Над половината ученици у нас учат професия

Расте броят на записалите се в специалности с недостиг на пазара на труда
5
Над половината ученици у нас учат професия
Снимка: БГНЕС

Почти 32 000 ученици в VIII клас или 58,42% се обучават по STEM профили и професии. Има ръст на приема в STEM професиите в направления „Компютърни науки“ и „Приложна информатика“, както и в профилите "Природни науки" и "Софтуерни и хардуерни науки".

Повече от половината ученици в България изучават професия след VII клас, съобщи МОН.

Осмокласниците в професионални гимназии са 56,56% от всички. Това е увеличение от почти 4 процентни пункта спрямо учебната 2019/2020  година, когато за пръв път се забелязва повишен интерес към професионалното образование.

Това показва изпълнението на план-приема в гимназиите след VII клас за учебната 2021/2022 година.

Сформирани са общо 2333 паралелки с 54 499 осмокласници. От тях 1381 са професионални, 1371 са STEM. Профилираните са 952. От тях с профил „Чужди езици“ са 296.

Значително е нараснал броят на учениците, които се подготвят по специалности с очакван недостиг на пазара на труда. Тази учебна година те са 8483, а през изминалата са били 5425. Най-голям е броят на учениците, които се обучават по такива специалности в областите Пловдив, Варна, Сливен и Стара Загора.

Най-предпочитани са „Автотранспортна техника“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“, „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Електрически превозни средства“, „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и „Трайни насаждения“.

Близо 1300 ученици в 70 паралелки в VIII клас се обучават и в защитени от държавата специалности. Техният брой е най-голям в областите Бургас, Варна, София-град и Стара Загора. Най-голям е броят на изучаващите „Полевъдство“, „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“, „Корабни машини и механизми“, „Корабоводене - морско“ и „Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия“.

Най-високият процент на сформираните професионални паралелки е в област Враца - 75.74% от всички. Следва Перник с 69.10%. В София също има ръст - професионалните паралелки в VIII клас са 41,38%. За сравнение през учебната 2019/2020 година процентът е 36,92%.

Най-много са паралелките със STEM професии и профили в Перник - 75.56%, следвани от Търговище (75.06%) и Габрово (70.22%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ФФ преди 2 години
Да учат децата, че магазина очаква с нетърпение новото попълнение, завода също
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Айде де Няма смисъл ако си вбг. В САЩ и Канада вземаш 10 пъти повече и тука само си пилеееш времето. В бг няма и население и пазар вече защото само София е а се обезлюди..
3
1
 
0
 
! Отговори
йъфэ преди 2 години
Лошото е, че другата половина излизат без никаква професия. Апропо, стават за магазинери и сервитьори.
2
1
 
6
 
! Отговори
Айде де преди 2 години
До Анонимен с Но1: Ти да видиш, мамин златен.. Що си мислиш че ти си най-умния, сръчния и печелещия ?!! Знаеш ли че сръчен водопроводчик си докарва от 3 до 7 хилки месечно, а знаеш ли че специалист по отоплителни системи не му бягат 5к+ на месец?А знаеш ли, че има финансисти, които вадят по 10-15к на седмица (да не ти казвам на ден някои път какви печалби има).. Та не се прави на умен! Човек трябва да се занимава с това,което го влече: рисуване, пеене или др.!! Радостта от живота не е в парите!
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм изучавал професия. Завърших езикова гимназия в София и после с лекота влязох информатика в СУ, когато се влизаше с 5.80. С лекота, но без никакъв интерес завърших и ето ме с петцифрена заплата. Който се учи, той ще сполучи. Учи, маме, да не работиш. Пенчо, бре, чети. И така нататък.