Учител: Да сме подготвени за последствията от онлайн обучението

Нужно е децата да не се отчуждят от образованието, смята Иван Господинов
24 дек 2021 13:21, Петя Славова
14
Учител: Да сме подготвени за последствията от онлайн обучението
Снимка: БГНЕС

Втора поредна година по-голямата част от учениците изкараха учебната година в онлайн обучение.

"Трябва да помислим как децата да не се отчуждят съвсем от образованието, защото в момента виждаме, че много деца не искат да участват повече." Това каза пред БНР Иван Господинов, учител, председател на сдружение "Образование без граници", представител глобалната образователна платформа Кан Академия за България.

Много дълго време не сме реформирали тази система, тя в момента дава много сериозни дефекти, смята Господинов.

В дистанционното обучение се губи не толкова част от материала, колкото "навързването" му, а това пречи на учениците да надграждат, отбеляза той.

По думите му най-големият проблем на неученето е, когато един ученик изобщо не иска да чува или да каже нещо по даден предмет. Според Иван Господинов учителите трябва да имат чувствителност именно към темата защо учениците не учат.

Съвременните деца малко се дърпат от социалните мрежи в опит да намерят нещо по-интересно, което да не им губи времето, сподели свои наблюдения Господинов, който има преподавателски опит от 2014 г.

Пандемията може би ни научи, че техническите предизвикателства не са единствените, подчерта той.

"Трябва доста по-отрано да планираме образованието на децата. Може би в бъдеще ще сме подготвени вече за подобен тип кризи и ще знаем какви биха били последствията, ако едни деца бъдат отделени във форма на дистанционно обучение."

С натрупването на много пропуски, ако не наваксат, ще има деца, които няма как да продължат да учат, допълни Господинов, според когото дори пълните отличници в момента "са изпуснали или можеха да учат повече, както всички деца, ако не бяха толкова много в дистанционно обучение".

Иван Господинов предлага да се помисли дали на места не трябва да има по двама учители в класна стая, защото наваксването ще е много трудно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преподаването е ужасно! Учителите залагат на огромниу домашни които родителите да правят. Така децата просто казват "не мога и не искам да уча защото няма смисъл". Учебниците по повечето предмети се оказват неадекватни на възможностите на децата и докато това не се промени ще има деца изпаднали формално от образованието. Такив в момента са около 50% от децата! Ражда се нация, която няма нуижда от тази образователна система!
9
0
 
6
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Тез нащи лижат топките на запада и копират 1:1, вместо да видят кои са най-отгоре в сферата на образованието и икономика.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауу ама този имал 7 год.опит. И 2 от тях онлайн.Че той голям опит е натрупал, за да се приема мнението му за меродавно!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавното ни объчение е тотал щета от 7 десетилетия, затова частните уроци и в новите години частните обучителни центрове преуспяват. Децата на богатите не разчитат на пропадналото държавно объчение. В Университета имахме асистент по програмиране които бе светлинни години пред титуляра комунистически професор, е асистента им тегли маината и отиде за 5 бона в частния сектор. Самата система на държавното обучение е гнила и не се разива.
6
5
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
С или без онлайн обучение българското образование е и винаги е било сред най-калпавите в света. Но с учители *** толкоз.
5
3
 
13
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Дообре, онлайн обучението ви е виновно, че пръкляците ви са едни функционално негрaмoтни дeбилчета...
4
6
 
4
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Откакто СДС-Шайката изкорми държавицата ни, повече от четвърт век всичко в бедната ни и украдена Родина е о .айна,не само обучението на младото поколение .
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимНО 1-Ти не си нацията!!!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а от 30 г чалга не излязохме готови
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме нация която и едно колело не може да направи с ръцете си а този ми обяснява как трябвало да продължаваме да хвърляме по няколко стотици хиляди левове в една доказано некадърна система . Без никакви резултати . Този човек не разбира кой е клиента и че той не може да определя правилата на клиента си . Изключително нагъл дърт пръч . Хората нямат нужда от това на което ги учат ама тоя има нужда от държавна ясла .