Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември

Това обаче би довело до промяна на графика за изпитите
107
Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако учебната година започва от 1 септември, най-много биха спечелили учениците, смята Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Той отбелязва, че при начало на учебната година от 1 септември, може да има разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване при сериозни грипни вълни, студени зими и замръзнали пътища. Началото на втория учебен срок би могло да започне след края на зимната ваканция.

При начало на учебната година от 1 септември би могло да има изпитна седмица през юни с концентриране на изпити - като държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване в 7-и и в 10- клас, изпити в 8-и клас. Би могло да има възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни, съобразено с възрастта на учениците. Подобна промяна ще доведе до сериозни размествания в организацията на всички други рутинни изпити - поправителни, септемврийските държавни зрелостни изпити, с необходимост от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади, които са без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и вид, казва Стаматов, цитиран от БТА.

Той отбелязва, че исторически погледнато 15 септември се приема като празник - България тръгва на училище.

"Звучи добре. Някога се е наложило заради спецификата на страната ни като аграрна икономика. Години по-късно страната ни е с друга насоченост и остана само евтиното септемврийско море, като аргумент за късното начало на учебната година. В днешно време, когато нищо не е както преди, е добре да започне смислен и стойностен дебат за всички положителни и негативни страни от евентуална промяна на началото, продължителността и завършването на учебната година в училището ни. Като позитив се очертава спестяването на разходи за парно и ток през евентуално по-дългата зимна ваканция. Средства, които могат да бъдат вложени в нещо по-смислено", заявява Диан Стаматов.

Според него има също няколко трудности и негативи: в началото на септември е все още горещо, а с югоизточното изложение на училищните сгради ще има неблагоприятни последици за ученето, заради високите температури; подготовката на учебната година би следвало да започне към 15 август, което предполага ранна организация за училищните ремонти, а учителите да се върнат в училище в последната седмица на август. Започването на учебната година от 1 септември "би било силен удар по туризма", посочва Стаматов и допълва, че семействата с по-крехки бюджети предпочитат да ходят на море през септември.

"Законово е регламентирано учебната година да е от 15 септември. Макар и процедурно трудно, законът може да бъде редактиран при добра аргументация, която да е в полза на учениците и на цялото ни общество. Тази идея се предлага за трети път. Преди години обществото ни не прие идеята и тя не се реализира. Сега е друго време. Въпреки, че за пореден път се повдига темата за започване на учебната година на 1 септември, все още липсва ясна концепция за необходимостите от промяната. Няма яснота дали промяната на началото на учебната година ще доведе до такава по отношение на учебните програми, учебните планове, нормативите на учителите, външните оценявания, държавните зрелостни изпити и изпитните сесии в 4-и, 8-и, 10-и и 12-и клас. Логично е подобна промяна в средното образование да се отнесе към и висшето образование. Вместо традиционното начало на 1 октомври в него, да се измести на 15 септември. Това ще доведе до ранно приключване на летния семестър и до възможността студентите да се включат още през май в студентските бригади в чужбина. Пандемията преобърна всичко. Може да се видят всички положителни страни на подобно изменение. И да се предприемат стъпки. Не бива да се забравя, че една такава уж малка промяна ще доведе до сериозни промени в цялото ни общество, транспорт, организация, дейности", обобщава председателят на Съюза на училищните директори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
12
 
! Отговори
znnajko преди 2 години
Към момента, тази учебна година какви ваканции толкова ви се видяха ??? Есенна ( 1.11.) нямаше , за нова година 3 дена, 12 кл са и без пролетна ( значи и учителите които преподават в 12 кл не могат да починат ) и още... Като удължиха учебната за 7 кл до 30.06, по учебници написани за 34 уч. семици , не за 36, а изпитите са преди да е свършил уч материал - вижте каква каша е всичко.... Необразовани люде ''ОПРАВЯТ'' образованието.
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80Ако България беше колония на САЩ щеше да е добре..,но за съжаление още е губерния на РусияВ Русия почват на 1 септември В САЩ почват различно всеки щат ..от около 20 август -но свършват около 20 май..,до 6,7 септември -край около 23 юниВ България ттрбва да си е 15 септември
76
1
 
13
 
! Отговори
ойъуйодааоа преди 2 години
С две думи - така ще е по-лесно за учителите и най-вече за директорите на училищата да си организират нещата. А това, че всички останали ще пострадат, ВКЛЮЧИТЕЛНО и децата - не им дреме. Ами - не става така.
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като колония на САЩ копират както е в Америка от 1 септември. Жалки и нагли се натискат да продънят и образованието. Какво ще приучат с 1 седмица или 2 седмици по- рано? Или правят сметки да ги водят по екскурзии да пълнят хотелите на олигарсите клиенти на прокуратурата, където са им роднини?
74
1
 
13
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Кво септемврийско слънце, бе??? Кой луд ще ходи на училище на 30 градуса температура? Това да не е русия или северна европа? Те до края на юни не издържат, вие на 1 септ ще ги връщате! Голем смех :)))
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учебната година да започва на 15 септември, но до 1 октомври да бъде време за екскурзии и социализация на децата. Има толкова красиви места в Бг, децата имат нужда от това. А списъкът за учебниците да го раздават предварително.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диян Стаматов е на всяка манджа мирудия. Кой си питал, бе аламколоуууууу да пращаш децата на 1 септември в училището?
71
1
 
10
 
! Отговори
Ирина Тодорова преди 2 години
Поредното безумие. Нямам думи. Първо, онлайн обучението не е никакво обучение. То е провал и крах на българското образование. Жалък вариант учителите да си "заслужат" заплатите. Обучението не е адаптирано по никакъв начин към факта, че е онлайн. Същият учебен материал, същите методи на преподаване... А някой помисли ли за натоварването към родителите, които стандартно ходят на работа и вечер трябва да преподават и обучават. Сега пък да удължават учебната година. БЕЗУМИЕ!!!
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само печалбари има около Радев и ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА. Кой са питали да правят промени за първи учебен ден? Какво ще спечелят учениците като техните чакат всяка година намаленията по туристическите дестинации и ги водят на море или балкан от 1 септември поради невъзможност да ги заведат в разгара на сезона когато е непосилно да платят по 60 лв. нощувка за дете. Денков, вземи се удари в стената да ти се намести главата! Акъл за 2 ст. нямаш, печалбар сmотан!!!
69
1
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 2 години
и колко ходят в Банско и колко на Училище, неадекватен пример даваш
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе как не се намери един нормален министър за това министерство, човек от чергата на средното образования, академици професори забравили какво е ученическа скамейка и потребности в училищата.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До vermouth"Ако им е горещо на учениците - да сложат щори" макар да почват септември - сложихме щори, познай кой ги плати.. истината е, че образованието е тотален панаир, освен силно занижените критерии, тук-там се прокрадва и открито пропаганден материал на който и другарят другарите от бай тошово време биха завидели.
66
2
 
12
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Вместо да намалявате ваканцията на децата и да ги натоварвате допълнително, пробвайте първо да намалите вашата годишна отпуска. През допълнителното работно време може да помислите варианти как всички ученици да учат безопасно и присъствено.
65
0
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Стаматов, на 1-ви септември започва учебната година в червенотухлената, където явно си завършил и ти.
64
1
 
9
 
! Отговори
до vermouth преди 2 години
сигурен ли си че всяко лято не се ремонтират училищата, кога си влизал последно в училище, най юалко на първолаците всяка година се прави ремонт на класната стая която ще ги приеме.И как реши че Туризма няма да търпи загуби, Ние да нямаме 5 месеца сезон по морето, едва едва 2 месеца и половина
63
4
 
9
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Що за *** го мисли това? Ми направо от 1 август да ходят или изобщо да нямат ваканция. Ще е най добре.
62
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще почнат няма никакво значение. От значение е само това, че държавата ни вече трета учебна година абдикира от задължението си да предостави образование в училище така, както трябва да се направи.
61
1
 
9
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Точно така,само работодателите ще печелят! Нови програми,нови изследвания и парите ще им потечът! То затова се пръкнаха толко професори,доценти и научни сътрудници!
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
започнаха с тъпотиитее за отвличане вниманието от ваксините, демагогии разни, ще вземеш най хубавата част от края на лятото и ще ги вкараш в училище, когато е за море и планина перфектно. Ще ударите и туризма. Не всички са платежосписобни да ходят в пика на сезона. Ние не сме, Скандинавия Русия където септеври се скапва времето.
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учениците биха спечелили единствено ако училищата отворят и бъде спряна липсата на образователен процес, която е налице вечетрета година. Друго нищо няма значение за образователния процес. В момента такъв не се води ефективно, а по места не се води изобщо.