Десетокласниците - по-добри по БЕЛ отколкото по математика

Училищата с най-високи резултати са математически и езикови гимназии
Обновена: 25 юни 2021 14:11 | 25 юни 2021 14:10, Анисия Иванова
81
Десетокласниците - по-добри по БЕЛ отколкото по математика
Снимка: БГНЕС

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване, което се проведе миналата седмица, съобщиха от МОН.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50  (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.

Това показват данните от задължителните изпити в Х клас, които бяха публикувани днес ТУК.

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Деветдесет и шест са работите с нула точки.

Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе то хубу, чи помнят дей даскало.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31, абе и аз много книги четях, ама навремето темите по лит, които пишехме не бяха като тези сега, в които можеш да си кажеш мнението, а трябваше да е точно правилното мнение, че и политкоректно... Сега са отпуснали доста нещата, но тогава нямаше място за собствени интерпретации. И съответно или трябваше да научиш какво трябва да ти е мнението по даден въпрос и напълно да забравиш своето, или да си научиш темите наизуст. Второто е за предпочитане, защото се забравят.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕй какви ми натискаш минус, това е самата истина, изкарах оценки 5+ и 6 по двете теми по литература, просто едната беше на съученичката ми, дори се ядосвах, че не пише нищо ,а чака всяко изречение да и казвам , много подсказвах и често си патех и ми намаляха оценките на края на срока, заради тях.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голема буря у Варна, направо как имаме ток :))
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математиката по принцип ни куца, нема какво да се учъдвате :))
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За "математиците" само ще кажа, че точните науки в момента, особено на Запад, страдат от отва, че няма "спор" и агрументацията винаги е на 100% доказуеми факти, което е добре за академията, но е тоталне провал извън нея. Просто не ни учат, как да спорим, как да мислим без точни цифри и проблемите са налице. Особено тъжно е, че всеки приема всякак информация за чиста монета. А хората, които се учат на това, просто нямат хал хабер от науките. Затова е добре, да се учи философия навсякъде.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 - Това работи, ако си в графа "надарени" в тази област. Ако не си, щеше да си ти този, котио молеше за подсказване.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 "Ъмммм.." ..Това беше отговор за коментар 22 със садистичните наклонности.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони." - Ем то у Кърчааали и Ямбул вече няма много българи.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе ми се е налагало никога да науча теми наизуст по литература,дават ни произведението,прочитам го и пиша по темата в движение,никакъв проблем не ми е било,но много четях книги и с удоволствие още като дете и може би на това се дължеше лекотата с която пишех тогава.Случвало ми се е в час,да пиша тема(Смирненски) и в същото време да диктувам на съченичка(Ботев) всяко изречение и това ми се е случвало 4 пъти,имам 1-ца,2-ка за подсказване,считах,че няма да ги включат в оценката,но ги в
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 ... Ъмммм ъъъ ... бббб. Контролните работи са за това, нали?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам 5.92 диплома и какво от това? Работата, кяото върша, изисква 1/1000 от знанията, които придобих в училище и честно казанао, ми се наложи да ги науча на нова. Училището ми помогна само с това, да ме научи, че трябва да се пазя от държавни органи, които "ми мислят доброто".
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 "Всяка година учениците следва да завършват с общи изпити" - Ама защо да спираме до там, дай направо да им правим такива изпити всеки срок! Или още по-добре всеки месец. Ще се оправдаем там като измислим някаква полезност, хората няма да мрънкат много, а ние ще печелим от организиране на изпити. Важното е парите да се въртят.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 21 -Еййй и пак не ми харесва коментарите, гнусното същество!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 - Супер, ама как точно ще изпит учениците по вескеи един предмет върху целия материал?
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пян_Гъ - Вярно е шикалкавенето ти. "Я по същество" го ползват заядливи кoпeленца, които в опита си, поне малко да се чувства "победители" днес. И не смей да ми казваш, какво да правя, освен ако с теб няма хора с оръжие, че ще ти се случи случка.
23
2
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Аз лично не съм очуден от резулатите тъй като имам десетокласник и знам, че повечето десетокласници нищо не знаят или почти нищо Моя има 40 точки по български и 38 по математика. За българския се подготвя три дена, по математика не се е готвил, но при неговите съученици, като изключим петима зубъри, които имат само шестици, останалите са на селско ниво, тоест знаят малко повече от един пастир на село. Най-страшното е, че най-простото и нагло момиче от класа му иска да става лекар и ще стане.
22
1
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Хора, които смятат че Живко от Варна не може да направи 1 жена истински шастлива, всъщност те грешат ! Той може, само пари да има, ше може !
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично аз смятам, че трябва да няма годишни оценки въз основа на раздавани от учителите в училище през годината такива. Всяка година учениците следва да завършват с общи изпити по всеки предмет, като се създаде организация да не се подсказва и преписва. Само тогава ще имаме реалната картинка за нивото на образованието. Ама ни убива по мазолите, нали? До тогава да се въведат общи изпити за края на 4, 7, 10 и 12 клас - по всичко! Защото не са само математиката и БЕЛ предмети! По останалите е за рев
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако по БЕЛ бяха дали интерпретативно съчинение върху вторичните моделиращи системи на Ю. Лотман ("Поетика и типология на културата")..."Говорим за стндартизиран тест за всички ученици в X клас, а не за студенти по литература или философия, на които ще им трябва 2 години специализирано обучение и тренировка, за да могат да работят върху този текст. Все едно да им дам задачи по алгебрична геометрия ... БЕзмислени глупости приказваш.