МС отпусна милиони за образование - по програми, за ремонти, обучение

Кабинетът одобри и списък на защитените и средищни училища и градини
18
МС отпусна милиони за образование - по програми, за ремонти, обучение
Снимка: БГНЕС

Правителството добри 6 058 630 лева за пристрояване, реконструкция и изграждане на нови сгради на детски градини и учебни корпуси в училища. Средствата ще бъдат разпределени за 31 училища и детски градини, съобщиха от правителствената пресслужба.

Общо 21 общини ще получат 6 051 121 лева за финансиране на дейности в общински училища и детски градини. Останалите 7509 лева са за подобряване материалната среда на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в община Гоце Делчев.

През тази учебна година защитените образователни институции се увеличават до 266. Седемдесет и осем от тях са детски градини, 26 - части от детски градини и 162 са училища. За тяхното функциониране през следващата бюджетна година са необходими близо 9.8 млн. лв.

Министерският съвет прие днес Списъка със защитените образователни институции за учебната 2021/2022 година, в който се включват четири нови детски градини, четири части от детски градини, както и три нови училища.

Общо 971 детски градини и училища ще се средищни през учебната 2021/2022 г. реши днес Министерският съвет. От тях детските градини са 192, 44 са части от детски градини, а училищата са 735. През настоящата учебна година средищните институции са с 14 повече.

По данни на регионалните управления на образованието към началото на учебната 2021/2022 година в средищни образователни институции се обучават 17 822 деца и 176 083 ученици. Пътуващите деца в задължителна предучилищна възраст са 2676, а учениците до 16-годишна възраст са 37 309. За тях държавата осигурява средства за транспорт.

С друго решение правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините 2 356 534 лв. за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици. Необходимите средства в размер на 2 356 534 лв. ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година.

Близо 2,6 млн. лв. отпусна днес Министерският съвет за финансиране на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. По-голямата част от финансирането - малко над 1,7 млн. лв., се отпускат по националната програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”.

Министерският съвет одобри допълнително 2 088 222 лева за подкрепа на иновациите в образованието и за модернизация на материалната база на училища.

160 общински училища ще получат допълнителни 718 449 лева за обучение на ученици  в защитени специалности или  в такива, в които се очаква  недостиг на кадри на пазара на труда. Средствата се отпускат за общо 3749 осмокласници, които учат в 187 паралелки. Парите са изчислени за периода от началото на учебната година до края на 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Е как да има разлика като от едно и също място им казват какво да правят и да приказват..... то и мене да сложат нещата ще си вървят както ги определят реалните управляващи....от консулствата
14
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Хохохоооо...Президента не раздава пари!Правителството го прави и дава за образование,за да може неандерталци като теб да прочетат поне една книга,да ти върнат човешкият,да те убедят,че като част от просперираща България,ще си уважаван и защитен,ще си част от Семейство,от приятели,...боко...закриваше училища..да си неграмотен...дъреше те беден...да си зависим...раздаваше пари...ама на себеподобни...от които бе зависим...боко е...ен.ч.р обслужващ доганя-каймаканина,разделят и владеят...за пари
13
2
 
3
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
Е.... АЙДЕ КАЖЕТЕ МИ, КВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БОКО ФИГУРАНТА... СЕГА... ХАХАХААА....
12
1
 
3
 
! Отговори
Лелееее.. преди 2 години
ФИГУРАНТА ПОЧНА И ТОЙ ДА РАЗДАВА ПАРИ. И ДА СЕ ПРАВИ НА МЕСИЯ... ХАХАХААА.... УДАРНО КОПИРАТ ГЕРБ..
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че на кого са притрябвали ремонти на училищни сгради, в които вече две години никой не стъпва и не се очертава скоро да се ползват? Само на близките на управляващите и раздаващите парите са необходими такива. А това, с тестовете, беше направо подигравка! Похарчиха 13 милиона, за да се докаже, че децата са здрави и вирусът не ги засяга и понеже това стана видно, взеха, че ги скриха, белким забравим за това. Но парите похарчиха буквално за плюнки! Целият ковид цирк е уникално античовешки!
10
1
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
УЖАСТ ПАК РЕМОНТИ ПАК ГРАБЕЖИ
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма никакво значение - отпуснатите средства са насочени на мига към частни джобове на наши фирми. А образованието и социализацията на децата продължава да е мираж. Изцяло по вина на бившите и настоящи управленци! Мястото на децата е в училище, не по заведенията!
8
2
 
4
 
! Отговори
Св преди 2 години
6 млн сега за образование, за развитие на детски градини, преди, за учители, за заплати, повишаване на квалификацията, условията, а като запишеш детето в градината ти казват от вратата - дай 50 лв. за учебни материали, дай по 20 лв. за почистващи и дезинфектанти ... Дайте по 100 лв. да оправим двора. който няма да идват родителите с личен труд да допринасят.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я по пътя на герба ,и те така отпускаха милиони за ремонти за училища където никой не уче от две години )
6
6
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
НародЪТ не мизерства, драги. Явно ти си сред мизерстващите, разбира се, ако съдим по знанията ти по граматика. Да кажем, че е грешка неволна, айде. Но не, около мене никой не мизерства. Относно вложенията в нови сгради за училища- това е излишно, образованието трябва да мине по избор онлайн или от училище.
5
5
 
6
 
! Отговори
Тест преди 2 години
Образование няма. Децата са си по къщите. Безсрамници!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиони и къде отиват тези милиони ? Народа мизерства ,но се отпускат милиони и мизерията продължава !
3
6
 
9
 
! Отговори
Светлана Рангелова преди 2 години
Какво образование!? Няма такова в България. Има имитационен продукт! Онлайн = УбОчение
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните дни на това фигурантско правителство се отпускат пари, гарантирано е на "наши хора"
1
2
 
8
 
! Отговори
В ПКиБобовдол убиват преди 2 години
Мафията на Борисов е превзела Държавата, не се доверявайте на МВР, ДАНС и Прокуратурата! Те се гаврят с гражданите, всичко срещу Борисов, Гешев и сие потулват !...... ТОВА Е ИСТИНСКА МАФИЯ