На прага на 15 септември: Едва 30% от учителите и 2% от учениците са ваксинирани

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде
137
На прага на 15 септември: Едва 30% от учителите и 2% от учениците са ваксинирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19“, каза образователният министър Николай Денков пред bTV.

При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

Още по темата
"Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща", каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро.

На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването.

"Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука", категоричен е Денков.
Учебната година и пандемията

"Учебната година ще стартира присъствено навсякъде", каза образователният министър. Той припомни, че между учениците трябва да има дистанция, ако присъстват родители – също. Нужни са и маски.

Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година. Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина.

"МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица", уточни Денков относно скрийнинга на учениците за COVID-19.

В момента тече и кампания за скрийнинг на учителите преди старта на учебната година. "До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна", каза още Денков.

"Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас", коментира Денков.

Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година.

"Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани", смята образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
14
 
! Отговори
ПЛАНДЕМИЯТА преди 2 години
В РЕЗУЛТАТ НА МЕРКИТЕ ИМАМЕ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ, ФАЛИТИ, 45% ОТ ДЕЦАТА СЛЕД 7 КЛАС ИМАТ СЛАБ 2 НА ИЗПИТА ПО МАТЕМ. И 25%- НА ТОЗИ ПО БЕЛ!
50
15
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Пуснат ли Децата На Училище.На 15 Октомври Ще Имаме по 5000 случея с Ковид и по 300 Приключили от Ковид на ден.И ТОГАВА ТРЯБВА ДА СЕ ОКАЧАТ ВЪЖЕТАТА.
49
3
 
11
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 2 години
ВМЕСТО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА,Ч Е ИЗПИТА ЗА 8КЛАС ПО МАТЕМ. НЕ Е ИЗДЪРЖАН ОТ 45% ОТ ДЕЦАТА, ТОЙ ВЗИМА РАВНЕНИЕ С ЛИНИЯТА НА ПАРТИЯТА.
48
1
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 2 години
намерил и ти какъв пример да даваш. Лорчето ясно че кани такива да има гледаемост, рейтинги се гонят пич, мани мани кинти са това
47
3
 
16
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
"Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука", категоричен е Денков.",+++++++++Aми те точно защото вярват на медицинската наука отказват да се ваксинират. Не вярват на лъжите на Бигфарма, които лъсват от ден на ден все повече.
46
3
 
7
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 2 години
За теб ако западът е твоют господ, за мен не е! И отношението ти към него като към твой господ показва какъв тежък комплексар си!
45
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
Не бих имал нищо против да тестват детето ми и всеки ден стига: 1) Да бъде безплатнои 2) Да е неинвазивно.Ако ще му бъркат в носа всяка седмица не съм съгласен не защото "ще му бъркат в мозъка", а защото е гaднo. Изпитвал съм го върху себе си, и аз не бих се съгласил да се тествам за да стане после носът ми на гъба, камо ли за дете!Иначе нямам нищо против. Даже да се взима кръв от пръстче е по-хубаво.И да мерят температурата всеки път при влизане в училището е ОК.
44
0
 
1
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО преди 2 години
КАЖИ МИ СЕГА ПРАВИЧКАТА ВАКСАДЖИЯ ЛИ СИ ИЛИ НЕ!))):
43
2
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 2 години
хах добре, как пък само той го е прочел това с макаците :).
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев трябва да смени задължително този отвратителен човек от МС.
41
1
 
12
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
"Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука", категоричен е Денков." А ти какво казваш? Че лекарят трябва безрезервно да вярва в отличното качество на експериментални ваксини? Ами, ти не си нито професор, нито учен, щом говориш това. Всъщност това изказване е жалка манипулация, изразяваща се в това, че на студентите се вменява да вярват в неприключил експеримент.
40
2
 
13
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Гледал ли е някой предаването на Лора Крумова в неделя от 17 часа по Нова!? Там Крумова беше поканила трима да си иизкажат позицията по ваксините и единият от тях сподели, че в списанията ''Сайънс'' и ''Нейчър'' е прочел, че от 20-те хиляди макака участвали в тестовете на тези ваксини, всичките до един са умрели след това!
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нормално се счита това което е голямата част. Така че засега неваксинираните са нормалните. Те се смаляват, но нещо ми подсказва че и ваксинираните ще почнат бързо да се смаляват.
38
1
 
16
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Преди да дойде новото нормално, старта на учебната година беше радостно събитие. Сега се опитват да евтанизират децата ни. Смърта идва, за едни от инжекциите, за други от тълпата. Кой каквото си избере.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ ВАКСАДЖИИТЕ ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ СТРАХУВАТ ОТ НЕВАКСИНИРАНИТЕ? НАЛИ СА "ЗАЩИТЕНИ"? ИЛИ НЕ СИ ВЕРВАТ?
36
13
 
2
 
! Отговори
Ла преди 2 години
Значи после даскалите да не ревът че ги е страх да не се заразят и да искат после повече пари. Същото важи и за децата. Гледайте една Гърция какво прави от вчера. Като не искаш метла неплатена отпуска или съкратена. Така се прави, не после ама ние тука сме подложени на риск, ама не искаме да се ваксинираме дайте ни по 1000лв допълнително и ще бачкаме......!!!!!
35
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото сте големи разбирачи за това на запад ви смятат за втора ръка народ. Сега като сложат кранчето и на европарите по плана за възстановаване и ще ви гледам сеира на какъв курс ще влезете в еврозоната.
34
2
 
8
 
! Отговори
до 30 от славянин преди 2 години
Абе според мен който се инжектира с експериментални отрови той е шимпанзе не който не иска да се инжектира с тях!
33
1
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Моля някой да ми обясни:____Защо искат да васкинират срещу болест, която не ги застрашава по никакъв начин ?! ___ И то с "ваксина", която не ги предпазва на 100%, те пак ще препредават болестта и т.н. ?! ____За рисковите групи съм съгласен, че трябва да се "ваксинриат" , но децата - ЗАЩО !!!
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът си повтаря най-безсрамно лъжата, че при задължително ваксиниране на някаква група хора, която работи с пациенти, щели да ги предпазят от заразяване. В това няма капка истина, защото ваксинираните също заразяват. Защо го казва тогава? За да търси повод за задължителна ваксинация. Още нещо. Като са толкова сигурни ваксините, защо 10 хил. лекари в Гърция отказаха да се ваксинират с цената да останат на улицата? Този е пр.осто смешен и не знае какво говори!