"Ученически практики - 2" поставя ученици в реална работна среда

Интересът към професионалното образование расте
24 сеп 2021 17:22, Ния Христова
2
 
 "Ученически практики - 2" е новият проект на Министерството на образованието и дава възможност на 12 000 ученици да попаднат в реална работна среда. 
 
"Предходната фаза на проекта надскочи своите цели, защото беше планирана за 8000 ученици, а бяха реализирани много повече от планираните ученически практики. В крайна сметка над 8350 ученици подобриха своите практически умения", посочи експертът в МОН Ваня Тивидошева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"От 2018 г. насам интересът към професионалното образование и обучение расте и с всяка година приемът в професионални паралелки се увеличава. Към настоящата учебна 2021/2022 г. имаме почти 60% от общия брой ученици, което и в Европа е твърде висок показател за включване в системата за професионалното образование", изтъкна Тивидошева пред Bulgaria ON AIR.
 
"Ученически практики - 2" обхваща практики в широк кръг от професионални направления, като за учебната 2021/2022 г. са включени 55 защитени от държавата специалности, както и 77 специалности с недостиг на работна ръка.
 
"Преобладават професии в областта на машиностроенето, електортехниката, електрониката, строителството. В областта на стратегията за интелигентна специализация са компютърните науки, хранителните технологии и здравословния начин на живот", изброи Тивидошева.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
При нас в Плевен в професионалните гимназии обучението е пълна породия. Даскалите са под всякаква критика, нито преподават нещо, нито разбират от нещо! Гимназии много, но ученици почти няма; посещаемостта е не повече от 20 %. А защо няма обединяване на професионалните гимназии, защо? Кому са нужни никому ненужни измислени специалности, при условие, че самите Гимназии нямат никакви бази за обучение ?