Всеки втори учител е ваксиниран, 1% от учениците са под карантина

Повечето учители все още рабятот без маски, каза д-р Юлиян Петров
Обновена: 4 окт 2021 09:20 | 4 окт 2021 09:12, Ния Христова
57
Министерството на образованието излезе с препоръка учителите да носят маски и по време на учебните часове. МОН също препоръчват целият персонал в училището да бъде тестван веднъж седмично. 
 
"Фактът, че е препоръка, означава, че тя не е задължителна. Но все пак е горещо препоръчана от министъра на образованието, който с няколко акцента в това послание към училищата и образователните институции цели да активизира спазването на правилата. Първият акцент от тази заповед препоръчва носенето на маски, но това би трябвало да стигне до директора и той да прецени да направи такава задължителна препоръка, или да си остане в унисон с тоналността на министъра и да си бъде само препоръка", каза д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Те усещат, че трябва да се предпазват и го правят. Това не е нищо ново. Но немалка част от колегите не работят с маски. Те спазват необходимото разстояние от 1,5 метра. Това е по-ефективният начин на работа, защото учениците заради това са в училище - да имат по-добра комуникация с учителя. Имаше жалба от родител към директор, тя беше отправила заплаха към министъра и директора, че ако накарат сина ѝ да бъде с маска, те ще му отнемат правото на образование и тя ще сезира не само българските съдилища, но и европейските", допълни д-р Петров.
 
Според него българското училище през последните 30 години ни е научило как да не спазваме правилата.
 
"Трябва много сериозно да работим по този въпрос и училищният правилник да стане като нещо, което изгражда човека. В България неспазването на законите е основният проблем. Това се формира в училище. То е най-дисциплинираната среда. Правилата се спазват на едно високо ниво и учителите също са добрият пример за това. А ако учителят не усеща огромна заплаха за здравето си - да работи без маска. В момента ситуацията в училище не е стресираща, не е нещо, което се случваше в момента", подчерта той.
 
И допълни, че в момента учениците под карантина са малко над 1%.
 
"Ситуацията в Европа не е кой знае колко по-различна. Учителите са с най-висок процент на ваксинация. В България учителите наближават 50% на ваксинация, много от тях са преболедували. Но винаги ще има и една част, която са решили да се предпазят по свой си начин и да не се вслушват в някои задължения", добави д-р Юлиян Петров.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел от 80% вакснати,спаднаха на 50%,много не искат трети път боц. Всеки може да се сети сам защо.
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно 128 су София, ваксинираните учители са едва 5 човека.
25
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече ваксъри,по малко ваксъри..
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
верваме на фейка...
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости, познавам учители и децата се крият зад маските със сополи и неспиращи да кашлят ! Но си е съвсем в реда на нещата, като всяка друга година !!! Само където вече задължаваме с ваксинация !!!
22
4
 
43
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
"В България учителите наближават 50% на ваксинация" Това е ФАЛШИВА НОВИНА!
21
1
 
22
 
! Отговори
Препоръка преди 2 години
Препоръчвам един мобилен център да паркира пред МО и всички чиновници да се ваксинират за да дадат личен пример.
20
25
 
22
 
! Отговори
Хипохондрици преди 2 години
Всички параноясали ковидманиаци да си пуснат искане за дистанционно обучение и да се стерилизират като кисели краставички цяла зима. Децата трябва да имат контакт помежду си, за да работи имунната им система, да се формира здрав микробиом и социална адекватност. Утре ще ревете колко социопати и криминални елементи има по улиците, без да усещате, че ги създавате у вас, със собствените си преувеличени страхове.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Голямата измамаТам нали умиргаха в Израел, к'во ни ги хвалиш......хахахахаха :)))
18
8
 
30
 
! Отговори
Голямата измама преди 2 години
В Израел със почти 100% от възрастното население ваксинирани - 889 случая днес, и 38 починали! Много по зле от България която е с 15% ваксинирани. А преди два дни случаите в Израел бяха 6 хиляди на ден, починалите на ден стигаха до 100. Пълна лъжа и измама с ваксините.
17
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори е неваксиниран и ко? Неваксинираните измряха ли? На Кунчев стигнаха ли му чувалите или сме още на ниво, плашене година и половина след вирусът?
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ваксина срещу ковид-19 кога ще има?
15
17
 
4
 
! Отговори
Ще почнат Децата преди 2 години
СПОКОЙНО скоро ще ЗАПОЧНАТ и ВСЯКО ВТОРО ДЕТЕ да БЪДЕ ВАКСИНИРАНО.
14
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в момента, което се прави с това "присъствено" е геноцид към деца и родители! Заразяват се насила цели семейства, това не е кръчма, където се ходи по желание, а е училище-задължително е!! Задължават те да си на място, където нито маски се носят, нито тестове се правят, нито дистанция се спазва, това е възмутително и брутално, противоконституционно е!!! Кой носи отговорност за всичко това? А има ДО, което е точно за такива случаи в момента!! Пълно разочарование сте, оставка!!
13
5
 
39
 
! Отговори
Джамал преди 2 години
Всеки втори дръжки.Пак лъжи и пропаганди за гадната ваксина
12
6
 
41
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Пореден нескопосан опит за агитация за ваксини. Само че няма да мине. Във всяко училище се знаят кой ваксиниран и кой не. После се чудите защо не ви вярват .
11
7
 
30
 
! Отговори
Лъжат ще се разпали преди 2 години
ЩЕ СЕ РАЗПАЛИ ОГНИЩЕ НА ЗАРАЗА точно ОТ УЧИЛИЩАТА. Ще видим умрели ваксинирани учители.
10
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ако учителят не усеща огромна заплаха за здравето си- да работи без маска." Абе вие нормални ли сте?? В класа има 25 деца,тяхното здраве не е ли важно?Ако учителя не желае да сложи маска,а е заразоносител,мислите ли изобщо какво следва: заразени ученици,пренасят вируса на родителите си, те пък на колеги,близки,познати,в градския транспорт и това всичко,заради капризи и прищевки на учител!Присъственото в момента е огромна грешка,никакви мерки не се спазват!! Големите ученици-незабавно ОНЛАЙН!!
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори учител е ваксиниран, КОЕТО ОЗНАЧАВА 50%. Недейте така бе хора, ще ви чуят учителите и не ви виждам!
8
17
 
28
 
! Отговори
тя преди 2 години
А бе майно ,като не искаш сенът ти да е с маска дръж си го в къщи, няма ти проста жено да определяш правилата в една институция !