Търсят у дома незаписаните ученици още от 16 септември

В кои градове рисковите от отпадане групи са най-големи?
14
Търсят у дома незаписаните ученици още от 16 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 16 септември започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден. Това беше решено днес на заседание на Координационното звено по Механизма за взаимодействие по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система.

Сформирани са 1335 екипа, които ще търсят децата вкъщи. В тях се включват 19 915 преподаватели, социални работници, полицаи, представители на общините и областните управи, регионалните управления на образованието и регионалните здравни инспекции.

Досега обходите се правеха през октомври и ноември. Тази година те започват месец по-рано. Целта е децата да прекарат максимално дълго време в училище, съобщиха от МОН.

През септември и октомври предстои да бъдат посетени над 20 500 деца. Освен да убеждават родителите за ползата от образованието, екипите по обхват могат да им предложат подкрепа за намиране на работа и социално подпомагане. В някои случаи експертите могат да съдействат на семействата дори за адресна регистрация.

За последните три учебни години по механизма обратно в системата са върнати над 61 734 деца, от които 2665 са отпаднали отново. Други 25 299 са новоотпаднали и необхванати от учебната 2017-2018 година насам.

Анализът на МОН показва, че в момента близо една четвърт от записаните в предучилищно или училищно образование са в риск от отпадане. Този дял се е увеличил заради дългите периоди на дистанционно обучение през последните две учебни години.

Най-големи са рисковите групи в Пловдив, Сливен, Стара Загора, София-град, София-област, Бургас и Пазарджик. В Шумен, Ямбол и в столицата процентът на необхванатите в образователната система се е увеличил от 10% на 13%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Я , ДГД.... преди 2 години
Да ходят да търсят на Корни кюлотите....!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога всяко дете ще има досие къде е, търсят деца, които никога не са били част от българската образователна система. И всяка година отново, имитираме дейност. Ясно е кой са рисковите деца, деца, които български език не знаят, живеещи в гетото. Тези деца влизат и учат толкова труден материал и е ясно, че няма да се справят и отпадат. Затова в Германия има 3 нива на образование след 4 ти клас и децата се разпределят според капацитета им, винаги може на горе или долу.
10
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 2 години
яко ше се обикаля по маалите . излишни средства и губене на време . просто им спрете помощите и не се разпрявайте с тях . все пак някой трябва да се рови к05ите . а и щом импексова иска да дава по 6500 що да ходят ?
9
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Насила хубост не става бе, хубостници от министерството!!!
8
2
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Скоро и по българските ви вратници ше почнат да тропат... като не ги заведете на задължителната "ветеринарна генна манипулация". КВо ше правите тогава, спящи чифтокопитни??
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете им помощите и сами ще ви търсят, но нямате орехчетата за това
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересна ситуация. Учителите /защото от всички задължени - социални, полиция, общинска власт/ са достатъчно гламави да газят кал из махалите, ще агитират, заплашват, молят учениците да дойдат за час в училище. А здравните ще затварят училищата заради ковид-а. Накрая още един випуск неграмотни специалисти на пазара на труда. Кееееееф
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ги търси освен учителите понеже са на делегирани бюджети и всяко едно дете е над 1 500 лв. Държавата всичко прехвърли на учителите. В махалите се укриват. Като видят учителите ги мислят за други служби. Учителите разчитат на медиатори и се движат с тях като преводачи понеже много не говорят изобщо български език. Имам роднина учител. Нямате си представа какво обикаляне пада.Накрая директорите все недоволни.Що не иде Янев да направи един обход? Ама без охрана. Да ***, да види истината!
4
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Продуктите на демокрацията-такива искахте, такива получихте, недейте да ревете сега ;) !!!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е ясно кои шведски махали ще обикалят, да търсят незаписани ученици. Учители търсете, ученици ще се намерят.
2
1
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Нали се сещате, че става дума за " ученици " от Факултето, Столипиново, Буковлък, щата Пенджаб и други центрове на прогреса, и еволюцията. Ще е добре учителите да правят тези " обходи " с униформена полиция, щото не е много полезно за здравето.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този механизъм за обхват зацикля. Учениците и семействата им ги няма на посочените адреси. Те са в чужбина. Входовете са с чипове. Обикаляли сме по цял ден и от 25 адреса само 2 деца се намират на адресите. Попълваме протоколите и сме до тук. От там нататък социалните и полицията поемат. Не може учителите да издирват децата по време на пандемия във Факултето и Столипиново.Основно в кварталите са децата в риск.В чужбина са.Водят се в бг заради детските на малките деца.