Учителите искат в клас до последно, 44% нямат служебни лаптопи

Не вярват, че МОН ще им осигури интернета
Обновена: 7 сеп 2021 09:41 | 7 сеп 2021 09:36, Камелия Цветанова
23
Учителите искат в клас до последно, 44% нямат служебни лаптопи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

44.5% от учителите нямат служебен лаптоп, а 22,2% получават временно, като след това им го прибират. т.е. техническата осигуреност е на много посредствено ниво. Това сочат данните от национално проучване по повод готовността на образователни институции и учители за работа в електронна среда от разстояние на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Още по темата

МОН разпореди дигиталните средства, които ползват учителите да се отключват със служебен акаунт, което обремени безкрайно много педагогическите специалисти, а 89,9% от тях смятат, че този вид контрол над учителите е дискриминация, защото няма друга сфера на държавни служители, които да са полагани на такъв контрол, посочват от синидиката.

По отношение на техническите възможности на новораздадените дигитални средства /с които са обхванати около 5% от учителите/, 71,6% от респондентите смятат че техническите параметри са незадоволителни.

59,7 % от анкетираните са преминали през обучение за работа с електронни образователни платформи през последната година, но нито един учител не е бил обучаван в методика за работа в електронна среда, което би трябвало да включва и утвърден от МОН регламент за задължително използване на видеокамера, кога да се зачита присъствие на ученика в дистанционното обучение и още много други детайли на дистанционното обучение.

Едва 39% от учителите са получили някакви средства от образователните институции за работа в електронна среда от своите домове, а 71% от анкетираните смятат, че Националната програмата на МОН „Без свободен час - „Подкрепа на обучението от разстояние в електронна среда“ е пълен провал и е унизителна за учителите.

Синдикат „Образование“ смята, че опитите на МОН да създаде програма за безплатен интернет на учители, при работа в електронна среда е претърпяла пълен крах и е категоричен, че ако от училищните бюджети се пренасочат средства за интернет към социално слаби и ромските ученици, то незабавно ще се започне подготовка за протести и стачки.

В училищните бюджети няма такива средства, няма никакви финансови буфери и ако МОН иска да изпълни някакъв вид социална политика, нека осигури средства за това, призовават от синдиката.

Учителите смятат, че възможността родителите да определят частично преминаване на детето им в дистанционна форма по семейни причини е лишаване на ученика от основно конституционно право.

По-малко от 10% от образователните институции имат техническо осигуреност за хибридно водене на учебния процес и синдиката не подкрепя толерирането на този метод.

Учителите не подкрепят постоянното тестване, но проверката за антитела, за сметка на РЗИ, би помогнало за точна диагностика на ситуацията в училища и детски градини.

Синдикат „Образование“ ще отстоява образователните институции да работят в редовна форма и да затварят последни след МОЛ-овете, ресторантите, стадионите и градския транспорт и другите обществени сфери.

При наличие на съмнения или заразен ученик и учител да се подхожда диференцирано, разумно и еднозначно от санитарните власти, а не хаотично, както го правиха досега, зоват синдикалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15А когато ти се счупи и телефона, и лаптопа- или купуваш едното, или другото.На мен 2 пъти ми се срива телефона и 1 път лаптопа.Купих нов лаптоп, интернетът си е мой, като се наложи да ми сложат т.н. арчър , който се плаща по 3лв на месец.Даже ми се наложи да сключа нов договор и за дом. интернет, както и нов за моб.телефон с повече мегабайти., Ако караш 3 часа ДО, после още 2 присъствено и веднага след това 2 ч.ДО от у-ще, го правиш на телефона си, за да не мъкнеш лаптопа напред-назад.
16
0
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
От идването на дИмокрацията до днес равнището на образование спадна поне с 50 %. Казвам го като учител с 41 г педагогически стаж. Учителите нямат авторитет, родители без никакво понятие от образование се налагат, в МОН си играят на политика. Срам!
15
1
 
2
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Като гледам на къде е тръгнала държавата по-добре "анархия мама сынов своих любит".
14
5
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Ще ти кажа у нас как е - преподава се от личен лаптоп с личен интернет , а като спре интернета се минава на мобилен и за 1 ден на един телефон заминава интернета , после се превключва на друг при повторно спиране на нета и така. Да не говорим за тормоза от онлайн обучението - няма фиксирани часове - всеки *** ученик звъни когато му е удобно - дори и по нощите
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен........ С лична техника са преподавали. Което не е редно и дори би следвало да е забранено в нормална държава.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Безсмислено........ Легендите да технически неграмотните учители пак тръгнаха. И да има такива, проблемът не е във възрастта. Аз от 90-те години си работя основон на компютър. Горе- долу тогава са захвърлени и пишещите машини. Имам колеги на възраст, които сами са си писали програмите. Защо смятате, че един лаптоп може да ни затрудни, при положение, че там всичките функции са наготово?
11
0
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКИ 1 преди 2 години
Всички Държавни чиновници( данъчни, полицаи) , Банкови чиновници, адвокати, и лекари да се МАХАТ от Правителството...Тия мошеници НИКОГА не търсят клиенти и не ги интересува, дали ще имат клиенти.Клиентите( хорат) ходят при тия САМО ако са в голяма НУЖДА.... все едно да са ти се СКЪСАЛИ обувките или дрехите и да НЯМАШ какво друго да облечеш... Ако тия ни УПРАВЛЯВАТ БЪлгария ще ФАЛИРА и българите ще станат ПРОСЯЦИ..Тия мошеници да вземат да направят МАГАЗИН и да видят как се търсят КЛИЕНТИ..
10
2
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКИ 2 преди 2 години
Преди 20 години, в центровете на градовете, имаше тениски за по 50 лева на брой.. А сега, на мястото на тия магазини, има магазинчета за 1 ( един) лев...Заради такива мошеници- Държавни и банкови чиновници, адвокати, българите ФАЛИРАТ и стоят ГЛАДНИ..Преди 20 години, хората ОБИКАЛЯХА магазините и ако си харесат нещо го купуваха.Сега, заради МАСКИТЕ, никой не купува НИЩО.. Купуват САМО арабски маски..ОСТАВКА на министрите !! Трябват ни министри, които да МАХНАТ маските като влизаш в МАГАЗИН
9
10
 
5
 
! Отговори
Безсмислено преди 2 години
За какво са им лаптопи като не знаят как да ги включат? Като не ги приемат в по-хубава специалност, кандидат висшистчетата записват педагогика. Даскалите са салагата на нацията.
8
9
 
4
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Никога исторически не е имало по-голям експеримент от този в сферата на образованието. Дори по време на епидемията от прословутия Испански грип, който е бил в пъти по-смъртоносен от това нищо и никакво грипче. Зад тези онлайн психопатщини ясно се вижда дългата ръка на другаря Бил Гейтс, защото в момента много "богатата" ни държава плаща луди пари за лицензи за Уиндоус.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 7 Solar Power......И аз също не съм разбрал. Парите, които "получават" болниците за ковид-пациентите, са крайно недостатъчни. Болниците губят повече при покачването на случаите, отколкото печелят. А също тук почти няма "врява" и "пропаганда", както в повечето държави. Няма полицейски час, няма затваряне на градове. Дори партийните лидери не приказват всеки ден пред нацията в полза на ваксинацията. Нищо няма тука, освен много болни мозъци.
6
6
 
14
 
! Отговори
До 7 Solar Power преди 2 години
Май само ти не си разбрал, че за всеки регистриран болен от ковид съответната болница получава пари от държавата и колкото повече болни от ковид в дадена болница има то повече пари ще получи. Затова е цялата врява, пропаганда и т.н.
5
13
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До АнтиДжендароГерберас: Няма саботаж. Защо изобщо се занимават още с ковид ? Да се спира приема в болници на ковид болни без значение дали са ваксинирани или не са и готово ! Харчат се пари за глуп а ци и малоум ници в болниците !
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 1..... Образованието и здравеопазването. Преди беше "ясно" - полза никаква, само разходи. Който има пари, ще си намери и едното и другото. Но дори и сега продължават да се стискат. Каквото и да се говори за учителите, пронципно не е редно заплатата на шофьор от градския транспорт да е по-висока. Касиелките получават колкото учителите. Защо ще учат 4 години, като могат веднага да започнат на по-висока заплата? А частни лаптопи учителите ползват още с въвеждането на електронни дневници.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че директорките имат по няколко лаптопа. Дори децата им ги ползват.Поне в Пловдив е така.Не знам за другаде.
2
7
 
29
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Първо образованието. След него останалото. Откраднаха милиарди за скапани магистрали, дадоха милиарди за остаряло самолети на хартия но за образованието нямало пари !
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб и ДПС ще саботират и ще се мъчат да унищожават народа си, това е целта им в момента! Спряха им достъпа до фондовете и виждате как се включиха и професори и какви ли не герберски крадци.