Дават стипендии на отличници, ако запишат определени специалности

198 студенти са получавали такава стипендия през 2020 г.
11
Дават стипендии на отличници, ако запишат определени специалности
Снимка: БГНЕС

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности.

Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за страната, съобщиха от МОН.

Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по успех на втори държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда.

Друго задължително условие е младежите с такива резултати да продължат обучението си в годината на завършване на средното си образование.

През Те трябва да са приети в държавни университети в специалност от професионалните направления „Педагогика", "Педагогика на обучението по…", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство". В списъка влиза и защитената специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия".

Тези стипендии ще се изплащат за втори път. През миналата година 198 студенти са получавали месечно по 100 лева. Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри.

Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.


11
Още по темата: ОбразованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Алтер преди 1 месец
Даде върне безплатното образование. Няма държава с 50% неграмотно население.
10
0
 
1
 
! Отговори
. преди 1 месец
Специалност Хидростроителство? Чувал съм за един любител-хидростроител от една етничекса партия, който взема дебела комисионна без да е завършил тази специалност. Та имам 2 въпроса: 1. Трабва ли да завърша тази специалност, за да практикувам като "хисдростроител"?; 2. Стипендията, която ще получа от ДПС сли е и търябва ли да съм българо-мохамеданин, за да кандидатествам?
9
1
 
5
 
! Отговори
Wallace Carothers преди 1 месец
Образователната ни система е литературно-бездарна. Учих химия преди 20 години и повечето от колегите ми бяха бездарни ксерокси. Затова се майтапих с шефа ми в БАН, че завършват литературна химия с развиването на теми и наблягане изтъкването на исторически моменти. Някои от тях сега са РhD и се оплакват от новопостъпилите студенти, но забравят какви те са били те. Помня, че една се махна от Софарма, защото ако се разболеели децата й, имало кой да й поеме упражненията със студенти.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
100 леав беше адекватна сума през 2003-а. Не, че няма да ги взема, но ако имам затруднения, с какво ще ми помогнат? Да живея 4 години като скот?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великия хидроинджинер, дръндарския пандизчия, като нищо ще запише нещо да се до усъвършенства, и да открадне още сто кинта. Да има за летящата чиния.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5По цял свят финансово се подкрепят подобни професии понеже са важни но трудни, а на младежите им е по-приятно да учат изкуства, психологии, философии и т.н. предмети за които няма работа. Един инжинер може да се пригоди към много професии за разлика от някой от "творческите дисциплини".
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ха-ха-ха !каква авиация и обработка на полезни изкопаеми в Бг .. другите не ги и запомних.тези който се хванат с това са обречени да бъдат сервитьори/ сервитьорки..
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мизерни помощи и после са безработни. Най-добре е високи заплати с предварителен 20 години договор без уволнение за всички защото така всички учат едно и също и после няма места или ги уволняват.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'стипендия от 100 лева' ---- ХАХАХАХА
2
1
 
10
 
! Отговори
Пернишки университет преди 1 месец
Няма ли и томбола с награда джипка, ако се запишете в някой забутан селски университет?
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи, ако искам да уча физика, завися от матурата по БЕЛ ... ffs.