Липса на педагози: В София се търсят около 200 учители

Въпреки увеличението на учителски заплати кадрите недостигат
2 сеп 2021 17:45, Анисия Иванова
71

1500 са свободните позиции в образователната система. Най-голям недостиг има в големите области като София - в столицата се търсят около 200 учители. Две седмици преди началото на учебната година в много училища  в страната има недостиг на учители и педагогически персонал.

Веселина Стефанова до скоро е работила в частния сектор, въпреки че е завършила педагогика.

"Тази година реших да кандидатствам в сайта на регионалния институт по образование за множеството обяви за учители, които търсят тази година. Подадох автобиография и ми се обадиха не от едно, а от повече места. Аз направих своя избор и вече съм назначена като учител в гимназия", каза тя.

Въпреки увеличението на учителски заплати, кадрите не достигат.  В по-малките населени места в навечерието на новата учебна година все още има незаети позиции.

"В момента търсим учители, в края на миналата година се пенсионираха трима учители, една е по майчинство и е естествено да се подсигурим по-рано за началото на учебната година, затова се обявили 4 свободни работни места", заяви пом.-директорът на ОУ "д-р Петър Берон" в Шумен Калина Маринова.

Директорите вече са принудени да търсят пенсионирани учители или студенти.

Те предлагат вместо еднакво заплащане на всички учители, да се увеличат заплатите на липсващите специалисти, докато се намерят такива.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: липсаучителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб Мелсън... директорята също въртят далавери с училищния бюджет и никой не им търси наказателна отговорност.. може и нечии чекмеджета на местно ниво да пълнят, знае ли се
53
0
 
6
 
! Отговори
възможна причина преди 2 години
До Гиб Мелсън.....една от възможните причини да напусне "елитното" училище е, че учениците там са толкова разлигавени, че дори си позволяват тайно да записват с телефон. Тъй като учениците са приоритет за директорите, учителите трябва да си преглъщат достойнството и да търпят подобно незачитане на правата им. Добре е направила, че е напуснала.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПедагогСигурно е имало и случаи децата да записват учителя без неговото знание. Като нищо им се е разминавало.
51
5
 
3
 
! Отговори
Смрък преди 2 години
С тази безумна образователна система превърнаха всички образовани родители в частни учители на децата си. С учители или без учители, все тая.
50
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Основата на развитието на едно дете, във всеки един аспект - психологическо, емоционално, социално, физическо, умствено, нравствено, се дава от зачеването до към първите 6-7 години. Няма ли я основата, трябва много, много специализирана работа, индивидуално и насочено и ПАК няма да достигне нивото на дете, което е расло в нормална среда. Родени здрави бебета, инвалидизирани от средата, в която са отглеждани.
49
1
 
4
 
! Отговори
42 преди 2 години
A-а-а! И каква стана тя? Скоро няма да има и лекари, просто защотодецата стават всепо-***. Ще откриваме топлата вода с ромеи.
48
1
 
14
 
! Отговори
Lan преди 2 години
57, виждал ли си дете, отгледано от телевизията?!На 7г. не може да говори добре, никакви социални умения, не може да се ориентира добре дори в класна стая, т.е. пространственото виждане не е нула,а е на минус, с ценностна система, изградена от Картун (гледай само 5мин. достатъчно е!), със затъпени дори основни инстинкти като този за оцеляване и така мога до безкрай. Не разбира текст съставен от три по-дълги изречения (приказка например). Учителите...не са Господ!
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление отглеждаме няколко поколения пълни ... - с по 50 думи в речника, с нулева обща култура, липса на аналитично мислене и логика, да не говорим, че уж са компютърното поколение, а не знаят изобщо да работят с техниката.... от личен опит ви го казвам, жалко е, не знам тези учители какво учат и какво възпитават в тия деца, спешно трябва нова методика на преподаване, да почнат да мислят и разсъждават тия подрастващи. Точно заради това има липса на кладри, дори и за касиери.
46
1
 
16
 
! Отговори
Гунчо преди 2 години
Няма учители по информатика и езици. Понеже кой нормален компютърджия или преводач дето почват на 2400 по бипиотата на София още като студенти ще иде да се бъхти даскал за 900 бруто? Виж даскали по история, български и психология - с лопата да ги ринеш. То в тая държава с 5 милиона население сигурно поне 4 милиона имат кетап по психология
45
0
 
14
 
! Отговори
Софийски педагог преди 2 години
"не обиждайте касиерките в магазините" - Не обиждам никой. Касиерките в магазините са с педагогическо и всякакво друго висше образование. Затова казах да ги търсят там.
44
0
 
29
 
! Отговори
Педагог преди 2 години
Преди три години реших да премина в частния сектор и не сгреших. Давам частни уроци по математика и под 200 лева на ден не падам, като аз си подбирам деца, с които да се занимавам. А едно време за 700 лева трябваше да се занимавам с разлигавени и нагли дечица, които само се чудеха каква беля да направят, но не и да учат. За съжаление страдат децата, които искат да учат, защото трябва да ходят на частни уроци, за да постигнат целите си.
43
0
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
До Софийски педагог ............................ г-н педагог, съгласен съм с вас за заплатите, но срамен труд няма - не обиждайте касиерките в магазините те с това си хранят семействата и не са ви виновни точно пък те.
42
0
 
19
 
! Отговори
Софийски педагог преди 2 години
Ще ме видите в училище, когато стартовата заплата стане 1600 лева нето. До тогава търсете педагози на касите в Лидл и Кауфланд.
41
3
 
14
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Утре и лекари ще търсите и те няма да ви достигат , както ги напъвате да се вакснират задължително.
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли гушнаха букета миналата година?
39
3
 
22
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Вчера говорих с една съседка, която напусна елитна гимназия това лято. Отива в училище където има предимно ученици от гетата. Каза, че там слушали и не се лигавили. Докато в елитната гимназия учениците нямали никакво възпитание и я побърквали и не можела да ги търпи повече.
38
2
 
9
 
! Отговори
За КАКВО ДА УЧАТ? преди 2 години
Децата след като в България няма какво да правят? Дори брането на ягоди и ябълки е по-изгодно и печелившо в бригади у чужбина.
37
2
 
26
 
! Отговори
Ми то НЕ СЕ ТЪРПИ преди 2 години
ТАКИВА УРУУНГЕЛСКИ ДЕЦА кой ще иска да ги учи? Дето размахват IPhone и се правят на голямата работа дечурлята с родители новоселци провинциалисти тръгнали към градовете.
36
2
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
В днешно време за да си учител трябва да умееш да се мазниш яко на директора, който коли и беси и има невероятни правомощия. Реално директорите на училища в България са като шефове на фирми. Уволняват, назначават. С тази ралика, че не ги интересува този който назначават дали е кадърен. Често назначават на симпатии или ако кихнеш сума. И така за да се задържиш дълго и да получаваш добро количество часове трябва да се мазниш на директора а той, тя почти винаги е от партията на Винету.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсят ли, търсят ли?! Да търсите 10 пъти по толкова дано! Познавам поне двама души с дипломи от престижни учебни заведения, вкл. от чужбина, които на едно интервю не бяха поканени през последната година, докато назначават някакви едва избутали "Педагогика" и връзкари.