Нов предмет в училище ще учи децата как да си мият ръцете

Сексуалното възпитание също е заложено в програмата
58
Нов предмет в училище ще учи децата как да си мият ръцете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С нов предмет в училище децата ще се учат да живеят здравословно. Това е заложено в Плана за възстановяване на страната, съобщи Нова телевизия.

По-малките ще бъдат обучавани как да мият ръцете си и да спазват хигиена, а по-големите ще се запознават с вредите от алкохола и цигарите. В Плана за възстановяване на държавата е записано, че „едва в 11-12 клас българските младежи ще се учат на партньорство и родителство”.

В мотивите за въвеждането на предмета се посочва, че през последните 10 години у нас се наблюдават тревожни тенденции при подрастващите - рисково сексуално поведение, злоупотреба с психоактивни вещества и опиати. Идеята е от малки учениците да се научат да водят здравословен и екологичен начин на живот. Предвидено е предметът да се изучава от първи до 12-ти клас.

В националния ни план е заложено децата от начален етап да наблягат на създаване на хигиенни и хранителни навици, а по-големите, от 11 и 12 клас - на сексуалната култура и рисковете от цигарите и алкохола.

Според експерти пандемията от коронавирус е показала нагледно нуждата от по-добра здравна култура.

„Българското училище не отговаря на нуждите на децата да притежават житейски умения, а повечето учители не са подготвени да дават тези знания”, се казва още в плана. Самите учители твърдят, че могат да се справят, ако имат добре разписани насоки.

По реформата ще работят съвместно от здравното и от образователното министерство - като промените ще влязат в Закона за предучилищното и училищно образование.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: училищепредметученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има вода ще имат час.Като няма вода ще гледат мултимедия.Учебници издадоха ли? Има ли хора със сертификати готови да преподават или ще е ала бала уроци по нищология? А ? Да му се ни види и с.капаната държава! После що не мога да пишат децата?
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха а как ще се нарича учителя? Хигиениската ли?
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с миенето на ръцете е навик. Учените доказаха отдавна, че са необходими 30 дни, за да се превърне едно действие в навик. Не разбирам защо 12 години ще учат как да си мият ръцете? А колкото до по- големите ученици, които ще учат сексуална култура там нещата ще стигнат до парадокси, в които учениците знаят повече от техните учители.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравна подкрепа за Западна Африка. В сътрудничество с Червения кръст бе организирана кампания за повишаване на осведомеността относно миенето на ръцете. Ние вече в Африка ли сме?
29
8
 
6
 
! Отговори
Учител връзкар преди 2 години
поредното нещо което доказва колко много са заслужили парите си даскалята ! Хуабво че бокича ви вдигна за 4 години заплатите от 800 чисто на 1000 лв без бонусите и стажа ! Хубаво че 99 % от ,, учителите'' са точните хора на точните познати , но на грешното място !
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли ще пращаме ли в раничката хавлия и препарат за миене на ръце или от училището ще изписват санитарните материали? Тоалетна хартия ще искат ли за урока по бърсане?? ?
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама що губят времето на децата с глупости. То 11 клас всичко за секса знае. Сега искат *** да ги правят.
26
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 2 години
деца днес урока е сапунисване на гърба на госпожата, утре се гответе за как да си сапунисам бубата....и ще си пускат песента ето я даскалицата сапунисва ц........
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запада не им трябват професори, те си имат. Имат нужда от чернорботници дето знаят как да си мият ръцете.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това спокойно може в час на класния да се говори. Няма нужда от размотаване на децата. И без друго имат по 7 часа на ден, а раницата на сина ми е 14кг. Който не си е научил детето да си има лична хигиена си е негов проблем. Това не е проблем на образованието и на държавата да харчи пари за заплати на учители по хигиена.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото мама и тати не могат да ги научат ли?
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора уплаших се. Толкова ромии в Пловдив не бях виждал, града е превзет ит някакви тумби ромии завърнали се от Германия. Всичките са с бмв-та, с по 2-3 деца, говорят им на немски развалено, и са превзрли града, центъра, кафетата. Направо изпаднах в ужас снощи при разходка в градината, главната, тумба след тумба тъмнокожи. бг е обречена на изчезване
21
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
точно зад тази маска искат да си пробутат джендърските глупости.....господ ще ги накаже...
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копирали са от някъде по Англия или САЩ тези безумни предмети и ще ги набалбукат вмесето да учат децата на науки.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кастинг ли ще ги назначават училите как се мият ръце и трябва ли ми докторат, за да кандидатствам за мястото?
18
1
 
5
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Ковидоидиотизъм
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да си бършат газо щи има ли предмет. Може накрая на годината и матура да направите. Държавата е тръгнала по нанадолнището с такава сила от 30г че скоро БГ ще е синоним на Сомалия.
16
1
 
14
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Защо ли имам това странно усещане,че тези предмети пак са насочени единствено и само към един определен етнос(ромския).Та кой нормален родител няма да научи детето си буквално от люлка как и колко често да си мие ръцете или няма да говори с тийнейджъра си за рисково сексуално поведение?Ами така е-започваме с министерството по ромските въпроси и продължаваме и продължаваме.Иначе говорим за равнопоставеност и недескриминиране по който и да е признак.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв статут трябва да им педагога, който ще преподава миене на ръце? Питам защото тази фунция може и лелките на училището да я изпълняват. От кога има такава специалност във ВУЗ-овете за педагози?
14
1
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
На сухо ще тренират.:D