Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари