Може да има сборни паралелки в училище при червен сценарий

Целта е да се осигури максимално присъствено обучение
11
Може да има сборни паралелки в училище при червен сценарий
Снимка: БГНЕС

Училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия. Тази възможност за осигуряване на максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година е записана в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, изготвени от Министерството на образованието и науката .

Тези указания за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването, а днес ще се обсъдят със социалните партньори, съобщиха от МОН.
 
Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при червения сценарий от скалата на заболеваемост от коронавирус - от 250 до 500 на 100 000 души на областно или национално ниво. Тогава училищата ще работят по определен от МОН график за преминаване към дистанционно обучение, като изискването е да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности.
 
Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 страната, влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно със заповед на министъра на образованието и науката. При двата по-леки сценария с по-ниска от тази заболеваемост – зелен и жълт, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията.

Насоките на МОН дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават протоколите за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Присъствено обучение трябва да има само за 1ви и 2ри клас, докато се ограмотят подходящо за он-лайн. И то при не повече от 5-8 деца в час!
7
2
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
направо вкарвайте взаимноучителния метод!Тази велика методика що българи е изучила и колко от тях в странство са продължили да учат - тези, дето днес ги четем в учебниците по история.Така и от министерство няма да има нужда и "стресирани" учители няма да има!...Ейййй, циментови глави! За година и половина не можаха да сътворят дистанционна форма на обучение, равнопоставена на присъствената. А е нужна, не само при кризи, но и за деца със СОП. Поне да бяха прекопирали някоя чужда.
6
0
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Управляват ни не само престъпници, ами и ***.
5
7
 
7
 
! Отговори
Цццц преди 2 години
А митинги и протести искате ли. Спрете да осъкатявате децата. Как все по едно и също време има пик на заболеваемостта няма летен грип мяма ротавирус всичко изчезна само Ковид. Смешни сте вече.
4
1
 
12
 
! Отговори
Какви преди 2 години
сборни групи, какво присъствено обучение?!?! ПО само и единствено, ако се тестват абсолютно всички ученици три пъти седмично за короната. Държавата да осигури от тестовете със слюнка за учениците. Как може по другите държави, а тук не? При положителен тест веднага класът под карантина - няма тън мън глупости на *** директорки и чиновнички в РЗИ , че били с маски. Никой в учили маски не носи. Това е пределно ясно и вирусът се разпространява лавинообразно. А квачкитеда си държат сополивите вкъщи
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не започнали взеха да мислят как ще е.
2
1
 
20
 
! Отговори
Логиката преди 2 години
на СБОРНИ паралелелки по време на инфекциозно заболяване е потресаваща - да събереш всички от кол и въже, за да подсигуриш по-добро и широко разпространение на вируса дори сред тия, дето иначе са нямали достъп до него. Велики! Велики умове има в тази държава!
1
5
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А учителите, които работтя с деца на родители на първа линия ще получават ли 1000 лв + към заплатата? Кой учител ще иска да работи само с такива рискови деца иначе?