Скандал на изпита след 4 клас, диктували други текстове

Къде е станало това и какви са нарушенията?
Обновена: 8 юни 2021 16:38 | 8 юни 2021 14:38, Веселина Йорданова
40
Скандал на изпита след 4 клас, диктували други текстове
Снимка: БГНЕС

Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас, което се проведе на 27 май.

В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове, съобщиха от МОН.

Още по темата
След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са били открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл.

Петима квестори от ОУ "Стоян Михайловски" във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г.

За неосъществен контрол и допуснати нарушения със "забележка" е наказан директорът на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия.

В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

В столичното 159-о ОУ "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание "забележка". На директора на училището е наложена финансова санкция.

Диктовката е подменена също в основно училище в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ "Алеко Константинов" в Луковит. Там предстоят проверки.

В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста.

В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене.

Оценката от изпита по български език и литература в IV клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: образованиеНВО 4 клас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В училището са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката"?? Що за учители са това, ако с един аудиофайл не могат да се справят? В случая, не децата,а учителите и ръководството са създали проблема. Трябва задължително да се завиши контрола в училищата- ежегодни изпити за способностите на учителите и непрекъснати проверки по училищата! Какви са тези нередности, които се случват.., изискванията към учениците огромни,а даскалите некадърни и се излагат дори при НВО!
20
4
 
8
 
! Отговори
Lan преди 2 години
10, може да си сигурен, че учителите ОЩЕ са на линия и още се борят. Трябва да се премахне "делигиран бюджет", трябва да се премахне забраната за повтаряне на клас, трябва да се задействат социалните ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при повтаряне на клас...Да видим тогава няма ли да се стегнат всички по веригата. В момента Добър 4 се пише, ако детето знае колкото да не е кръгло 2...
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво е виновен квестора? Директорът му бута в ръцете диктовката и оня изпълнява.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те и даскалите в тия 6 училища са почти толкова прости колкото и учениците им. Барем да бяха направили нарочно по някоя грешка, ама де ти толкова ум?
17
1
 
8
 
! Отговори
Егати държавата ... преди 2 години
Правовата държава била за парлама, перфектните магистрали били за парлама, още малко и ще кажат, че изпитът след четвърти клас бил за парлама. А като гледам, че и бандитите във Видин един пощенски трезор не можаха да отворят ... Егати държавата ...
16
2
 
10
 
! Отговори
ИванК преди 2 години
То и новия министър не върши работа, щом не разкара началниците на РУО, а ги остави всичките си е бойков човек. Язък му за многото титли , щом го връзват едни кикимори като Ваня Кастрева и сие...
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз! Само се товарят децата и учителите с това безмислено НВО. Ясно е, че в ромсkите училища всичко е бутафория, в малките населени места - също. Само в големите градове е яка патардия, все едно свръхсекретни събития се случват... то камери, то кодове, то глупости...
14
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А какво очаквахте??? След целия безумен формат на изпита, след толкова време учене от вкъщи се получава това. Предлагам тези т.нар. матури за 4 клас да ги решат тези , които са ги съставили за същото това време от 1 час. Съмнявам се че ще се справят... 25 задачи с подусловия и аудио диктовка, при която се чудиш къде е краят на изречението.
13
3
 
4
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Пак някаква схемичка са завъртели. Няма грешки тук.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема нищо у ред.
11
2
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Има ли нещо, което да е наред в нашата страна?
10
10
 
14
 
! Отговори
най-лютата сеч, преди 2 години
трябва да е в образованието. на всички нива. един български учител към момента трябва да стартира с поне 3к лева брутна начална заплата и да се започне бясно пенсиониране да дъртаците и микроскопски подбор на новоназначените. опростачването на нацията отдавна е факт и най-брутален принос за това имат банкянския сарвул и шайката му.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости. Това са несериозни неща. Ниско цивилизовани.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,,ЩОТО САМО ТОЯ МИНИСТЪР Е ЛАРЖ И НЕ УВОЛНИ КАЛИНКИТЕ... СЕГА ДА СИ СЪРБА ПОПАРАТА
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бсп и итн взеха властта и сега ще сринат всичко, и образованието явно им пречи
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има какво им диктуват. То и без това на повечето деца не им дреме за учене и улилище.
5
2
 
43
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Тези проверки са за отбиване на номера, моя роднина до скоро бе начална учителка и децата български не можеха да говорят , ходеха с преводач да ги записват по домовете им, а ти ги чакай диктовки да правят. Ама ако ги оценят реално половината ученици в българия до 15-тата си година ще са в четвърти клас.
4
1
 
35
 
! Отговори
Тито преди 2 години
Като не могат да повтарят до 4 клас, така ще е. Познайте къде учениците преписват диктовката..., че и със знаците за пауза. Поне да преписват могат, защото в родното школо и това е на изчезване.
3
4
 
5
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 2 години
на баба ви хурката! на кого му дреме за калинките от МОН?!
2
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където и да се разрови в прогнилата държава - всичко е връзки, далавери, корупция....Срам ме е, че съм българин, но за жалост вече ли е твърде късно да се махна