Учениците в 1-4 клас в 13 области се връщат в училище

Те ще бъдат тествани два пъти седмично
10 ное 2021 08:10, Елка Василева
17
Учениците в 1-4 клас в 13 области се връщат в училище
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците в 13-те области на България, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни децата да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас от днес, 10 ноември, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Родителите на 57,03 процента от учениците от първи до четвърти клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата.

В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Още по темата

Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62,76 процента в цялата страна. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.

В 19 области и съгласието от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50 процента. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София-град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44 процента от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77,94 процента от паралелките.

На второ място е област Добрич. От днес там могат да отидат на училище 66,6 процента от децата от първи до четвърти клас в 70,18 процента от паралелките.

На "опашката" са училищата в област Монтана. Там едва 36,4 на сто от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95 процента от паралелките в начален етап.

Предпоследна в списъка е област Видин, съответно с 38,63 процента подадени декларации за съгласие и с 34,65 процента от паралелките с готовност за присъствено обучение.

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването /МЗ/ още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на Българския червен кръст в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

През миналата седмица МЗ избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град, информираха вчера от МОН, припомня БТА.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество тестове за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област. Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от първи до четвърти клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ???? преди 2 години
Значи 13-14 милиони за безмислени тестове, а ние ще събираме капачки за кувьози ,детски линейки ,респиратори.Няма детска болница, специализирана белодробна болница в Радунци е в руини.Продажни и нагли крадци сте господа управляващи+купените професори и доценти , където ни заливат с глупости.НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?!
15
0
 
4
 
! Отговори
Лъжа преди 2 години
Пълни глупости- за Стара Загора 2/3 въобще не се съгласни.Една учителка ще смени 23 чифта ръкавици и 23 пъти ща си дезинфекцира ръцете след всяко дете и ще отчете резултатите за 30мин ,при положения че един тест излиза за 5мин/в добрия случай/, после децата ще закусят, ще си изплакнат устата, ще избършат чина и всичко ще е "перфектно".Вие за *** ли ни вземате?!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пишете по Интернет, а направете нещо по въпроса - Един добре организиран протест например.
13
1
 
7
 
! Отговори
Представяте ли си, преди 2 години
как Бг.Мама-доброволка, с 2 см. ноктопластика ще вземе проба от детето ви? Или пъ леля Зюмбюла от "непедагогическия персонал". От де да ги знам, коя какви херпеси и трихоми носи в ГА=Щите си?
12
0
 
5
 
! Отговори
Ще има бум преди 2 години
да ги пускат да се заразяват сега.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли положителни тестове на деца ?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предупредих директорката на детето ми днес, бъде ли тестван с близалка или бъркане някъде - то тя става пътник. Готов съм да е излежа с всички последствия.... остана с отворена уста ... Само да ми посегнат на детето ... Кацаров, ще го преследвам докато съм жив!!!!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да пуснат репортаж на живо да видим как се случва?
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва голямото плюнчене. И който не е болен, и той ще се разболее. Безхаберниците сътвориха голямо недоразумение.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутрин рано, всеки понеделник и четвъртък, целия МС да дава пример как става! Всички дружно да плюят в ефир и министър Денков да им събира контейнерчета...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжа след лъжа и след лъжата пак лъжа! И после се чудят защо народа няма доверие нито на овластените нито на pressтетутките!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страната в тъмночервено те ще набутаха по 25-30 деца в затворени помещения, явно 3-то място по смъртност в света им се струва малко.
4
0
 
19
 
! Отговори
Да попитам преди 2 години
"Тестерите" ще сменят ли ръкавиците за всяко детенце? Щото иначе, вируси много, различни от ковида... Там хепатит, дезинтерия, болести на мръсните ръце....
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато човек си играе с огъня вероятността да се изгори е голяма.
2
1
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Лъжете. Много класове не успяха да съберат 51%. От личен опит,..... за един приятел инфо......
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла седмица уча детето как да целне директора в десятката с пробата. Дано се справи.

Спонсорирани публикации