Регионите с най-високи резултати и по двата предмета по традиция са София, Смолян, Варна и Русе. Училищата с най-високи резултати по български език и литература са само от столицата. Сред отличниците по математика са също училища от Стара Загора, Русе, Пазарджик, както и основно училище от с. Труд.

Резултатите по български език и литература показват, че учениците имат добри знания от началните класове и демонстрират отработвани в годините умения - пренасяне на думи, строеж на думите, пунктуация в края на изречението и степенуване на прилагателни. Някои от децата все още се затрудняват с правописа на предлозите „с“ и „в“.

Близо две трети от четвъртокласниците са работили сравнително добре по творческата задача, но създаването на цялостен, свързан и граматически правилен текст продължава да е предизвикателство.

Подобни са и наблюденията върху резултатите по математика. Във висока степен са усвоени аритметичните действия и учениците успешно решават познати задачи – за лице на правоъгълник, разпознаване на прав ъгъл, текстови задачи. Затрудняват ги задачите, които изискват мислене - избор на най-рационалния път за решаване, извличане и обработка на информация от таблици и схеми, пространствена ориентация.

Предстоят конкретни анализи на индивидуално, училищно и регионално равнище, както и планиране на адекватни мерки за преодоляване на констатираните слабости и пропуски. Особено внимание ще се обърне на подготовката на децата с резултати под 25 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Родител Сигурен съм че и Родител няма да получи 50 точки по математика, но иначе е голям професор.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AlexНВО е Начално ворално обучение
14
3
 
11
 
! Отговори
До родител преди 2 години
Това абсолютно не е вярно В теста има задачи с умножение и деление на многоцифрени числа с двуцифрени,което може да реши един второкласник,ако е гений ,има лице на квадрат и правоъгълник,което също няма във втори клас.Тестовете може да не са много трудно,но това не международна олимпиада по математика,където да се изявяват надарени деца.Тук целта е да се види каква е степента на усвояване на учебния материал.
13
2
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
До Родител,Ако това е така, как така има 2000 деца с двойки и среден успех за страната под 40т. минимум?Ако са толкова лесни въпросите, никак не е впечатляващ резултата, което трябва да говори нещо за състоянието на образованието в тази страна... :)
12
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Абре брато, да не е нещо по-извратено?
11
0
 
2
 
! Отговори
HBO преди 2 години
До AlexHBO - това е програма от кабелната телевизия.
10
1
 
8
 
! Отговори
Alex преди 2 години
НВО - начално военно обучение? :)
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задочно е по-добре от редовно и имат по-всико белешки.
8
10
 
6
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Само дето нищо не се казва на критериите! Миналата седмица същите задачи ги дадоха пробно на нормални второкласници от училище във Варна. Почти пълна успеваемост при второкласници !!!Не се заблуждавайте, че нивото на учениците е добро. Просто задачите са умишленно лесни - като за тройкаджии. За да оправим статистиката!
7
0
 
4
 
! Отговори
6 преди 2 години
Не са рекли -и 6-ца може да го изкарат!Особено при ромите!
6
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колега #1, това не е телевизия!!! Това е НВО!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От HBO ли ? А Диема Спорт какво казват по въпроса ?
4
0
 
9
 
! Отговори
Телеман преди 2 години
Всички гледат HBO редовно и Нетфликс също как само 5 ?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, средната е 5, а след 7ми клас средната поне по математика беше под 3,50. То там е голямата резачка
2
0
 
11
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Да видим седмокласниците.
1
6
 
7
 
! Отговори
Начално военно обуче преди 2 години
Защо ли го въведоха. Няма никакъв смисъл о него.