Преди старта на учебната година, проверяват училищните автобуси

Следи се и за правоспособността на шофьорите
10 сеп 2021 08:56, Петя Славова
4
Преди старта на учебната година, проверяват училищните автобуси
Снимка: БГНЕС

Преди началото на учебната година започват засилени проверки за техническото състояние и оборудването на училищните автобуси. Такива се извършват в областите Варна, Шумен и Добрич. Близо 180 превозни средства ще бъдат проверени до 15 септември. Целта е да се гарантира безопасното превозване на децата до училище, съобщава БНТ.

С особено внимание се проверява правоспособността на шофьорите – дали имат необходимия стаж и документи за извършване на този вид превоз. Инспекторите следят и дали автобусите са снабдени със задължителните предпазни колани и съответства ли броят на седалките на записаните в талона.

  Състоянието на гумите се гледа, спирачната система, светлини, оборудване с аптечки, пожарогасители, когато се наложи да се ползват такива средства на пътя, каза Бранимир Георгиев, главен инспектор в Регионална дирекция „Автомобилна администрация“, Варна.

Сред най-честите нарушения са изтекла валидност на документите на шофьора или на удостоверението за техническа изправност на автобуса.

 И съответно сме вземали нашето отношение със съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Моите виждания са, че последно време няма фрапиращи нарушения, извършени от водачи на училищни автобуси, допълва Бранимир Георгиев, главен инспектор в Регионална дирекция "Автомобилна администрация", Варна.

Иван Иванов превозва ученици в община Ветрино. Споделя, че и тази година ще е трудна, защото трябва да се спазват редица мерки срещу разпространението на Ковид-19.

Понякога правим забележки на тези, които стоят отзад, аз не мога да карам и да спра да отивам да му правя забележка. Малко по-надолу си свалят маските, но носят ги, казва Иван.

Проверките на училищните автобуси ще продължат и след началото на учебната година, но вече на пътя. В случай на нарушения, ще се налагат глоби на шофьорите и на транспортните фирми.

 


4
Още от Образование
Столично училище в кв." Лозенец" се нуждае спешно от ремонт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
За тези мерки пари преди 2 седмици
Пари бонуси да се раздават за тези чудодейни мерки едно 1 000 лева ей така за проветряване и пъърдене все са отишли парите на вятъра за проветряване.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За предпазване от злополуки и птп е задължително шофьорите на ученическите автобуси всеки ден преди тръгване да се тестват за алкохол и измерване на кръвното налягане. Кой ще ги преглежда в 05ч,ко тръгват на път по селата, за да вземат учениците. Или пак някои тарикати ще се подписват оредварително на 50 пътни листи и ще вземат пари за неизвършен действителен медицински преглед и наред с това ще имат самочувствието, че са неконтролирани и безнаказани от лакомията за пари и безотговорност.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проверяват нафтата по време на учебната година!