Ново условие: Присъствено обучение при 30% с тестове или сертификат

Към момента тестове има за всички ученици
22
Ново условие: Присъствено обучение при 30% с тестове или сертификат
Снимка: БГНЕС

Ново условие за присъствено обучение - паралелката ще е в клас, ако 30% от учениците в нея искат да се върнат в клас с тестване или "зелен сертификат".

Условието влиза в сила от 15 декември 2021 г., решиха днес Министерството на образованието и науката, синдикатите и  работодателите в образователната система на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение. Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата.

Останалите, които не искат да се тестват, ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности, съобщиха от МОН.

Декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Към момента тестове има за всички ученици в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Всички учат присъствено без тестване в общините с по-ниска заболяемост.

До Коледа няма да има други промени в режима за обучение в пандемични условия, обеща министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той благодари на социалните партньори за конструктивния подход и сътрудничеството при осигуряването на безопасен присъствен процес в настоящите трудни епидемични условия.

Социалните партньори подкрепиха предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г. Близо 5 млрд. лева са предвидените разходи за предучилищното и училищното образование за догодина. Към тазгодишните 4,446 млрд. лева (3,6% от БВП) са поискани допълнително още 834 млн. лева.

Те ще обезпечат повишение на учителските заплати според ръста на средната работна заплата в страната, ще покрият съществуващи в момента дефицити и нови дейности по основните политики.

В поискания допълнителен ресурс е разчетен и 20% ръст в стандартите за издръжка на един ученик и паралелка. Това се прави заради повишените режийни и други разходи, както присъщи, така и свързани с пандемията.

МОН иска също повече средства за обхвата на 4-годишните деца в задължителна предучилищна подготовка. По-големи суми са предложени за подобряване на материална база, за дофинансиране на транспортни разходи на учениците, за обновяване на автопарка от училищни автобуси, за стипендии и за хранене на децата от задължителната предучилищна подготовка и учениците от I до IV клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Питайте директорите на децата ви, били са участници в отрасловия съвет.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В учебните зали трябва да има камери и учителите да преподават едновременно присъствено и онлаин. Аз пречка не виждам. Вместо да бухат пари за глупави тестове да сложат техника в залите.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анти-ковидфашизъм преди 2 години
Смешните условия на ЕВРОБАРДАКА ДО КОГА? АЛЧНА И ИЗВРАТЕНА МЕДИЦИНА РЕШИ ИЗВЕДНЪЖ ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА.ТВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ МНОГО СЕ ВЗЕХА НА СЕРЬОЗНО ЕЛИТА.ЩЕ ИМА ГРАЖДАНСКИ ВОЙНИ И МАСОВО НЕПОДЧИНЕНИЕ С ТЕЗИ ФАШИВИ СЕРТИФИКАТИ С КОИТО ИСКАТ ДА НИ ИЗВИЯТ РЪЦЕТЕ ДА СЕ БОЦНЕМ.ПЪЛНИ НЕЩАСТНИЦИ ДА ГНИЕТЕ В АДА
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А питали ли сте децата какво искат? А родителите им?
14
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 2 години
Двойни стандарти, за ученици тест или сертификат, за д.тати - нищо. За едните тестването не е пречка да влязат в клас, за богоизбраните е непреодолимо препятствие, за да си вършат работата. Е...ти недомислица.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А друтине 70% да си гледат работата ли? Нали и те плащат данъци за да имат образование децата им. Да се върнат парите от данъците за образование на хората чиито деца са отстранени от присъствие заради диктаторските мерки.
12
1
 
26
 
! Отговори
Не съм антиваксър преди 2 години
Поредният пирон в ковчега на демокрацията. Доживях и в демократичното общество, към което претендираме, че принадлежим малцинството да определя правилата и то чрез заповеди.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи злоупотреби има в някои професионални гимназии, но документите са изрядни. Случайно чух домакин в едно в гимназия да задава въпрос -,, За колко лева ти трябва фактура?,, За храненето на децата и там е една голяма далавера. Не се издават касови бонове за продадени артикули. Вписват се в списъци за безплатна закуска и обяд по голяма бройка ученици от реалната и т. н и т. н.
10
1
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА! И 5 ГОДИШНИТЕ МОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ И ПРЕВАКСИНИРАТ В ЕС!
9
1
 
28
 
! Отговори
Фюр преди 2 години
Значи малцинството ще решава какво да прави мнозинството .Тия са егати тъпаните .Хак да ви е промяната.
8
9
 
21
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Да увеличим учителските заплати с още 30%, а те да преподават само на 30% от учениците. Няма край наглостта им! Скоро ще им плащат само да се водят, че са учители, та да върви прането на европейски пари през училищата.
7
2
 
18
 
! Отговори
Бай Дън преди 2 години
Робите трябва да се тестват, да носят маски и да се ваксинират редовно.
6
2
 
36
 
! Отговори
Я да видим преди 2 години
В парламента може без сертификат и тестване!!!! Но децата на училище - НЕ! ИЗРООДИ и ФАШИСТИ!
5
8
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Основното при тази епидемия е да се определи целта, която гоним. Дали това ще е спиране на епидемията или целта ще е ограничаване на епидемията в някаква степен и епидемията няма да има край. Третият вариант е напълно да свалим га щи пред вируса и кой оживял, оживял, без да знаем какви са последиците от заразяването с вируса.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви хвръкнат главите съвсем скоро. Убийци!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, след като знаем, че една от целите е промяна на сегашния модел на образование, защо не направят класове за присъствено и класове за онлайн обучение? Така би било най-добре за всички!
2
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
А би трябвало да са поне 70% или 75%, за да има присъствено обучение, а не 30%, както е по новата заповед. Така ще се влачим десетки години с тази епидемия.
1
0
 
20
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Това е само началото, за съжаление!