В сряда ще стане ясно какви ще са противоепидемичните мерки в училищата

Маски ще се носят само в междучасията
6 сеп 2021 18:30, Нели Христова
38
В сряда ще стане ясно какви ще са  противоепидемичните мерки в училищата
Снимка: БГНЕС

В сряда ще са изцло ясни окончателните противоепидемичните мерки, които се налага да се спазват в училищата. Това обясни служебният министър на образованието проф. Николай Денков в предаването по NOVA NEWS.

„В него ще има малки промени спрямо това, което вече сме обявили. Мерките ще са свързани най-вече с носеното на маски, известно облекчаване за децата от 1 до 4-ти клас. Те ще трябва да носят маски, но само по време на междучасията, когато се срещат с деца от друга паралелка”, каза той и обясни, че без маски остават децата от детските градини, предучилищните групи, а с маски в час ще са големите ученици. "Родителите, които искат детето им да е с маска, няма да има проблем да я носи", каза още той.

„Ясно е, че присъственото обучение не може да бъде заменено с електронното. В едни нормални условия електронното образование може да допълва присъственото, но не може да бъде алтернатива. Ние обаче не сме в нормални условия и трябваше да потърсим максимални възможности за присъствено обучение”, посочи още Денков и каза, че затварянето на учлища няма да е решение за цялата страна, а на райони според заболеваемостта.

„Променихме философията на насоките, които са публикувани на сайта на МОН – максимално присъствено обучение, като затварянето ще бъде само при взимане на необходими медицински мерки. Няма да има наедро затваряне в страната.

По думите му е важно да се разбере, че ако има разпореждане за затваряне, то идва изцяло от здравните власти. „Ние следим дали има локален проблем в дадено училище – ако има 10% отсъстващи по причини, свързани COVID-19 или ако има едно разболяло се дете – трябва да се затвори паралелката, но това пак не засяга цялото училище и цялата област”, каза служебният министър на образованието и науката.

„Миналата сряда по време на Министерския съвет имахме подробно обсъждане какъв ще е подходът тази година. Обединихме се около това, че училищата ще се затварят последни и ще отварят първи – нещо, което е доста различно от миналата година”, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите много се страхуват от присъственото обучение! Тръпки ги побиват!
16
1
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
И как стигна до извода, че 4%ще починат?
15
5
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Донякъде си прав но ако никое дете не се тества за ковида никое няма да е " болно" от него и тогава всички ще си ходят на училище устройва ни.
14
11
 
3
 
! Отговори
Нобелов лауреат БГ преди 2 години
От 40 умрели в страшни мъки и с тръба в гърлото 1 е ваксиниран. Извод - ваксината не работи.
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това поколение ще остане полуграмотно. Нищо не става с неприсъственото обучение. Чиста пародия.
12
4
 
9
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
До: номер 5 Тя тази теория (за колективния имунитет) е проверена драги ми професоре. Сега само се доказва на практика. Ха обясни ми като си такъв учен професор, защо във ваксинирана Сърбия процентът новозаразени расте и за днес достигна 24 процента, а у нас, неваксинираната България намалява и днес спадна до 4% на фона на повече от 7% преди около седмица. Ама там освен масовото боцкане бяха въвели драконовски мерки, пълен локдаун, войници с автомати пазеха по улиците пиле да не фърчи...
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"като има едно разболяло се дете трябва да се затвори паралелката"________ ако има ЕДНО?! разболяло се дете ще се затварят всички от класа?! Че то това означава перманентно всички да са затворени, защото все някое дете все по някое време ще е болно. И тоя министър съвсем не знае къде се намира, завалията. Накрая всеки ще си прави каквото си иска, и ни мерки, ни нищо ще го интересува.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ който кара четвъртата вълна с маска от първата не може да бъде сломен!
9
3
 
14
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
До Анонимен "България се превърна в един вид тестова група. Нещо като експеримент.." по-добре това от налагане на медицински фашизъм!А колко е смъртоносен и опасен китайския вирус вече го видяхме. Видяхме и ваксините колко са прехвалени, а тепърва ще имаме да гледаме и каква е истинската им цел.
8
11
 
3
 
! Отговори
ИТН Софиа Ва преди 2 години
Айдии айдии махаити тиез мерки уа, ний исками да си метами гюбеци уа и да пиим до зори ва
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразяването на всички за придобиване на т.нар. стаден имунитет би убило поне 4% от населението (толкова е смъртността на заразените досега)
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
776. Поне толкова българи са починали от Ковид-19 за последния месец (до 3 септември) според официалните данни. За сравнение: това са жителите на няколко български села. Или обитателите на два големи градски блока.Няма ги. Само за един месец.
5
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се превърна в един вид тестова група. Нещо като експеримент, при който в условията на четвъртата вълна ще се провери теорията за стадния имунитет. Последствията ще са хаос и смърт. Добре дошли в Абсурдистан.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха от маски в детските градини до маски в междучасия, секна му ентусиазма на министърчето, как се беше надъхал, поизплаши се
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше толкова смъртоносно, нямаше да оставят най- малките да се натръшкат. Мерки за пред шефовете, да не им се карат.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато никой не следи дали така наречените мерки се спазват за мен не са проблем ако почнат да правят проблеми на хората тогава ще се превърнат в проблем и ще трябва да предприемем контрамерки.
1
4
 
28
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Без голем бой, мерките, пандемията и вирусчето няма да си тръгнат НИКОГА.