Всички ученици отново в клас, но където има организация

Учениците ще се тестват веднъж седмично, а учителите - два пъти
6 дек 2021 07:10, Ния Христова
43
Всички ученици отново в клас, но където има организация
Снимка: БГНЕС

Присъственото обучение във всички училища в страната ще бъде възстановено изцяло от днес. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично, съобщиха от МОН.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който се върнат на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.
 
Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.
 
Освободени от тестване са децата, които имат зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.
 
Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. 
 
Тестове вече са осигурени за всички ученици от 1 до 12 клас за изследването на 6 декември.
 
Също от днес са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. 
 
Има вероятност обаче не всички ученици да се завърнат в клас от днес, обяви вчера министърът на образованието Николай Денков. Това няма да е заради липса тестове, а на организация. И на места присъственото обучение може да започне от утре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За каква организация става дума, кой да ги организира, кой, директорите ли, самите учители ли, къде е министерството, кой , господ ли да слезе да организира най -после тези училища, празни приказки, учителите нямат сметка да се организират, така им е добре вече 3 години, директорите - нали си получават големи суми , за това че работят в Ковид условия, е, кой да организира тази свинщина, няма мераклии
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков ги почва от тая седмица!
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#16 Не на всяка цена, НЕ!!! И стига с това, как било в Европа! Тук е България!!!
12
0
 
10
 
! Отговори
ДКМС преди 2 години
А където няма организация, защо НЯМА организация?!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ, *** и децата си не защитиха дори.
10
0
 
23
 
! Отговори
Билян Пеневски преди 2 години
Побъркахте народа, а в НС ходят без маски и без никакви мерки, сякаш за тях няма Кови Дивитнайси. И журналистите също - наблъскани в стадо, гонят депутатите, без маски и правят репортажи как трябва да сме с маски и да спазваме мерки??
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендърска работа, тест на двадесет градуса с плюнчица. Я ги опънете като миналата седмица,на минус десет градуса, гладни и жадни,да чакат три часа пред лаборатория,ще се разбере кои стават за нещо.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не правете децата си участници в експерименти.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям мерак да ни вкарат в пета вълна, точно по време на новия щам и преди ваканцията и празниците. Няма друго логическо обяснение от цялото това безумие и бързане, при положение, че големите градове все още са около 500 на 100хил.
6
2
 
25
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
Не са всички! Онзи плазмодий министъра излъга. Едва 40% от децата ще се върнат присъствено. другите отказват да се тестват ;)
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В други държави, учениците се тестват вкъщи. Какъв е смисълът да се тестват в клас, след като, ако излезе положителен даден ученик, той вече е бил в контакт с всички останали
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо съм благодарен, че не съм лапе в сегашно време......хахахахаха :))) Направо си копаят гроба тези които искат ваксинки и зелен сертификат за да влезнеш в магазина за бо*л*ци :)))
3
11
 
14
 
! Отговори
Император Антивакс I преди 2 години
Щом сеещият зарази Ангел Кунчев се върна на работа, защо здравите ни деца да си стоят вкъщи?
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осигурявате ли им закуска? Няма да стоят гладни до обяд, заради оня цайс.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон тръгва на училище.