Връзката между наука, държава и бизнеса - стабилна ли е?

Имаме конкретни предложения към МОН, каза Вадим Рошманов
24 юни 2021 22:03, Анисия Иванова
5

Връзката между науката, държавата и бизнеса - достатъчно стабилна ли е?

"Връзката се оказва, че е скъсана. Работим върху това да засилим ролята на гражданското общество във взимането на решения и на политическо ниво. Ние, като Асоциация на младите учени имаме вътрешно проучване, което показва, че около 85% искат да бъдат субект, а не обект на политическите решения", каза Вадим Рошманов от Асоциацията на младите учени в студиото на "Денят ON AIR".

И подчерта, че около 55% искат да участват чрез гражданското общество и през неправителствените организации, а не само през политическите партии.

"Ковид кризата малко смачка гражданското общество в ъгъла. Именно тук се забелязва скъсаната връзка между т.нар. "елити", дори политически и бизнес елити. В нашата държава много от структурите, които действат като консултативни органи към различни ведомства, министерства. Гражданският сектор се взема само под консултантска дейност, а не като вземане на решения на 100%", допълни Рошманов.

Според него засилването на диалога между гражданите и политиците би задържала някои български граждани у нас. А от думите му стана ясно, че по темата ще има и конференция.

"Тя е организирана от Фондация "Славяни". Тя ще бъде в петък от 10:00 ч. Нейната идея е да бъде дългосрочна платформа на диалог между гражданското общество и институциите, и политическите елити. Дори на международната политическа сцена, която виждаме, големите политически лидери залагат на това, че светът се нуждае от нови действия. Държавата от една страна е авторитарна и засили своята авторитарни дейности след и по време на Ковид кризата", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вадим Рошманов добави, че Асоциацията на младите учени има конкретни предложения към Министерството на образованието и науката.

"Да създадем една работна група към образование и науката, заедно с други представители на неправителствени организации, за да можем да следим кариерното израстване на младите. Ние като структура преминахме през много етапи на израстване", коментира още той.

И сподели, че работят по проекти, които са свързани с европейско финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от толкова лош матрял , каква наука?всеки гледа да гепи, без да го видят.
2
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ако имаше връзка,нямаше да живеем в такава разсипана държава.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така няма, от което следва, че останалите определения са излишни.Без силна държавна линия, науката и бизнеса нямат обща посока. Останалата пропаганда, само маскира точната връзка между двете.И успешните примери само потвърждават това, въпреки че се представят като гаражна дейност на инициативни стартъпи. Няма такива. Всички те се представят, за да попаднат в полезрението на определени кръгове. За нашето разбиране е добре да се използва термина държава, другаде е друго, но в подобни нива,.